Hiperpigmentasi Kulit: Punca dan Cara Mengatasinya

Adakah anda mempunyai beberapa kawasan kulit anda yang kelihatan lebih gelap daripada yang lain? Keadaan ini secara perubatan dikenali sebagai hiperpigmentasi. Oleh itu, apakah penyebabnya dan bagaimana merawat hiperpigmentasi kulit? Ayuh, ketahui melalui tinjauan berikut!

Apa itu hiperpigmentasi kulit?

Hyperpegmentation adalah masalah kulit di mana melanosit menghasilkan melamin terlalu banyak, pigmen yang menentukan warna kulit, mengakibatkan tambalan kulit berwarna lebih gelap daripada kulit normal di sekitarnya.

Berdasarkan pencetus, hiperpigmentasi kulit terbahagi kepada pelbagai jenis.

1. Melasma

Sumber: Universiti iS

Melasma adalah keadaan yang dicirikan oleh kemunculan hiperpigmentasi pada wajah. sejenis hiperpigmentasi kulit yang disebabkan oleh perubahan hormon.

Secara amnya, keadaan ini berlaku pada wanita hamil, memandangkan pada masa itu perubahan hormon berlaku. Perubahan ini mempengaruhi pengeluaran melanin.

Namun, itu tidak bermaksud bahawa melasma hanya dapat terjadi pada wanita, lelaki juga dapat mengalami melasma. Selain kehamilan, melasma juga boleh berlaku jika anda menggunakan pil kawalan kelahiran.

Selain wajah, melasma juga dapat mengubah warna kulit dalam jumlah besar di kawasan tertentu, misalnya pada perut.

2. Lentigo

Lentigo adalah jenis hiperpigmentasi kulit lain yang terdedah kepada cahaya matahari yang terlalu banyak.

Apabila anda keluar dan matahari terik, badan anda akan menghasilkan lebih banyak melanin secara automatik untuk melindungi kulit anda dari pendedahan cahaya matahari jangka panjang.

Secara amnya, keadaan ini berlaku pada wajah dan tangan. Hiperpigmentasi kulit ini biasanya melebar atau bertambah seiring bertambahnya usia.

Ukurannya boleh berbeza-beza, mulai dari 0,2 - 2 sentimeter. Lentigo biasanya berwarna gelap, mempunyai bentuk yang tidak teratur, dan kelihatan seperti garis atau sempadan yang jelas sehingga kulit kelihatan bergaris.

3. Penyakit Addison

Terdapat juga keadaan kesihatan yang boleh menyebabkan hiperpigmentasi, walaupun bukan penyakit kulit.

Penyakit Addison adalah keadaan yang menyerang kelenjar adrenal, tetapi boleh menyebabkan hiperpigmentasi di beberapa bahagian badan. Penyakit ini biasanya menyebabkan hiperpigmentasi di kawasan yang mudah terkena cahaya matahari.

Biasanya, kulit yang mengalami hiperpigmentasi kerana penyakit ini terdapat pada lipatan kulit, bibir, lutut dan siku, jari kaki, dan pipi dalaman.

Penyakit ini biasanya dicirikan oleh loya, muntah, cirit-birit, penurunan berat badan, sakit perut, pening, dan keletihan.

4. Keradangan kulit

Hiperpigmentasi kulit juga boleh berlaku kerana keradangan kulit. Biasanya, terdapat beberapa bahagian kulit yang warnanya lebih gelap daripada bahagian kulit yang lain selepas proses keradangan.

Keradangan kulit yang dimaksudkan meliputi penampilan jerawat, eksim, lupus, atau terjadinya kecederaan pada kulit. Umumnya, orang yang mengalami penyebab hiperpigmentasi kulit yang satu ini adalah orang yang berkulit gelap.

5. Hiperpigmentasi kerana penggunaan dadah

Sebenarnya, penggunaan ubat-ubatan juga boleh menjadi penyebab hiperpigmentasi pada kulit. Ini termasuk ubat antimalarial atau antidepresan trisiklik. Sekiranya penggunaan ubat ini, warna kulit yang berbeza biasanya berubah menjadi warna kelabu.

