Ciri dan Tanda Tahap Hormon Testosteron Berkurang pada Lelaki

Dengan bertambahnya usia, tahap testosteron pada lelaki juga menurun. Penurunan testosteron boleh mengancam fungsi seksual. Namun, ada kemungkinan anda mempunyai testosteron berlebihan. Inilah yang dikenali sebagai gangguan hormon. Lihat penjelasan lengkap mengenai gangguan hormon testosteron yang boleh berlaku pada lelaki di bawah.

Penyebab gangguan hormon pada lelaki

Dipetik dari Urology Care Foundation, testosteron adalah hormon seks yang dihasilkan oleh testis. Fungsi testosteron adalah untuk membantu pembentukan organ seksual ketika bayi lelaki sedang membesar.

Pada masa baligh, hormon testosteron memainkan peranan penting dalam meningkatkan perkembangan fizikal dari lelaki ke lelaki. Kenapa? Kerana dengan hormon testosteron, anak lelaki dapat memiliki lebih banyak rambut badan, otot, dan suara yang lebih berat.

Kemudian, fungsi seksual lelaki juga dipengaruhi oleh hormon testosteron. Ini kerana testosteron mempunyai fungsi untuk menghasilkan sperma di dalam badan.

Testosteron dihasilkan oleh gonad di testis. Tahap pengeluaran testosteron yang dihasilkan oleh kelenjar ini memuncak ketika seorang lelaki memasuki usia belasan tahun atau sekitar 18 tahun.

Walau bagaimanapun, gangguan testosteron pada lelaki boleh berlaku dari usia muda hingga dewasa. Berikut adalah penjelasan mengenai penyebab gangguan hormon yang boleh berlaku.

1. Hormon testosteron yang kurang atau rendah

Adalah normal bagi seorang lelaki untuk mengalami penurunan testosteron atau tahap dengan usia. Walau bagaimanapun, kekurangan testosteron boleh menyebabkan masalah.

Salah satu penyebab penurunan testosteron pada lelaki yang menyebabkan gangguan hormon adalah kecederaan pada testis dan radiasi kemoterapi untuk merawat barah di kawasan genital.

Testosteron rendah juga boleh disebabkan oleh penyakit kelenjar pituitari dan ubat-ubatan yang mempengaruhi kelenjar ini seperti steroid. Ini boleh memberi kesan besar, terutama pada kehidupan seksual dan masalah kesuburan atau kemandulan lelaki.

Gangguan hormon seperti testosteron rendah boleh menyukarkan lelaki untuk mengalami ereksi. Walaupun ereksi berlaku, ia mungkin kurang kerap atau lebih lemah daripada sebelumnya.

Tanda & gejala kekurangan testosteron

Selepas usia 30 tahun, lelaki akan mengalami penurunan kadar testosteron secara berkala. Ia tidak boleh menyebabkan perubahan fizikal yang ketara atau penurunan libido.

Walau bagaimanapun, ini masih boleh dilakukan dan boleh menjadi halangan sekiranya anda merancang kehamilan.

Berikut adalah beberapa gejala testosteron terjejas atau kekurangan pada lelaki.

 • Dorongan seks rendah
 • Kesukaran mengekalkan ereksi atau mati pucuk
 • Kelantangan air mani terlalu sedikit
 • Keletihan lebih mudah dan mempengaruhi aktiviti fizikal
 • Pertumbuhan rambut di badan mula berkurang atau menjadi botak
 • Peningkatan berat badan dan pengumpulan lemak
 • Kehilangan jisim otot
 • Penipisan lapisan tulang boleh menyebabkan osteoporosis
 • Mengalami perubahan mood yang tidak menentu

Terdapat juga tanda atau gejala yang tidak dapat dilihat dengan segera, jadi perlu berjumpa doktor atau melakukan ujian kesuburan. Ini untuk menentukan tahap testosteron dalam badan anda.

Bagaimana merawat testosteron rendah?

Biasanya, cara untuk merawat gangguan hormon testosteron pada lelaki adalah dengan melakukan terapi penggantian testosteron. Sebilangan besar lelaki dengan testosteron rendah juga akan diresepkan gel testosteron untuk disapu pada lengan atau bahu.

Kaedah lain adalah dengan menerima suntikan ke otot atau rawatan lain yang perlahan-lahan melepaskan testosteron ke dalam darah. Sekiranya anda menghidap barah prostat, ada kemungkinan anda tidak boleh menjalani terapi untuk meningkatkan testosteron kerana dapat meningkatkan pertumbuhan barah.

Apabila anda mencapai usia 40 tahun, anda harus berjumpa doktor untuk membuat pemeriksaan. Di samping itu, sebarang gejala yang disyaki sebagai gangguan hormon pada lelaki kerana testosteron rendah harus diperhatikan dan dirawat secepat mungkin.

