5 Punca Ereksi Tidak Keras, Bagaimana Mengatasinya? •

Ereksi zakar yang normal adalah hasil interaksi yang kompleks antara mental, sistem saraf pusat, hormon, saluran darah, dan otot licin. Ereksi tidak sukar kadang-kadang berlaku kerana faktor kesihatan fizikal atau psikologi.

Dalam kes ini, pemikiran dan perasaan lelaki boleh menjadi salah satu faktor yang mempengaruhi kemampuan lelaki untuk terangsang, mengekalkan ereksi, termasuk keadaan zakar menjadi kurang keras atau merasa lembik.

Keadaan yang menyebabkan zakar mengalami ereksi yang keras

Salah satu perkara yang perlu dilakukan lelaki untuk melakukan hubungan seks adalah dengan menegangkan zakar. Zakar yang kurang keras dan terasa lembap tidak hanya mempengaruhi lelaki, tetapi juga tindak balas pasangan wanita. Oleh itu, anda perlu tahu penyebab zakar tidak keras semasa melakukan hubungan seksual yang boleh terjadi disebabkan oleh perkara-perkara tertentu seperti di bawah.

1. Tubuh kekurangan vitamin D

Kajian di Jurnal Perubatan Seksual didapati bahawa tahap vitamin D dalam tubuh lelaki dengan mati pucuk atau ereksi zakar tidaklah lebih rendah daripada lelaki normal. Kandungan vitamin D mempunyai peranan penting dalam tubuh lelaki untuk melancarkan peredaran darah.

Peredaran darah di tubuh lelaki yang kekurangan vitamin D mungkin tidak lancar, termasuk pergi ke zakar ketika dia ingin ereksi. Oleh itu, penting untuk mendapatkan sumber vitamin D dengan berjemur di bawah sinar matahari pagi yang hangat. Kandungan vitamin D juga terkandung dalam bijirin oatmeal , roti, telur dan salmon.

2. Tidak minum kopi

Melalui artikel yang diterbitkan oleh Pusat Sains Kesihatan Universiti Texas, para penyelidik menunjukkan bahawa kira-kira 42% lelaki yang minum sekurang-kurangnya dua cawan kopi setiap hari cenderung mengalami ereksi yang tidak normal.

Dua cawan kopi mengandungi sekurang-kurangnya 85 hingga 170 miligram kafein. Kafein dapat membantu melonggarkan saluran darah dan otot di zakar, sehingga membantu meningkatkan aliran darah ketika tubuh dirangsang secara seksual. Walau bagaimanapun, penemuan ini memerlukan kajian lanjutan untuk menguji keberkesanan kafein dalam merawat gangguan seksual lelaki ini.

3. Menderita penyakit yang mencetuskan mati pucuk

Disfungsi ereksi atau mati pucuk biasanya merupakan masalah seksual pada lelaki sehingga ereksi zakar tidak sukar. Keadaan ini boleh dipicu oleh penyakit lain, seperti diabetes, penyakit jantung, dan strok yang dapat mematahkan kejantanan lelaki.

Tahap glukosa yang tinggi dalam tubuh pada pesakit diabetes boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk kerosakan saraf. Keadaan ini boleh mempengaruhi sensasi zakar semasa hubungan seksual, sehingga keadaan ereksi tidak optimum.

Penyakit jantung yang berlaku kerana peredaran darah yang tersekat juga dapat menyebabkan darah tidak dapat mencapai kawasan zakar secara optimum. Punca keadaan ini juga boleh berlaku kerana kesan sampingan ubat yang anda ambil.

4. Tidak mood

Zakar dan minda lelaki pada dasarnya bersambung dan mempunyai perasaan yang sama. Ereksi zakar yang tidak keras boleh disebabkan oleh keadaan mood yang tidak sesuai. Contohnya, apabila seorang lelaki mengalami kemurungan, tekanan, atau gangguan kecemasan, keadaan ini boleh berlaku.

Untuk mengatasinya, anda harus bersikap jujur ​​dan terbuka dengan pasangan anda. Komunikasikan perasaan anda yang menghalang ereksi daripada berjalan normal. Minta pengertian agar anda dapat mengawal perasaan anda lagi, sehingga anda dapat memulakan perniagaan anda semula sehingga ereksi berjalan seperti biasa.

5. Tidak melakukan hubungan seks secara berkala

Kajian mengenai Jurnal Perubatan Amerika menyimpulkan bahawa seks yang lebih kerap, dapat mengurangkan risiko seorang lelaki menderita disfungsi ereksi. Kajian mendapati lelaki berusia 55 hingga 75 tahun yang melakukan hubungan seks kurang dari sekali seminggu dua kali lebih mungkin mengalami mati pucuk daripada lelaki yang melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya sekali seminggu.

Walau bagaimanapun, penyelesaian untuk masalah yang membawa kepada mati pucuk tidak semudah melakukan hubungan seks biasa. Masalah seksual boleh dipengaruhi oleh pelbagai faktor, termasuk sosial, emosi, dan fizikal seseorang. Penting untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Jadi, bagaimana menangani ereksi zakar yang kurang keras?

Ereksi tidak sukar tidak selalu bermaksud anda mengalami mati pucuk. Terdapat faktor jangka panjang dan jangka pendek yang boleh menyebabkan keadaan ini dapat anda alami. Sekiranya mengganggu kualiti hubungan seksual anda, anda tidak perlu malu untuk berjumpa doktor yang cekap menangani masalah seksual.

Di samping itu, anda juga tidak boleh membeli atau mengambil pelbagai ubat kuat yang dijual di pasaran tanpa preskripsi doktor. Elakkan juga mengambil ubat kuat semula jadi yang belum terbukti secara klinikal untuk menuntut kebenaran, kerana anda tidak akan mengetahui risikonya pada masa akan datang.

Untuk mendapatkan ereksi yang kuat dan tahan lama, anda boleh melakukan senaman yang merupakan salah satu cara untuk menyokong kecergasan badan sehingga ereksi normal kembali. Anda juga dapat mengekalkan berat badan yang ideal dengan makan makanan sihat dan bersenam. Elakkan juga alkohol dan rokok yang boleh menyebabkan disfungsi ereksi kekal.

Recent Posts