4 Faedah Sentuhan Fizikal dengan Rakan Kongsi alias Skinship

Tahukah anda kulit muka atau sentuhan fizikal dengan pasangan adalah penting dalam hubungan? Bermula dari berpegangan tangan, memeluk, atau hanya memeluk lengannya ketika berjalan boleh menjadi saat yang bermakna. Nah, kira-kira, apa faedah alias sentuhan fizikal? kulit muka bersama-sama dengan pasangan?

sentuhan fizikal ( kulit muka ) menambahkan keakraban

Skinship merujuk kepada makna istilah Korea yang popular hubungan kulit-ke-kulit, alias jumlah hubungan fizikal yang dilakukan kepada seseorang.

Seperti yang dilaporkan oleh Psikologi Hari Ini, dalam keadaan tertentu, hubungan fizikal terasa lebih intim daripada ucapan emosi.

Orang yang menerima atau memberikan aspek ini merasakan kasih sayang yang dinyatakan secara fizikal menjadikan mereka kelihatan penting.

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa sentuhan fizikal (s kekeluargaan ) yang sering dilakukan dalam hubungan menjadikan pasangan berkelahi kurang dan bertahan lebih lama. Walau bagaimanapun, amalan ini mesti dilakukan dua hala.

Sekiranya anda satu-satunya yang suka menyentuh, tetapi pasangan anda enggan melakukannya, tidak mustahil ini boleh mencetuskan pertengkaran.

Oleh itu, cuba tanya pasangan anda terlebih dahulu sama ada mereka jenis orang yang selesa dengan hubungan fizikal atau tidak.

Kebaikan sentuhan fizikalkulit muka) dengan pasangan

Penyelidikan menunjukkan bahawa salah satu kelebihan melakukan skinship alias sentuhan fizikal adalah timbulnya perasaan yang lebih difahami. Bukan itu sahaja, kesihatan mental orang itu juga terjaga.

Lebih-lebih lagi, mereka juga merasakan bahawa mereka diterima dalam hubungan ketika mereka sering melakukan sentuhan fizikal (kulit muka).

Oleh itu, sentuhan fizikal sangat berguna terutamanya ketika anda menjalin hubungan romantis dengan seseorang. Berikut adalah beberapa faedah hubungan fizikal yang boleh anda dapatkan.

1. Membebaskan hormon oksitosin

Adakah anda tahu bahawa semasa anda memeluk atau memeluk pasangan anda, terdapat hormon baik yang dihasilkan oleh badan anda? Hormon itu adalah oksitosin.

Oxytocin adalah hormon yang dapat membuat anda berasa lebih baik dan mengurangkan kesakitan.

Hormon ini biasanya meningkat ketika anda melakukan hubungan seks dan mencapai orgasme. Oleh itu, setelah seseorang mengalami orgasme mereka biasanya mempunyai keadaan emosi yang lebih baik daripada sebelumnya.

Nah, bukan hanya dari melakukan hubungan seks, hormon ini juga dapat dilepaskan dengan melakukan sentuhan fizikal kepada pasangan.

Walaupun hanya sentuhan fizikal di bahu atau lengan, ia sebenarnya membawa faedah dalam menjadikan mood pasangan anda lebih baik.

2. Menurunkan tekanan darah

Bayangkan ketika anda tertekan kerana bekerja, maka pasangan anda memberi semangat hanya dengan berpegangan tangan atau mengurut bahu.

Ternyata ia dapat menurunkan tekanan darah dan mengurangkan hormon stres anda, seperti yang diungkapkan oleh Tiffany Field, PhD di Garis Kesihatan.

Salah satu faedah sentuhan fizikal (kulit muka) dengan pasangan menunjukkan keprihatinan anda.

Selain mengirim kata-kata semangat, anda juga dapat menunjukkan kasih sayang kepada pasangan yang pening dengan memeluknya.

Selain sihat untuk anda berdua, ini juga dapat menjadikan pasangan anda lebih yakin bahawa anda benar-benar mencintainya.

3. Nampak boleh dipercayai

Hubungan yang sihat adalah berdasarkan kepercayaan. Sekiranya pasangan anda tidak mempercayai anda, sukar untuk membina hubungan yang berkekalan.

Salah satu faedah melakukan sentuhan fizikal (kulit muka) dengan pasangan juga dapat menjadikan kepercayaan lebih kuat.

Contohnya, anda jarang atau tidak pernah melakukan hubungan fizikal dengan pasangan anda. Sudah tentu, ini boleh menimbulkan persoalan di fikiran pasangan anda.

Adakah anda malu atau adakah itu sikap anda? Soalan-soalan ini boleh menimbulkan rasa tidak percaya bahawa anda benar-benar mencintainya.

Oleh itu, cubalah menunjukkan kasih sayang anda walaupun hanya dengan berpegangan tangan. Sekiranya anda tidak terbiasa dengannya, cubalah membincangkannya dengan pasangan anda. Adakah dia merasakan perlu dilakukan atau tidak.

4. Mengeratkan hubungan

Salah satu faedah sentuhan fizikal (kulit muka) dengan pasangan adalah untuk mengeratkan hubungan antara anda berdua.

Itulah sebabnya, selain ucapan lisan, cubalah melakukannya dengan lebih kerap kulit muka untuk menunjukkan kasih sayang.

Sentuhan fizikal, alias skinship, penting untuk mengeratkan hubungan. Bukan hanya itu, hubungan fizikal juga dapat menyuburkan tubuh dan jiwa anda.

Setelah melihat pelbagai faedah sentuhan fizikal dengan pasangan, adakah anda tergerak untuk melakukannya lebih kerap?

Recent Posts