9 Penjagaan Kulit Penting untuk Lelaki |

Sama seperti wanita, lelaki juga memerlukan rutin penjagaan kulit. Perbezaannya adalah, penjagaan kulit lelaki tidak selalu berkaitan dengan produk penjagaan kulit kerana keperluannya berbeza-beza.

Mengenai penjagaan kulit lelaki

Apakah perbezaan antara penjagaan kulit untuk lelaki dan penjagaan kulit untuk wanita? Perbezaan yang paling jelas ialah lelaki mempunyai rambut atau rambut yang lebih tebal di kawasan muka.

Pengeluaran minyak pada lelaki juga lebih besar daripada pada wanita. Oleh itu, penjagaan kulit lelaki adalah penting untuk mencegah pori-pori yang tersumbat yang menjadi penyebab jerawat.

Kolagen pada lelaki juga lebih banyak berbanding wanita. Inilah sebabnya mengapa kulit wanita lebih cepat berkerut lebih cepat daripada kulit lelaki. Ini tidak bermaksud bahawa lelaki tidak perlu menggunakan produk perlindungan UV yang menyebabkan penuaan.

Perkara penting dalam penjagaan kulit lelaki

Berikut adalah beberapa petua penjagaan kulit yang penting untuk dilakukan oleh lelaki.

1. Gunakan air suam sebelum dan selepas bercukur

Bintik-bintik merah yang muncul setelah anda mencukur janggut dan misai adalah tanda kerengsaan pada folikel rambut. Mencucinya dengan air suam boleh membantu anda mengurangkannya.

Selain itu, mencuci muka dengan air suam sebelum bercukur juga dapat menjadikan kulit anda lembab, sehingga memudahkan anda mencukur. Anda juga boleh menggunakan krim pencukur untuk hasil yang lebih baik.

2. Mencukur ke arah pertumbuhan rambut

Semakin banyak produk kini menawarkan pisau cukur dengan bilangan pisau yang lebih banyak. Sebenarnya, jenis pisau atau pisau cukur yang digunakan sebenarnya tidak penting.

Apa yang lebih penting adalah bagaimana mencukurnya. Pastikan anda selalu mencukur ke arah rambut anda, bukan sebaliknya.

3. Tidak perlu digunakan selepas bercukur

Selepas bercukur adalah produk penjagaan kulit lelaki dalam bentuk cair yang digunakan setelah mencukur janggut dan misai. Produk yang mengandungi alkohol ini disyorkan untuk mencegah jangkitan pada kawasan kulit yang dicukur.

Walau bagaimanapun, penggunaan alkohol cair hanya perlu jika anda mencukur menggunakan pisau cukur lipat. Pada masa ini, alat ini sangat jarang digunakan. Sekiranya perlu, pilih produk selepas bercukur yang tidak mengandungi alkohol.

4. Elakkan menggosok kulit wajah dengan tuala

Untuk mengeringkan wajah anda setelah mencuci muka, lakukan gerakan menepuk dengan tuala. Jangan keringkan dengan menggosok, kerana ini boleh merengsakan kulit.

5. Baca label dengan teliti sebelum memberikan produk pada kulit

Perkara penting yang perlu disenaraikan pada label produk kulit lelaki adalah: bukan komedogenik dan bebas alkohol. Bahan lain yang mungkin perlu anda elakkan ialah oxybenzone, terutamanya pada produk pelindung matahari.

Tanpa komedogenik bermaksud bahawa produk tidak akan menyumbat liang, sehingga mencegah jerawat keluar. Manakala bebas alkohol pada label bermaksud produk tersebut tidak mengandungi alkohol dan tidak akan mengeringkan kulit anda.

Sementara itu, beberapa kajian menunjukkan bahawa oxybenzone dapat meresap ke kulit dan menyebar ke seluruh badan. Walau bagaimanapun, jika digunakan sebagai bahan kosmetik dalam kadar kurang dari 10%, oxybenzone masih dibenarkan oleh BPOM.

6. Kepentingan melindungi kulit dari cahaya matahari

Bukan kerana takut hitam, melindungi kulit dari sinar matahari adalah wajib untuk kesihatan. Sinar ultraviolet (UV) akan mempercepat penuaan kulit, seperti kedutan, dan mencetuskan kerosakan lain pada kulit. merosakkan kulit.

Sinar UV juga dapat menembusi kain pakaian dan tingkap, jadi memakai lengan panjang tidak mencukupi.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dilakukan untuk mengelakkan kesan pendedahan cahaya matahari.

  • Elakkan panas dan cahaya matahari langsung dari pukul 10 pagi hingga 4 petang.
  • Sekiranya anda perlu berada di luar pada waktu tersebut, gunakan pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih tinggi.
  • Terus gunakan pelindung matahari walaupun cuaca mendung.

7. Gunakan pelembap untuk penjagaan kulit lelaki

Produk pelembap diperlukan untuk kulit. Pelembap berfungsi untuk mengekalkan kandungan air di lapisan kulit yang lebih dalam (dermis). Inilah yang mencegah kulit kelihatan kering dan kusam, sekaligus mengurangkan kedutan pada wajah.

Sekiranya kulit anda kering, pilih pelembap dalam bentuk krim. Pelembap berbentuk losyen sesuai untuk jenis kulit normal, sementara pemilik jenis kulit berminyak disarankan untuk memilih pelembap berasaskan air.

Hati-hati, biasanya ada bahan pelembap yang membuat alergi pada kulit. Sebaliknya, sapukan sedikit krim terlebih dahulu pada bahagian tangan. Biarkan selama kira-kira 1 hari untuk melihat apakah ada gejala alahan. Sekiranya ia selamat, terus gunakan produk.

Selain gatal-gatal, ini adalah gejala alahan kulit lain yang perlu anda ketahui

8. Berhenti merokok

Selain belajar mengenai pelbagai produk penjagaan kulit untuk lelaki, anda juga harus tahu bahawa merokok akan mempercepat proses penuaan kulit.

Apabila kulit cedera, diperlukan lebih lama untuk sembuh jika anda seorang perokok. Begitu juga, jika anda mempunyai beberapa keadaan kulit seperti psoriasis atau hidradenitis suppurativa, merokok boleh menjadikannya lebih teruk.

9. Elakkan pancuran mandian air panas

Apabila udara sejuk atau selepas malam tidur di bawah kesejukan penghawa dingin, mandi air panas sememangnya lebih menyenangkan. Tetapi perlu diingat, air yang terlalu panas akan menjadikan kulit lebih kering, gatal, dan bersisik.

Air panas juga menghilangkan kandungan minyak semula jadi yang terdapat pada kulit. Oleh itu, pastikan air untuk mandi hanya suam, kerana menjadi salah satu cara dalam perawatan kulit lelaki.

Recent Posts