Kuku Longgar atau Patah Kerana Kesan, Sekiranya Anda Berjumpa dengan Doktor?

Salah satu masalah kuku yang paling biasa adalah kuku yang patah atau longgar. Sekiranya tidak dirawat, ia boleh menyebabkan masalah baru. Jadi, bolehkah kuku yang longgar tumbuh kembali dan bagaimana memperbaikinya?

Punca kuku longgar

Bagi sesetengah orang, kuku yang terlepas dari dasar kuku kadang-kadang tidak menyakitkan. Masalah dengan kuku yang satu ini boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor, seperti kecederaan, kuku panjang, hingga jangkitan kulat.

Malah, kuku anda juga boleh jatuh kerana terkena bahan kimia semasa manicure. Ayuh, kenal pasti apakah punca kerosakan kuku yang sering dialami oleh wanita ini.

Kecederaan fizikal atau trauma

Salah satu penyebab kuku longgar adalah kecederaan atau trauma fizikal, seperti memukul meja atau terperangkap di pintu. Sebenarnya, beberapa tabiat lain boleh mencetuskan kehilangan kuku, termasuk:

 • paku kuku yang dapat melonggarkan kuk dan memisahkannya dari galas,
 • memukul meja sehingga menjadikan kuku menjadi hitam, dan
 • Gunakan pengering rambut untuk mengeringkan cat kuku.

Di samping itu, jari kaki yang berulang-ulang terkena juga boleh menyebabkan kuku patah. Ini mungkin berlaku lebih kerap apabila anda memakai kasut yang terlalu sempit.

Jangkitan kulat kuku

Selain kecederaan, kuku yang longgar juga boleh menjadi tanda jangkitan kulat yang menyerang kuku. Penyakit kuku ini sering berlaku pada orang yang bekerja dekat dengan air atau sering terdedah kepada bahan kimia, seperti pembersih.

Akibatnya, kulat atau bakteria memasuki kuku dan tisu sekitarnya dan menyebabkan kuku pecah dan jatuh. Sekiranya kuku kelihatan kuning, retak, dan menebal, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

Kekurangan pengambilan vitamin dan mineral

Kuku yang nipis dan lembut hingga patah atau pecah sering dikaitkan dengan tahap zink dan zat besi yang rendah di dalam badan (anemia).

Mineral ini mempunyai peranan penting dalam pembentukan hemoglobin, protein yang terkandung dalam sel merah yang mengangkut oksigen ke matriks kuku. Tanpa pengambilan mineral yang mencukupi, pertumbuhan kuku yang sihat juga terganggu.

Selain itu, kekurangan pengambilan vitamin C, vitamin B kompleks, dan kalsium juga merupakan penyebab kuku kusam dan rapuh.

Penggunaan ubat-ubatan tertentu

Bagi anda yang menggunakan ubat seperti tetrasiklin, klorpromazin, dan kontraseptif oral, anda mungkin perlu berhati-hati. Sebabnya, salah satu kesan sampingan ubat ini adalah bahawa kuku terpisah dari tempat tidur kuku.

Sebenarnya, keadaan ini juga lebih berisiko pada pesakit yang menjalani kemoterapi atau menggunakan ubat anti-malaria. Perlu diingat bahawa jangkitan kulat menyerang tempat tidur kuku yang longgar, kemungkinan besar menyebabkan kesakitan.

Masalah kesihatan tertentu

Sekiranya anda mempunyai penyakit, seperti psoriasis kuku dan dermatitis, kuku yang longgar mungkin merupakan tanda keadaan kesihatan ini. Penyakit lain yang berkaitan dengan patah kuku dan melepaskan diri dari pangkal termasuk:

 • anemia,
 • diabetes,
 • scleroderma,
 • sindrom kuku kuning, dan
 • penyakit lain yang diwarisi.

Cara merawat kuku yang longgar

Rawatan kerosakan kuku ini biasanya boleh dilakukan di rumah untuk membantu menghilangkan rasa sakit dan mencegah jangkitan. Berikut adalah pelbagai cara untuk merawat kuku yang longgar untuk mempercepat penyembuhan.

Menjaga kawasan kuku kering

Semakin cepat anda menyedari bahawa kuku melepaskan diri dari tempat tidur kuku, semakin rendah risiko jangkitan. Apabila ini berlaku, lebih baik mengangkat jari yang cedera untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak.

Sekiranya boleh, tutup jari yang terkena dengan pembalut. Oleh kerana tempat tidur kuku sangat lembap dan sensitif, jadi ia perlu dilindungi selama 7-10 hari pertama agar tidak dijangkiti.

Kompres jari dengan ais

Selain membalut jari dengan pembalut, anda juga boleh menggunakan ais ke kawasan yang cedera selama 20 minit. Kaedah ini boleh dilakukan setiap 3-6 jam untuk 24-48 jam pertama.

Rawatan kuku yang longgar ini bertujuan untuk membantu menghilangkan rasa sakit dan mengurangkan bengkak.

Bagaimana cara untuk membuat :
 • masukkan ketulan ais ke dalam beg plastik dan tutup bahagian atasnya
 • balut beg dengan tuala atau kain nipis
 • Elakkan meletakkan bungkusan ais atau ais terus ke kulit
 • letakkan pek ais tepat di atas pembalut yang menutup jari

Corak pemakanan sihat

Sekiranya mengganti kuku atau kuku yang longgar disebabkan oleh kekurangan zat besi, sudah tentu anda perlu meningkatkan pengambilan nutrien yang diperlukan. Terdapat pelbagai jenis makanan yang dapat dimakan untuk memenuhi keperluan zat besi, seperti:

 • daging lembu, ayam dan hati ayam,
 • kacang,
 • sayur-sayuran berdaun hijau gelap, juga
 • makanan tambahan besi.

Sebagai tambahan kepada diet, anda juga perlu memastikan kuku mengelupas tetap lembap dengan menggunakan minyak jojoba pada kulit di sekitar kuku.

Bilakah anda mesti berjumpa doktor?

Kuku yang patah boleh dirawat di rumah. Walau bagaimanapun, gejala di bawah mungkin menunjukkan bahawa anda perlu berjumpa doktor.

 • Kuku yang patah sukar dipotong.
 • Kuku terlepas sepenuhnya dari kulit.
 • Terdapat luka yang cukup dalam dan memerlukan jahitan.
 • Jari merasa berdenyut atau ketat.
 • Pendarahan pada bahagian kuku yang melekat dan tidak berhenti.
 • Gejala jangkitan pada kulit berhampiran patah kuku, seperti bengkak ke nanah.

Doktor anda mungkin menetapkan salap antibiotik atau ubat sakit untuk melegakan gejala kuku yang patah.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.

Recent Posts