Adakah Micin Benar-benar Membuat Otak Anda Lambat? Lihat Berikut Fakta!

Monosodium glutamat (MSG) aka micin, mecin, atau vetsin adalah salah satu bahan memasak yang masih diperdebatkan. Ramai yang mengatakan micin menjadikan otak 'perlahan'. Adakah itu benar?

Apakah MSG (monosodium glutamat) alias mikin?

MSG telah digunakan sebagai perasa makanan selama beberapa dekad. Pada masa lalu, rasa lazat MSG sebenarnya diperoleh dari pemprosesan rumput laut. Lama kelamaan, MSG kini dibuat dari proses pembuatan.

MSG dibuat dari molekul garam natrium yang digabungkan dengan air dan asid amino L-glutamat. Gabungan ketiga molekul ini menghasilkan rasa gurih yang serupa dengan rasa rumput laut umami.

Kandungan asid glutamat dalam mecin menjadikan sel saraf otak lebih aktif, mewujudkan sensasi gurih yang enak ketika makan yang ketagihan.

Adakah micin selamat?

MSG sebenarnya selamat untuk dimasak. Asid glutamat bahkan dihasilkan secara semula jadi oleh tubuh kita, dan juga terdapat dalam banyak makanan segar seperti tomato dan keju.

Terdapat banyak kajian perubatan dan pelbagai penilaian saintifik yang menyimpulkan bahawa MSG adalah bahan perasa yang selamat dan berguna untuk memasak. FDA sebagai Pentadbiran Dadah Makanan di Amerika Syarikat bahkan telah menyatakan MSG "selamat digunakan" dengan label GRAS rasmi.

Keputusan FDA ini juga disetujui oleh Organisasi Kesehatan Dunia (WHO), Organisasi Makanan dan Pertanian (FAO), dan Kementerian Kesehatan Indonesia.

Mengapa memakan micin menjadikan otak 'lambat'?

Oleh itu, jika ia selamat, mengapa mengatakan memakan micin menjadikan otak 'lambat'? Makan, tunggu sebentar. Apa sebenarnya 'lembap'?

Istilah 'lambat' digunakan untuk menggambarkan penurunan kemampuan otak untuk berfikir secara logik, membuat keputusan, mengingat, menyelesaikan masalah, dan menjaga konsentrasi. Oleh itu, apa kaitannya dengan pengambilan micin dengan masalah fungsi otak manusia?

Anda lihat, di otak terdapat banyak saraf reseptor yang bertanggungjawab menerima rangsangan. Ia terletak di bahagian otak yang disebut hipotalamus. Di hipotalamus terdapat banyak reseptor yang secara khusus bertindak balas terhadap glutamat.

Semakin banyak anda makan mikin, reseptor otak akan dirangsang untuk bekerja dengan lebih aktif. Sekiranya berterusan, aktiviti reseptor otak yang berlebihan boleh menyebabkan kematian neuronal. Neuron adalah sel saraf yang memainkan peranan yang sangat penting dalam menjalankan fungsi kognitif otak.

Kematian neuron bermaksud bahawa fungsi kognitif otak akan merosot, alias 'lambat'. Apabila saraf di otak terlalu banyak bekerja, anda juga cenderung merasa pening dan sakit kepala. Kedua-dua masalah ini juga menyumbang kepada mengapa anda sukar berfikir dengan jelas.

Walau bagaimanapun, MSG atau micin itu sendiri bukanlah penyebab utama dan hanya menyebabkan seseorang menjadi 'lambat' setelah makan. Anda juga cenderung merasa mengantuk dan menghadapi masalah untuk fokus setelah makan penuh, tidak kira makanannya berminyak atau tidak.

Kesan memakan micin untuk kesihatan jangka panjang

Bagi sesetengah orang, makan micin memang boleh menjadikan otak menjadi 'lambat'. Di luar itu, mesin tetap berisiko menyebabkan masalah kesihatan lain yang lebih berbahaya. Terutama jika ia terus dimakan dengan bahagian yang berlebihan dalam jangka masa panjang.

1. Kerosakan hati (hati)

Tidak dapat dinafikan bahawa kebanyakan makanan yang dimuat dengan lemak jahat juga dimuat dengan lemak buruk, seperti lemak trans atau lemak tak jenuh.

Dalam jangka panjang, makanan yang tinggi lemak trans dapat mencetuskan keradangan sel hati yang menyebabkan hati berlemak. Keradangan juga boleh menyerang saluran darah di sekitar hati.

Hati berlemak adalah pendahulu sirosis penyakit yang berpotensi serius.

2. Diabetes

Berlepas dari hati berlemak, kerosakan hati dari terlalu banyak mecin dapat mencetuskan ketahanan insulin.

Rintangan insulin berlaku apabila pankreas menghasilkan insulin, tetapi sel-sel badan anda tidak dapat menggunakannya sebagaimana mestinya. Ini mengakibatkan penumpukan gula dalam darah yang membawa kepada diabetes jenis 2.

3. Hipertensi

Bukan hanya merosakkan hati dan memicu diabetes, glutamat mecin juga berpotensi menyebabkan penyempitan saluran darah. Dalam jangka masa panjang, penyempitan saluran (aterosklerosis) boleh menyebabkan tekanan darah meningkat dan mencetuskan hipertensi.

Semua kesan sampingan mikin, dari perlahan hingga hipertensi, tidak berlaku dalam sekelip mata. Tetapi jika anda terbiasa menggunakan banyak MSG dalam diet harian anda, kerosakan itu dapat meningkat dan menampakkan diri di kemudian hari.

Khusus untuk ibu-ibu yang sedang hamil atau menyusu. Wanita hamil dan ibu yang menyusu mesti sangat berhati-hati dalam memilih makanan untuk mengelakkan MSG agar tidak menjejaskan kesihatan diri dan janin.

Petua untuk mengelakkan kesan sampingan mikin

Kunci untuk mengelakkan kesan sampingan mekanikal tetapi masih dapat makan dengan baik adalah tidak terlalu banyak. Semasa makan di restoran atau di pinggir jalan, minta jangan menambahkan terlalu banyak MSG pada makanan yang anda pesan.

Seboleh-bolehnya, jangan menggunakan MSG sama sekali, sama ada ketika makan di luar atau ketika memasak di rumah. Untuk menambahkan rasa pada hidangan, cuba gunakan perasa semula jadi seperti bawang putih, bawang, lada, lada, cili segar, daun limau purut, kunyit, dan sebagainya. Selain itu, rempah semula jadi juga mengandungi nutrien dan nutrien yang baik untuk tubuh.

Cara lain adalah menghadkan makanan segera dan makanan bungkus, seperti makanan dalam tin atau beku. Kedua-dua jenis makanan ini telah menambahkan banyak mesin dan bahan pengawet lain semasa proses pengeluaran.

Recent Posts