Gejala Kutu Pubik, dari Gatal hingga Kerengsaan

Adakah anda tahu mengenai kutu kemaluan? Kutu kemaluan (Phthirus pubis) alias kutu genital adalah serangga parasit kecil yang hidup di rambut manusia kasar, termasuk rambut kemaluan. Kutu jenis ini disebarkan melalui hubungan fizikal, terutamanya hubungan seksual. Jadi, apakah gejala atau ciri yang muncul ketika terkena kutu kemaluan?

Mengapa saya mendapat kutu genital?

Tidak seperti kutu biasa, kutu genital tidak hidup di kulit rambut tetapi di kawasan kemaluan seseorang.

Mungkin anda tertanya-tanya, dari mana datangnya kutu genital selain kemaluan?

Nah, walaupun kutu genital sering dijumpai di kawasan genital, parasit ini juga dapat dijumpai pada rambut di bahagian tubuh yang lain, seperti:

 • Ketiak
 • Kaki
 • Dada
 • Perut
 • Belakang
 • Rambut muka (seperti janggut, misai, bulu mata, dan kening).

Kutu kemaluan tidak berkaitan dengan kebersihan diri yang malas. Parasit kecil ini biasanya disebarkan melalui hubungan fizikal yang rapat dengan orang yang dijangkiti.

Kutu memerlukan darah manusia untuk terus hidup. Itulah sebabnya, parasit ini boleh berpindah dari satu orang ke orang lain.

Cara penyebaran kutu yang paling biasa adalah melalui hubungan seksual, termasuk seks oral, vagina, atau dubur.

Menggunakan kondom dan bentuk kawalan kelahiran yang lain tidak akan melindungi anda dari kutu genital. Jenis hubungan fizikal yang dekat, seperti memeluk dan mencium bibir, juga boleh menyebarkan kutu.

Penyebaran kutu melalui tuala, pakaian, atau selimut adalah mungkin, tetapi sangat jarang berlaku.

Sedikit berbeza dengan orang dewasa, jika kutu genital dialami oleh kanak-kanak, ini dapat menunjukkan penderaan seksual.

Apakah tanda-tanda bahawa saya menghidap kutu kemaluan?

Biasanya, gejala yang disebabkan oleh kutu kemaluan mula muncul kira-kira 5 hari selepas anda terdedah kepadanya dari orang yang menghidap penyakit ini.

Walau bagaimanapun, ada orang yang tidak akan merasakan sebarang gejala sehingga mereka tidak menyedari bahawa mereka mempunyai kutu kemaluan.

Ada juga yang mungkin tidak mengetahui bahawa mereka mempunyai kutu kemaluan kerana mereka menganggap gejala mereka disebabkan oleh keadaan lain.

Secara umum, berikut adalah tanda-tanda yang mungkin anda rasakan ketika anda mendapat kutu kemaluan:

1. Gatal

Ciri utama mempunyai kutu kemaluan atau kemaluan adalah gatal yang teruk. Ini selalunya menjadi lebih teruk pada waktu malam ketika kutu aktif memakan darah manusia.

Penyebab gatal bukan disebabkan oleh gigitan, tetapi akibat reaksi alergi atau hipersensitiviti kulit terhadap air liur kutu yang memukul kulit sebelum gigitan.

Gatal-gatal sebenarnya terhad kepada kawasan yang terkena, umumnya pangkal paha. Namun, gatal juga boleh merebak ke perut, paha, dan kaki.

Seseorang yang terkena kutu kemaluan di bahagian lain badan juga boleh mengadu gatal.

2. Kerengsaan kulit

Anda mungkin mengalami kerengsaan, keradangan, dan kemerahan pada kulit. Keadaan kulit ini mungkin disebabkan oleh calar yang terlalu kuat kerana gatal.

Menggaru terlalu kuat boleh menyebabkan beberapa bintik darah. Titisan atau bintik-bintik darah ini biasanya dilihat pada bahagian kulit yang terkena dan pada seluar dalam.

