6 Masalah Kesihatan Kerana Makan Tidak Teratur Anda

Adakah anda pernah melewatkan sarapan kerana anda bangun lewat atau menangguhkan makan tengah hari kerana kerja yang banyak? Sekiranya anda terbiasa makan secara tidak teratur, ada baiknya mengurangkan tabiat ini kerana kesannya agak buruk untuk kesihatan.

Jadual waktu dan jadual makan boleh mempengaruhi kesihatan

Selain pemilihan makanan, waktu dan jadual makan juga nampaknya memberi kesan besar kepada kesihatan. Para pakar bahkan mendapati bahawa tabiat makan yang tidak teratur dapat meningkatkan risiko kegemukan, tekanan darah tinggi, dan diabetes.

Ini berkaitan dengan irama sirkadian, yang merupakan jam dalaman badan yang berulang setiap 24 jam. Irama sirkadian mengatur tidur, diet, metabolisme badan, selera makan, suhu badan, pembentukan hormon, pembahagian sel, dan aktiviti biologi lain.

Tabiat makan pada waktu yang tidak konsisten dapat mengganggu irama sirkadian ini. Secara tidak langsung, kebiasaan ini juga akan mengganggu aktiviti sistem pencernaan dan metabolisme yang diatur oleh irama sirkadian di dalam badan anda.

Apa akibatnya jika saya sering makan secara tidak teratur?

Pelbagai kajian menunjukkan bahawa tabiat makan yang tidak konsisten boleh menyebabkan pelbagai gangguan yang disenaraikan di bawah.

1. Gangguan pencernaan

Makan tidak teratur dapat menurunkan kesan termal dari makanan yang anda makan. Kesan termal adalah tenaga yang anda gunakan untuk mencerna dan menyerap nutrien. Sekiranya anda makan secara tidak teratur, gangguan pencernaan boleh berlaku.

Ini berlaku kerana sistem pencernaan anda adalah "mesin" pemprosesan makanan yang digunakan selama 8-10 jam. Tabiat makan yang tidak teratur akan mengganggu bekalan tenaga badan sehingga proses pencernaan juga bermasalah.

2. Perubahan hormon

Tabiat makan yang tidak konsisten boleh mengganggu keseimbangan hormon dalam badan. Ini kerana ketika anda melewatkan makan, tubuh anda menganggapnya sebagai bahaya.

Tubuh anda kemudian melepaskan hormon kortisol sebagai tindak balas kepada isyarat "bahaya" itu. Peningkatan hormon kortisol dapat mengganggu pelbagai aktiviti biologi tubuh, seperti metabolisme, keradangan, dan pengaturan gula darah.

3. Pertambahan berat badan

Satu kajian dalam jurnal Nutrien didapati bahawa tabiat makan yang tidak teratur dapat mempengaruhi berat badan. Orang yang biasa dengan ini lebih cenderung kepada kenaikan berat badan daripada orang yang makan secara berkala.

Ini masih berkaitan dengan peranan irama sirkadian dalam mengatur selera makan. Gangguan pada irama sirkadian dapat mengelirukan isyarat rasa lapar dan kenyang. Anda mungkin merasa lapar lebih kerap sehingga anda cenderung makan berlebihan.

4. Peningkatan kadar gula dalam darah

Setiap kali anda selesai makan, pankreas melepaskan insulin untuk menstabilkan gula darah. Tabiat makan yang tidak konsisten dapat mengganggu keseimbangan pengeluaran insulin sehingga peraturan gula darah anda juga terjejas.

Gula darah dapat turun secara drastik kerana pankreas mengeluarkan lebih banyak insulin. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko diabetes pada orang yang sihat. Sementara itu, pada pesakit diabetes, penurunan gula darah secara tiba-tiba boleh membawa maut.

5. Kekejangan perut

Seseorang yang sering makan secara tidak teratur lebih cenderung kepada sakit perut. Biasanya, aduan ini timbul kerana gangguan pada perut seperti penyakit refluks asid gastrik (GERD), ulser perut, jangkitan perut, dan sebagainya.

Sebilangan orang mengatasi ini dengan makan secepat mungkin sebaik sahaja perut mereka sakit. Malangnya, tindakan ini sebenarnya boleh menyebabkan masalah baru, seperti kembung dan pengeluaran gas berlebihan yang akhirnya membuat perut terasa sakit.

6. Meningkatkan risiko pelbagai penyakit

Makan tidak teratur boleh menjadi kebiasaan buruk jika dilakukan berulang kali. Lama kelamaan, tingkah laku yang kelihatan remeh ini dapat menyebabkan masalah dengan pencernaan, peredaran darah, hormon, dan sistem badan yang lain.

Sebaliknya, waktu makan yang konsisten akan memastikan irama sirkadian anda seimbang. Keseimbangan ini membolehkan semua aktiviti biologi dalam tubuh berjalan dengan teratur. Dengan cara itu, badan sentiasa sihat dan berfungsi dengan baik.

Diet yang sihat tidak hanya ditentukan oleh jenis makanan yang anda pilih, tetapi juga waktu makan biasa. Mulakan dengan membiasakan diri dengan sarapan pagi, kemudian makan tengah hari dan makan malam pada masa yang sama.

Jangan lupa untuk melengkapkan kebiasaan sihat ini dengan memilih makanan yang kaya dengan karbohidrat kompleks, protein, lemak, vitamin, dan mineral. Makan dalam jumlah yang mencukupi sehingga pengambilan nutrien anda menjadi seimbang.

Recent Posts