Sebaliknya, penggunaan ubat yang digunakan atau disapu pada kulit juga boleh menjadi penyebab hiperpigmentasi, jadi anda harus lebih berhati-hati ketika menggunakan pelbagai ubat topikal atau salap.

Cara merawat hiperpigmentasi pada kulit

Walaupun terdapat banyak keadaan yang boleh menyebabkan hiperpigmentasi kulit, itu tidak bermakna ia tidak dapat dirawat. Terdapat banyak cara yang boleh anda gunakan untuk menangani keadaan ini.

1. Gunakan pelindung matahari semasa dalam perjalanan

Sekiranya anda mesti terdedah kepada cahaya matahari dalam jangka masa yang lama, anda harus menggunakan pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih tinggi.

Penggunaan pelindung matahari akan sangat berguna untuk membantu mengelakkan anda daripada terdedah kepada cahaya matahari, sebagai salah satu penyebab hiperpigmentasi kulit.

2. Gunakan salap

Penggunaan ubat topikal atau salap memang boleh menjadi penyebab hiperpigmentasi kulit, namun, persediaan ubat ini juga dapat digunakan untuk mengobatinya. Pilih ubat yang mengandungi bahan seperti:

  • asid azelaic,
  • kortikosteroid,
  • hidrokuinon,
  • retinoid seperti tretinoin,
  • asid kojik, dan
  • vitamin C.

3. Gunakan lidah buaya

Memandangkan kehamilan adalah penyebab salah satu jenis hiperpigmentasi kulit, maka anda boleh menggunakan lidah buaya atau Lidah Buaya untuk mengatasi keadaan ini.

Kenapa? Sebabnya, salah satu kajian yang diterbitkan oleh Journal of Cosmetic and Laser Therapy menyatakan bahawa penggunaan Lidah Buaya dapat membantu mengurangkan melasma pada wanita hamil.

Aloesin, salah satu bahan semula jadi yang terdapat di Lidah Buaya berpotensi meringankan kulit hiperpigmentasi dengan menekan pengeluaran melanin pada kulit.

Walaupun begitu, tidak ada yang dapat membuktikan bahawa lidah buaya sebenarnya dapat menyembuhkan hiperpigmentasi pada kulit.

4. Gunakan cuka sari apel untuk hiperpigmentasi kulit

Cuka sari apel juga dianggap dapat mencerahkan kulit hiperpigmentasi. Untuk menggunakannya, anda boleh mencampurkan cuka sari apel dengan air di dalam bekas.

Kemudian, sapukan ke kawasan kulit yang lebih gelap dan biarkan selama dua hingga tiga minit. Setelah selesai, bilas dengan air suam. Lakukan kaedah ini dua kali sehari sehingga anda mendapat hasil yang anda harapkan,

5. Gunakan ekstrak teh hijau

Selain bermanfaat sebagai antioksidan dan melawan keradangan, ekstrak teh hijau juga dapat digunakan untuk mengobati melasma dan mengurangi sengatan matahari. Anda hanya boleh merebus teh hijau selama tiga hingga lima minit.

Daun teh hijau yang telah direbus kemudian dibiarkan sehingga tidak terlalu panas. Apabila lebih panas, sapu teh pada bahagian kulit yang gelap. Lakukan langkah ini dua kali sehari sehingga keadaan kulit anda bertambah baik.

6. Gunakan susu

Susu telah lama diketahui mencerahkan kulit kerana kandungan asid laktiknya.

Anda boleh menggunakan susu dengan mencelupkan kapas ke dalam cecair. Selepas itu, gosokkan kapas pada kulit hiperpigmentasi dua kali sehari. Lakukan dengan kerap.

Sekiranya anda masih mempunyai soalan mengenai hiperpigmentasi, sila berjumpa dengan pakar dermatologi.

Recent Posts