Gejala Keretakan atau Fraktur yang Mungkin Anda alami

Keretakan atau patah tulang kadang-kadang tidak disedari, terutamanya apabila tulang patah tidak parah dan kelihatan. Sebenarnya, patah tulang yang tidak dirawat dalam jangka masa yang lama dan tidak mendapat rawatan untuk patah tulang boleh berisiko menyebabkan komplikasi. Oleh itu, penting untuk mengenali tanda, ciri, atau gejala patah tulang (patah tulang), termasuk tulang patah, untuk mengelakkan komplikasi. Jadi, apa ciri tulang patah?

Ciri-ciri patah tulang biasa atau patah tulang

Fraktur adalah keadaan apabila tulang menjadi retak, patah, atau bahkan patah, sehingga mengubah bentuk tulang. Punca patah tulang adalah tekanan kuat terhadap badan, yang tidak dapat ditahan oleh tulang, seperti kecederaan yang tidak disengajakan. Walau bagaimanapun, keadaan tulang yang lemah akibat penyakit tertentu juga boleh menjadi penyebabnya.

Kekuatan tekanan yang diterima setiap orang boleh berbeza, jadi jenis patah tulang dan keparahan yang berlaku juga boleh berbeza. Sebilangan orang mungkin hanya merasakan tekanan ringan sehingga tulang hanya patah sebagian atau retak. Namun, tekanan yang kuat dapat mematahkan tulang menjadi dua bahagian atau bahkan menyebabkannya terlepas atau berpusing dari kedudukannya.

Oleh itu, gejala dan tanda yang dirasakan oleh setiap pesakit patah tulang boleh berbeza. Mungkin hanya ada satu gejala, tetapi ada juga yang mengalami pelbagai gejala. Walaupun patah kaki ringan, penderita mungkin tidak melihat patah tulang dan menganggapnya hanya keseleo.

Untuk menjadi jelas, berikut adalah tanda, gejala, atau ciri-ciri patah tulang atau patah tulang yang biasa dan mungkin:

 • Kesakitan atau kesakitan

Kesakitan atau kelembutan adalah tanda patah tulang yang paling biasa. Secara amnya, rasa sakit ini dirasakan di sekitar tulang patah atau patah, baik di pergelangan tangan, lengan, pinggul, kaki, dan sebagainya.

Rasa sakit boleh menjadi sengit, parah, dan tiba-tiba setelah anda mengalami kecederaan. Kadang kala, anda tidak dapat menggerakkan kawasan badan yang terasa sakit. Namun, ada juga yang hanya merasa sakit ketika menekan, menyentuh, atau menggerakkan kawasan badan yang cedera.

 • Bengkak, kemerahan, dan rasa panas

Satu lagi ciri patah tulang adalah bengkak di sekitar kawasan tulang patah. Dilaporkan dari Hospital Kanak-kanak Nationwide, bengkak adalah reaksi badan yang berlaku apabila anda mengalami kecederaan akibat kemalangan, jatuh, dan sebagainya.

Secara amnya, bengkak ini disertai dengan kemerahan dan terasa hangat dan lembut pada kulit di sekitar tulang yang patah. Kemerahan dan kehangatan ini disebabkan oleh peningkatan aliran darah ke kawasan yang cedera, sedangkan pembengkakan adalah hasil dari peningkatan pergerakan cairan dan sel darah putih ke daerah yang cedera.

 • Kecacatan atau perubahan bentuk tulang

Sebagai tambahan kepada dua tanda di atas, kecacatan atau perubahan bentuk tulang juga sering menjadi gejala penghidap patah tulang. Walau bagaimanapun, tidak semua orang yang mengalami patah tulang akan mengalami gejala ini.

Beberapa jenis patah tulang, seperti stres fraktur, mungkin patah tulang dan menjaga tulang pada kedudukannya. Dalam keadaan ini, anda mungkin tidak melihat sebarang kecacatan di mana-mana bahagian badan anda.

Sebaliknya, kebanyakan jenis patah tulang mungkin menunjukkan perubahan bentuk tulang, seperti lenturan atau lenturan pada fraktur jenis greenstick atau kawasan kulit yang menonjol pada patah jenis torus. tali pinggang. Dalam kes yang teruk, tulang yang patah bahkan dapat menembusi kulit dan dapat dilihat oleh anda.

 • Kesukaran menggerakkan kawasan badan yang mengalami patah tulang

Salah satu fungsi tulang dalam sistem pergerakan manusia adalah memberi tubuh keupayaan untuk bergerak. Apabila tisu badan ini rosak, keupayaan anda untuk menggerakkan badan anda akan berkurang.

Oleh itu, apabila tulang anda patah atau rosak akibat patah tulang, anda mungkin mengalami gejala seperti kesukaran menggerakkan kawasan badan yang mengalami patah tulang.

 • Terdapat bunyi retakan atau retakan

Tulang adalah tisu badan yang kaku. Seperti objek keras dan kaku, tulang yang patah atau patah boleh mengeluarkan bunyi 'retak' yang khas. Suara ini umumnya didengar ketika berlaku kemalangan atau kecederaan.

 • Mati rasa di kawasan patah tulang

Sama seperti bengkak, mati rasa atau kesemutan juga biasa terjadi selepas kecederaan. Oleh itu, patah tulang akibat kecederaan mungkin menunjukkan tanda atau gejala kebas atau kesemutan pada penghidapnya.

Gejala kebas ini boleh berlaku pada sebarang jenis patah tulang, tetapi paling sering dialami pada pesakit dengan patah tangan dan lengan, patah kaki dan kaki.

Ciri-ciri patah tulang mengikut lokasi tulang patah

Tanda dan gejala patah tulang atau patah tulang di atas boleh berlaku di mana-mana kawasan tulang. Walau bagaimanapun, setiap lokasi tulang pada amnya menyebabkan ciri atau gejala ciri ketika berlaku patah tulang atau patah tulang. Berikut ini adalah ciri, tanda, dan gejala patah tulang khas mengikut lokasi tulang yang patah atau retak:

 • Keretakan lengan: Penampilan bengkok yang tidak normal.
 • Pergelangan tangan patah: Tidak dapat memegang objek, tangan menjadi bengkok atau cacat.
 • Patah jari: buku jari dimampatkan.
 • Patah kaki (kaki dan pergelangan kaki): Ketidakupayaan untuk berjalan.
 • Fraktur lutut: Ketidakupayaan untuk berjalan dan meluruskan lutut.
 • Fraktur jari kaki: Perubahan warna jari dan rasa tidak selesa semasa berjalan.
 • Fraktur pinggul: Ketidakupayaan untuk bangun dari jatuh dan berjalan dan memendekkan kaki di sisi pinggul yang cedera.

Beberapa jenis atau lokasi patah tulang lain boleh menyebabkan gejala lain yang tidak disenaraikan di atas. Sekiranya anda mempunyai kebimbangan mengenai gejala tertentu, anda harus segera menghubungi doktor anda untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat.

Recent Posts