Cara Membuat Pembersih Tangan Sendiri di Rumah |

Anda mesti sudah tahu bahawa mencuci tangan sangat berguna untuk melindungi tubuh daripada pelbagai kuman dan penyakit. Namun, ada kalanya anda menghadapi masalah mencari air dan sabun untuk mencuci tangan. Salah satu penyelesaian yang boleh anda pilih ialah pembersih tangan. Selain praktikal dan tidak memerlukan air, komposisinya pembersih tangan sebenarnya agak sederhana, anda boleh mencampurkan pembersih tangan rumah sahaja. Nah, bagaimana membuat pembersih tangan bersendirian? Lihat ulasan, ayuh!

Adakah anda perlu membuat pembersih tangan bersendirian?

Sebelum memahami cara membuat pembersih tangan, anda perlu tahu mengapa membuat pembersih tangan bersendirian di rumah boleh menjadi pilihan.

Produk pembersih tangan (pembersih tangan) yang dijual di pasaran mengandungi pelbagai bahan kimia tambahan yang tidak perlu.

Bahan-bahan ini merangkumi agen antibakteria yang disebut triclosan dan triclocarban.

Penyelidikan yang dikeluarkan oleh FDA (agensi pengawalseliaan makanan dan ubat) di Amerika Syarikat pada tahun 2013 membuktikan fakta mengenai agen antibakteria ini.

Nampaknya, triclosan dan triclocarban dianggap tidak dapat menargetkan kuman dan bakteria yang menyebabkan penyakit seperti selesema dan batuk.

FDA juga melaporkan bahawa produk antibakteria yang mengandung triclosan atau triclocarban tidak lebih berkesan untuk membersihkan tangan daripada produk semula jadi tanpa penambahan bahan kimia tertentu.

Kesan pembersih tangan yang mengandungi triclosan atau triclocarban tidak segera dirasakan.

Biasanya, penggunaan biasa dalam jangka masa 3-5 tahun akan mengakibatkan kulit kering dan sensitif.

Komposisi dan ramuan pembersih tangan

Untuk membuat pembersih tangan sendirian di rumah, terdapat dua cara dengan pelbagai jenis alkohol mengikut piawaian WHO.

Anda bebas memilih salah satu daripada dua formula. Berikut adalah bahan-bahan yang anda perlu sediakan untuk membuat 10 liter pembersih tangan bersendirian.

Formula 1

 • 96% etanol alkohol: 8.33 liter.
 • Hidrogen peroksida 3%: 417 mililiter (ml).
 • Gliserol 98%: 145 ml.
 • Air suling (air suling), atau air rebusan yang dibiarkan sejuk.

Formula 2

 • Isopropil alkohol 99.8%: 7.51 liter.
 • Hidrogen peroksida 3%: 417 ml.
 • Gliserol 98%: 145 ml.
 • Air suling (air suling) atau air rebusan yang telah dibiarkan sejuk.

Alat yang diperlukan

Sebagai tambahan kepada bahan di atas, anda juga memerlukan alat berikut sebelum menggunakan cara membuat pembersih tangan.

 • Botol kaca atau plastik 10 liter dengan penyumbat.
 • Jari plastik 50 liter (sebaiknya diperbuat daripada plastik polipropilena atau polietilena) dengan warna lut untuk melihat tahap cecair.
 • Tangki keluli tahan karat bersaiz 80-100 liter.
 • Pengadun yang diperbuat daripada kayu, plastik, atau logam.
 • Tiub penyukat.
 • Corong pengukur, corong plastik atau logam.
 • Sebilangan botol plastik dengan penutup 100 ml (kalis kebocoran) atau sebilangan botol kaca 500 ml atau plastik dengan penutup (kalis kebocoran).
 • Alkohol, dengan tolok skala suhu di bahagian bawah dan kepekatan etanol (peratusan) di bahagian atas.

Cara membuat pembersih tangan

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti dalam membuat pembersih tangan.

 1. Sediakan ramuan dengan formula yang anda pilih.
 2. Masukkan alkohol terlebih dahulu ke dalam tin jerry.
 3. Tambahkan hidrogen peroksida ke dalam tin jerry.
 4. Masukkan gliserol ke dalam tin jerry.
 5. Masukkan 1 liter air suling.
 6. Kacau hingga sebati.
 7. Bahagikan isi jagung ke dalam botol 100 atau 500 ml. Simpan selama 72 jam sebelum digunakan. Jauhkan dari pendedahan cahaya matahari.
 8. Pembersih tangan siap dibawa ke mana sahaja anda dan keluarga anda melancong.

Penting bagi anda untuk mengingatinya pembersih tangan hanya berfungsi sebagai pembersih alternatif jika anda menghadapi masalah mencari sabun dan air.

Lain daripada itu, pembersih tangan mungkin tidak berfungsi dengan baik pada tangan yang kelihatan sangat kotor atau berminyak.

Ini biasanya berlaku selepas anda makan, berkebun, atau bersukan.

Air dan sabun juga jauh lebih berkesan untuk membunuh jenis kuman tertentu, seperti Cryptosporidium, norovirus, dan Clostridium difficile.

Walaupun mana-mana pembersih tangan dengan alkohol boleh membunuh kuman, ada kemungkinan beberapa orang tidak menggunakannya cukup pembersih tangan.

Kadang-kadang, ada orang yang juga mengelap tangan mereka sebelumnya pembersih kering sepenuhnya sehingga cecair pembersih tangan ini benar-benar hilang sebelum berfungsi dengan optimum.

Di samping itu, penggunaan pembersih tangan berasaskan alkohol yang berpanjangan berisiko menjadikan kulit lebih kering dan sensitif.

Oleh itu, cara yang paling penting dan berkesan untuk menjaga kebersihan diri adalah dengan mencuci tangan dengan sabun dan air.

Melakukan ini bermakna anda sudah menjalani salah satu petunjuk Perilaku Bersih dan Sihat (PHBS).

Recent Posts