Namun, anda tidak perlu risau kerana keadaan ini biasanya pudar dalam 1-2 hari.

3. Gejala Lain

Sebagai tambahan kepada dua gejala utama yang dinyatakan di atas, tanda-tanda anda mendapat kutu kemaluan juga termasuk:

 • Tompok gelap atau kebiruan pada kulit tempat kutu kemaluan hidup. Bintik-bintik ini muncul dari gigitan kutu genital.
 • Rasa demam, lesu, atau mudah marah (rewel pada kanak-kanak).

Sekiranya anda mengalami pelbagai gejala atau ciri kutu genital, anda harus segera berjumpa doktor.

Seperti apa kutu kemaluan?

Kutu kemaluan mempunyai 3 bentuk, iaitu telur, nimfa, dan orang dewasa.

Dipetik dari Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat, CDC, ciri-ciri setiap bentuk kutu kemaluan adalah seperti berikut:

nits (nits)

Telur kutu, juga dikenali sebagai nits, sukar dilihat dan melekat erat pada pangkal rambut yang terkena kutu.

Nits ini biasanya akan menetas sekitar 6-10 hari.

nyanyuk

Nimfa adalah kutu yang belum matang yang menetas dari telur. Jika diperhatikan dari ukuran, nimfa kelihatan seperti kutu kemaluan dewasa tetapi saiznya lebih kecil.

Nimfa kutu kemaluan mengambil masa sekitar 2-3 minggu setelah menetas untuk berkembang menjadi kutu dewasa yang mampu membiak.

Nimfa dapat bertahan dengan menghisap darah manusia (tuan rumah).

Kutu dewasa

Kutu kemaluan dewasa menyerupai bentuk kepiting, tetapi sangat kecil. Parasit ini mempunyai 6 kaki dengan kedua kaki depan sebesar cakar.

Kutu genital sering disebut sebagai ketam atau ketam kerana ciri-ciri ini. Selain itu, kutu kemaluan mempunyai warna coklat keabu-abuan.

Ciri lain adalah bahawa kutu betina dewasa mempunyai ukuran badan yang lebih besar daripada kutu betina jantan. Kutu betina ini juga menghasilkan telur sambil bertengger di kawasan kemaluan manusia.

Sama seperti nimfa, kutu dewasa juga harus memakan darah agar dapat bertahan. Sekiranya kutu kemaluan jatuh dari tubuh seseorang, mereka akan mati dalam 1-2 hari.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Sekiranya anda mempunyai ciri-ciri di atas, anda mesti berjumpa doktor dengan segera.

Menurut Mayo Clinic, berikut adalah tanda-tanda yang perlu diperhatikan dan memerlukan bantuan dengan:

 • Ubat-ubatan di kaunter tidak dapat membunuh kutu.
 • Adakah mengandung.
 • Mengalami jangkitan kulit kerana menggaru kawasan yang gatal.

Anda boleh pergi ke klinik kesihatan seksual atau biasa dikenali sebagai klinik perubatan genitouriner (GUM). Ini biasanya dijumpai di hospital atau pusat kesihatan.

Diagnosis kutu kemaluan

Kutu kemaluan biasanya mudah didiagnosis dengan memeriksa kawasan yang terjejas. Doktor atau jururawat boleh menggunakan kaca pembesar untuk mencari tanda-tanda kutu.

Sebagai tambahan kepada ujian fizikal, doktor anda mungkin memerintahkan anda menjalani ujian penyakit kelamin lain (STD) jika anda mengidap kutu kemaluan melalui hubungan seksual.

Kutu tidak menyebarkan HIV atau penyakit kelamin lain, tetapi pemeriksaan biasanya masih dilakukan sebagai langkah berjaga-jaga.

Pasangan seksual anda selama 3 bulan terakhir juga harus diperiksa dan dirawat.

Recent Posts