5 Khasiat Ikan Tilapia yang Baik untuk Kesihatan Tubuh |

Ikan nila adalah salah satu ikan air tawar yang banyak dimakan oleh masyarakat. Selain rasanya yang tidak terlalu mencurigakan, harga ikan mujair yang agak berpatutan juga menjadikannya popular di Indonesia. Walaupun begitu, ramai yang tidak menyedari faedah memakan ikan nila. Ayuh, mari kita lihat tinjauan kandungan nutrisi ikan nila yang mempunyai manfaat untuk kesihatan badan!

Kandungan nutrien pada ikan nila

Ikan nila pada awalnya berada di perairan Afrika Selatan. Tetapi sekarang, ikan tilapia banyak diusahakan di Indonesia sebagai ikan air payau.

Mujair juga merupakan jenis ikan yang serba boleh. Anda boleh memprosesnya dengan mendidih, menggoreng, atau menghidangkan pepek untuk menjadikannya lebih sedap.

Di sebalik kegunaannya sebagai bahan makanan, ikan nila mengandungi nutrien yang dapat membantu memenuhi keperluan pengambilan nutrien harian sambil memberikan manfaat kesihatan.

Menurut Data Komposisi Makanan Indonesia, kandungan gizi yang terdapat dalam 100 gram (g) nila goreng adalah:

  • Tenaga: 416 kalori (Cal)
  • Protein: 46.9 g
  • Lemak: 23.9 g
  • Kalsium: 346 miligram (mg)
  • Fosforus: 654 mg
  • Natrium: 54 mg
  • Kalium: 278.9 mg
  • Retinol (Vitamin A): 12 mikrogram (mcg)

Dari kandungan nutrisi, ikan nila adalah sumber protein dan lemak yang dilengkapi dengan pelbagai mineral dan vitamin. Pada ikan nila terdapat juga asam lemak omega-3 dan omega-6.

Jenis mineral lain yang juga melengkapkan pemakanan ikan nila adalah selenium yang berguna untuk menyokong pelbagai fungsi organ tubuh.

Khasiat ikan nila untuk kesihatan badan

Setiap orang digalakkan makan ikan kerana banyak khasiatnya. Begitu juga dengan ikan nila yang bukan sahaja mudah diproses, tetapi juga mempunyai rasa yang enak dan mengandungi banyak nutrien.

Setelah mengetahui kandungan khasiat ikan tilapia, ketahui lebih lanjut mengenai faedah yang ditawarkannya:

1. Membina dan menguatkan jisim otot

Salah satu kandungan nutrisi yang paling berguna dalam ikan nila adalah protein.

Protein diperlukan oleh badan sebagai bahan bakar untuk meningkatkan jisim otot dan tulang, memperbaiki tisu, memudahkan aliran oksigen ke seluruh badan, dan lain-lain.

Di samping itu, kandungan kalsium yang tinggi pada ikan yang hidup di air tawar dapat menjadikan tulang anda lebih kuat. Kalsium juga membantu proses pengecutan otot.

Oleh itu, makan ikan nila membantu meningkatkan jumlah protein dan otot dalam badan sehingga dapat berfungsi dengan optimum untuk melakukan aktiviti.

2. Mengekalkan tahap kolesterol

Selain menjadi sumber protein, manfaat lain dari nila adalah bahawa ia mengandungi asam lemak omega-3.

Bukan rahsia lagi bahawa omega-3 adalah asid lemak tak jenuh yang berguna untuk tubuh.

Omega-3 berfungsi untuk meningkatkan HDL (kolesterol baik). Asid lemak ini juga dapat menurunkan kadar trigliserida yang tinggi dalam darah dan membantu mengurangkan keradangan.

Walau bagaimanapun, asid lemak omega-3 tidak dihasilkan secara semula jadi oleh badan. Itulah sebabnya penting untuk mendapatkan omega-3 dari makanan.

Walaupun kandungan omega-3 dalam ikan nila tidak begitu tinggi dengan ikan laut, memakan ikan air tawar jenis ini masih baik untuk membantu mengekalkan kadar kolesterol.

3. Membantu mengawal gula dalam darah

Dilancarkan dari Harvard Health Publishing, ternyata kandungan omega-3 pada ikan nila lebih rendah daripada omega-6 yang juga terkandung di dalamnya.

Penemuan ini agak meragukan bagi banyak orang sama ada sifat ikan nila baik untuk tubuh memandangkan omega-6 dikenali sebagai 'lemak buruk'.

Walaupun begitu, omega-6 masih boleh dimakan selagi tidak berlebihan. Asid lemak pada ikan nila juga mempunyai faedah penting untuk menghasilkan tenaga.

Pada orang yang menghidap diabetes, omega-6 dapat membantu meningkatkan tindak balas sel otot terhadap insulin, hormon yang mengubah gula darah menjadi tenaga.

4. Menguatkan sistem ketahanan badan

Salah satu kandungan mineral dalam ikan nila adalah selenium.

Selenium adalah mineral yang dapat membantu sistem imun berfungsi. Terdapat sekurang-kurangnya 47 mikrogram (mcg) selenium di nila.

Selenium mineral diperlukan oleh kelenjar tiroid untuk berfungsi dengan optimum. Ini berguna untuk membantu menyerap nutrien dari makanan dan mempercepat metabolisme badan.

Di samping itu, selenium berperanan dalam kesihatan pembiakan.

Itulah sebabnya, apabila badan mendapat pengambilan selenium yang mencukupi, anda dapat mengurangkan risiko barah prostat.

5. Selamat untuk kanak-kanak dan wanita hamil

Kandungan merkuri yang rendah pada ikan nila juga merupakan salah satu faedah yang anda dapat.

Seperti yang anda mungkin sudah tahu, merkuri adalah logam berbahaya.

Makan makanan yang mengandungi merkuri berisiko menyebabkan kerosakan, penyakit saluran pencernaan, dan saluran kencing.

Berita baiknya, ikan nila termasuk ikan air tawar yang biasanya dibiakkan di akuarium atau tangki tertutup.

Kaedah ini membuat ikan tidak terdedah kepada banyak pencemaran sehingga mereka cenderung lebih selamat untuk dimakan.

Oleh itu, ikan tilapia sangat enak dimakan oleh kanak-kanak dan wanita hamil kerana dipercayai mempunyai kandungan merkuri yang cukup rendah.

Supaya anda dapat memperoleh semua faedah ikan nila, pilih ikan segar dengan tekstur lembab dan warna sekata di seluruh badan.

Selepas itu, simpan di dalam peti sejuk dan peti sejuk beku sehingga anda siap memasaknya.

Penting untuk diingat, anda masih perlu mengambil ikan nila dalam had yang munasabah untuk mendapatkan faedahnya.

Recent Posts