7 Punca Snot Berdarah dan Cara Mengatasinya |

Pernahkah anda cuba meniup hidung, tetapi lendir yang keluar berwarna merah atau coklat? Mungkin, lendir yang anda keluarkan mengandungi darah. Apa yang menyebabkan lendir berdarah dan bagaimana merawatnya? Lihat penjelasan di bawah.

Pelbagai keadaan yang menyebabkan lendir berdarah

Pendarahan lendir sering dikaitkan dengan mimisan, iaitu pendarahan ringan atau berat di hidung yang disebabkan oleh halangan pada hidung. Biasanya, gangguan tersebut dipicu oleh saluran darah yang rosak.

Di dalam dinding hidung anda, terdapat banyak saluran darah yang terletak berdekatan dengan permukaan dinding hidung. Nah, saluran darah ini mudah teriritasi dan rosak kerana pelbagai faktor. Akibatnya, lendir yang cuba anda lalui mungkin mengandungi darah.

Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan ingus anda berdarah:

1. Kecederaan atau kecederaan pada hidung

Nampaknya, kebiasaan anda merawat hidung boleh menyebabkan luka dan menyebabkan lendir berdarah, anda tahu. Cuba ingat lagi, apa kebiasaan anda ketika meniup hidung atau membuang kotoran dari hidung anda, atau memilih hidung anda?

Apabila anda cuba meniup hidung terlalu keras, anda berisiko mencederakan saluran darah di dinding hidung. Akibatnya, lendir yang anda keluarkan boleh bercampur dengan darah.

Begitu juga dengan kebiasaan memilih hidung anda. Sekiranya pergerakan jari terlalu kasar atau terlalu dalam, saluran darah anda juga berpotensi rosak.

Selain dua tabiat ini, tidak jarang lendir berdarah disebabkan oleh luka pembedahan pasca hidung yang belum sembuh sepenuhnya. Oleh itu, pastikan anda menjaga hidung dengan baik semasa ia masih pulih selepas rhinoplasty, okey?

2. Udara terlalu kering dan sejuk

Faktor persekitaran juga boleh menyebabkan lendir berdarah. Salah satunya ialah udara terlalu sejuk dan kering. Bagaimana ia boleh berlaku?

Udara sejuk dan kering berpotensi merosakkan saluran darah kerana kekurangan kelembapan di dinding hidung. Keadaan ini juga menyebabkan pemulihan saluran darah mengambil masa lebih lama dan hidung lebih mudah dijangkiti. Akibatnya, darah dapat keluar ketika anda cuba meniup hidung.

Keadaan ini biasanya berlaku di kawasan yang mempunyai musim sejuk. Selain itu, ada kemungkinan berada di ruangan yang terlalu sejuk dengan kelembapan rendah dapat menyebabkan lendir berdarah.

3. Objek asing memasuki hidung

Objek asing yang masuk atau tersekat di hidung juga berpotensi merosakkan saluran darah, sehingga lendir yang anda hembuskan dapat berdarah.

Fenomena ini biasanya dijumpai pada orang yang menggunakan semburan hidung, seperti steroid untuk merawat rhinitis. Menurut kajian dari Jurnal Telinga, Hidung, dan Tekak, sebanyak 5% peserta yang menggunakan semburan steroid mengalami pendarahan dari hidung selama 2 bulan penggunaan.

Selain itu, pendedahan kepada bahan kimia tertentu, seperti amonia yang terlalu kuat atau kokain ubat narkotik, juga berisiko menyebabkan pendarahan dari hidung.

4. Struktur hidung tidak normal

Kadang-kadang, ada orang yang dilahirkan dengan bentuk hidung atau anatomi yang tidak normal. Salah satu contohnya ialah tulang hidung bengkok atau septum yang menyimpang. Keadaan ini juga boleh mencetuskan lendir bercampur darah ketika anda cuba meniup hidung.

Selain septum yang menyimpang, kemalangan yang mengakibatkan tulang hidung patah juga dapat menyebabkan pendarahan di hidung. Selain itu, pendarahan lebih cenderung berlaku sekiranya struktur hidung yang tidak normal disertai oleh hidung yang terlalu kering.

5. Ubat-ubatan tertentu

Ubat yang anda ambil atau gunakan juga boleh menjadi penyebab pendarahan. Beberapa di antaranya adalah ubat penipisan darah atau antikoagulan, yang biasanya diresepkan untuk penyakit atau gangguan darah tertentu.

Contoh ubat penipisan darah adalah warfarin dan heparin. Sekiranya anda masih memerlukan ubat tersebut, anda boleh berjumpa doktor mengenai dos ubat tersebut, dan rawat hidung dengan betul agar tidak mudah berdarah ketika meniup hidung anda.

6. Jangkitan hidung atau saluran pernafasan yang tersumbat

Kesesakan hidung kerana keadaan tertentu, seperti selesema, sinusitis, alergi, atau kehadiran polip hidung juga berpotensi menyebabkan pendarahan apabila anda memaksa hidung anda.

Keadaan di atas sering menyebabkan rasa tidak selesa yang membuat anda ingin meniup hidung secepat mungkin. Walau bagaimanapun, anda mesti berhati-hati. Terlalu sering meniup hidung anda juga berpotensi merosakkan saluran darah, sehingga lendir yang anda lepaskan berdarah.

7. Tumor atau barah hidung

Walaupun kes ini sangat jarang berlaku, kemungkinan keadaan ingus berdarah anda disebabkan oleh tumor atau barah hidung.

Anda harus berjaga-jaga jika ingus anda sentiasa bercampur darah dan disertai dengan gejala lain, seperti nanah yang berasal dari hidung, sakit di telinga dan di bawah mata, penurunan rasa bau, kebas gigi, dan kelenjar getah bening yang membesar di leher.

Cara menghilangkan lendir berdarah dengan cepat

Anda tidak perlu risau kerana kebanyakan kes lendir bercampur darah dapat diatasi dengan cara semula jadi yang boleh dilakukan di rumah. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda cuba:

  • Duduk dalam posisi tegak dan condongkan kepala sedikit ke hadapan.
  • Gunakan kain atau kain lembap untuk membersihkan darah.
  • Picit dan tekan bahagian lembut hidung anda dengan lembut dengan ibu jari dan jari telunjuk anda selama 10-15 minit. Bernafas melalui mulut anda sebentar.
  • Pastikan udara di dalam bilik tetap lembap, terutamanya jika anda sering menghidupkan penghawa dingin di dalam rumah. Anda boleh memasang pelembap di rumah.
  • Melembapkan hidung dengan menggosok Jeli petroleum atau semburkan air masin.
  • Elakkan memilih hidung atau meniup hidung terlalu keras

Sekiranya ingus anda selalu dicampur dengan darah, jangan tunda masa untuk berjumpa doktor. Dengan cara itu, anda akan mendapat rawatan yang sesuai mengikut punca masalah pendarahan yang anda alami.

Recent Posts