Hubungan antara testosteron rendah dan hipogonadisme

Salah satu gangguan hormon pada lelaki adalah hipogonadisme, keadaan apabila badan lelaki tidak menghasilkan hormon seks yang mencukupi. Ini boleh berlaku semasa perkembangan janin, sebelum baligh, atau semasa dewasa.

2. testosteron berlebihan

Lelaki bukan sahaja mempunyai hormon testosteron, tetapi juga hormon estrogen sehingga gairah seksual, kualiti sperma, dan kesuburan lelaki dapat dikawal dengan baik. Penyebab lain gangguan hormon pada lelaki yang boleh berlaku adalah apabila terdapat lebihan hormon testosteron. Apabila keadaan ini berlaku, kanak-kanak lelaki boleh mengalami baligh awal.

Berikut adalah beberapa kesan yang boleh berlaku ketika lelaki mengalami testosteron berlebihan.

a. Kulit berminyak dan berjerawat

Testosteron yang berlebihan boleh menyebabkan kulit berminyak dan pecah. Ini disebabkan oleh tahap tinggi DHT (dihydrotestosteron) yang meningkatkan pengeluaran sebum minyak, zat tebal yang dapat menyumbat liang pada wajah. Apabila liang pori ditutup, bakteria akan terkumpul pada kulit dan menyebabkan keradangan seperti jerawat.

b. Keguguran rambut

Salah satu perkara yang boleh berlaku apabila terdapat lebihan hormon testosteron adalah gejala keguguran rambut atau bahkan kebotakan. Secara amnya, gejala keguguran rambut ini akan bermula dari simpulan kulit kepala. Kemudian ia akan terus jatuh dari kuil dan akan berterusan secara keseluruhan.

c. Zakar berkerut

Sederhananya, ketika otak merangsang testosteron berlebihan dalam tubuh, otak akan menganggap semuanya berasal dari lokasi pengeluaran testosteron, iaitu di testis. Selanjutnya, otak akan menghentikan pengeluaran LH (Luteinizing Hormone), yang berguna untuk memberitahu testis untuk menghasilkan testosteron.

Oleh itu, gangguan hormon pada lelaki menyebabkan testis mengecil atau berubah saiznya.

d. Sel darah merah dan hemoglobin yang berlebihan

Sekiranya anda mempunyai testosteron berlebihan di dalam badan, salah satu kesannya adalah peningkatan tahap sel darah merah dan hemoglobin. Pada lelaki yang lebih tua, peningkatan sel darah merah boleh menyebabkan serangan jantung dan strok.

Peningkatan sel darah merah dalam darah akibat testosteron berlebihan dapat dikurangkan dengan menurunkan dos penggantian testosteron. Perkara lain yang boleh dilakukan adalah menderma darah yang tujuannya adalah untuk menurunkan tahap sel darah di dalam badan.

Apakah tahap testosteron normal pada lelaki?

Biasanya, lelaki mempunyai 300-1000 nanogram / desiliter testosteron di dalam badan. Sementara itu, nilai terendah yang masih boleh ditoleransi ialah 270 nanogram / desiliter.

Julat testosteron ini penting untuk mendiagnosis dan memberikan rawatan yang berkesan dan mencegah gangguan hormon pada lelaki. Di samping itu, banyak penyakit lain dapat diuji dengan mengukur hormon.

Anda perlu melakukan ujian untuk mengetahui berapa banyak kadar testosteron di dalam badan. Ujian akan dilakukan pada waktu pagi antara jam 7 dan 10. Sekiranya anda tidak menghadapi masalah kesihatan tertentu tetapi hasilnya tidak normal, ujian lebih lanjut diperlukan. Ini kerana tahap hormon boleh berubah dari hari ke hari.

Ujian mudah untuk mengetahui gangguan hormon pada lelaki

Cuba lakukan ujian mudah ini pada pasangan. Kemukakan beberapa soalan berikut.

 1. Adakah libido menurun sejak kebelakangan ini?
 2. Adakah anda berasa lemah dan lesu?
 3. Adakah daya tahan dan kekuatan fizikal menurun?
 4. Adakah ketinggian menurun?
 5. Adakah anda merasakan kenikmatan hidup semakin berkurangan?
 6. Adakah anda cepat marah atau mudah marah?
 7. Adakah ereksi kurang kuat?
 8. Adakah terdapat penurunan kemampuan untuk bersenam?
 9. Adakah anda sering merasa mengantuk dan tertidur selepas makan malam?
 10. Adakah terdapat perubahan atau penurunan prestasi kerja?

Sekiranya jawapan untuk nombor 1, 3, dan 7 adalah Ya, maka anda atau pasangan anda harus memeriksa tahap testosteron. Ini perlu untuk mengetahui sama ada mengalami gangguan hormon pada lelaki atau tidak.

Recent Posts