5 Faedah Bawang Putih untuk Kesihatan Tubuh Anda •

Hampir semua makanan Indonesia menggunakan bawang merah sebagai salah satu rempah dalam masakan mereka. Bukan hanya menjadikan makanan lebih enak dan kaya rasa, bawang merah juga mempunyai manfaat kesihatan kerana kaya dengan nutrien. Jadi, apa faedah bawang ini? Ayuh, periksa faedahnya dalam ulasan berikut.

Kandungan nutrien pada bawang merah

Bawang merah yang mempunyai nama saintifik Allium cepa var ascalonicum (L) Bau ini mempunyai bau yang khas sehingga dapat menjadikan hidangan enak. Biasanya, orang memproses bawang ini dengan menumisnya dengan sayur-sayuran atau menggorengnya.

Manfaat bawang merah bukan hanya untuk perasa, tetapi juga menyediakan pelbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Dalam 100 gram bawang merah, terdapat nutrien berikut.

 • Protein: 1.5 gram.
 • Lemak: 0.3 gram.
 • Karbohidrat: 9.2 gram.
 • Serat: 1.7 gram.
 • Kalsium: 36 mg.
 • Fosforus: 40 mg.
 • Zat besi: 0.8 mg.
 • Natrium: 7 mg.
 • Kalium: 178.6 mg.
 • Tembaga: 0.06 mg.
 • Zink: 0.2 mg.
 • Tiamin (vitamin B1): 0.03 mg.
 • Riboflavin (vitamin B2): 0,04 mg.
 • Niacin (Vitamin B3): 0.2 mg.
 • Vitamin C: 2 mg.

Khasiat bawang merah untuk kesihatan

Berdasarkan kandungan khasiatnya, bawang merah boleh memberi manfaat jika anda memakannya secara berkala, seperti berikut.

1. Mempunyai potensi untuk mencegah barah

Kanser terbentuk dari sel-sel badan yang tidak normal. Walaupun pakar kesihatan tidak mengetahui sebab sebenarnya, mereka percaya bahawa pendedahan kepada radikal bebas adalah salah satu faktor risiko.

Radikal bebas, yang merupakan molekul yang terdapat dalam pencemaran atau asap rokok, dapat menyebabkan tekanan oksidatif yang mencetuskan kerosakan sel. Pendedahan jangka panjang terhadap radikal bebas yang merosakkan sel boleh menjadikan sel tidak normal. Ini akhirnya menyebabkan sel tumbuh, tumbuh di luar kawalan, dan membentuk tumor.

Langkah pencegahan barah adalah dengan meningkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan antioksidan. Nah, bawang termasuk dalam barisan antioksidan yang kaya dengan rempah yang memberikan manfaat melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan yang disebabkan oleh tekanan oksidatif.

2. Mengatasi keradangan

Apabila virus, bakteria, atau bahan asing memasuki tubuh, sistem kekebalan tubuh akan membuat antibodi untuk melawan bahan yang mengancam. Namun, proses ini akan menghasilkan bahan yang boleh menyebabkan keradangan. Nah, apabila keradangan berlaku dalam jangka panjang, risiko pelbagai penyakit kronik akan meningkat, misalnya penyakit jantung dan barah.

Agar keradangan tidak bertambah buruk, anda boleh makan makanan anti-radang, seperti bawang. Sehingga kini, penyelidikan masih menjalankan kajian lebih lanjut mengenai faedah bawang ini.

3. Menyokong kesihatan saraf dan otot

Bawang merah kaya dengan kalium, yang sangat penting untuk tubuh. Kalium dalam bawang mempunyai sifat menyokong otot dan saraf untuk berfungsi dengan normal.

Saraf dan otot yang sihat tentunya akan menyokong anda untuk melakukan pelbagai aktiviti setiap hari. Apabila tahap kalium rendah, anda mungkin menghadapi masalah saraf atau otot. Masalah kesihatan yang paling biasa dialami oleh kelemahan otot dan kelemahan badan. Oleh itu, kelebihan kandungan kalium dalam bawang dapat membantu mengekalkan saraf dan otot yang sihat.

4. Mempunyai potensi untuk meningkatkan sistem imun

Selsema atau selesema adalah penyakit yang paling sering diadukan kerana sangat menular. Anda memerlukan makanan yang sihat supaya anda tidak mudah sakit, supaya sistem imun meningkat.

Anda dapat meningkatkan sistem imun anda dengan memakan makanan yang kaya dengan vitamin C, seperti bawang. Menurut kajian dalam jurnal Nutrien, Vitamin C merangsang sel darah putih ke tempat jangkitan, membentuk antioksidan, dan membunuh mikroba yang menyerang tubuh.

Selain itu, vitamin C dalam bawang merah juga berguna untuk meningkatkan tindak balas sistem imun, sehingga meminimumkan kemungkinan kerosakan oleh patogen (biji penyakit).

5. Tulang yang sihat

Manfaat bawang merah yang perlu anda ketahui adalah menjaga kesihatan tulang. Manfaat ini berasal dari kandungan kalsium dalam bawang merah. Mineral ini menjadikan tulang kuat dan merangsang pertumbuhan sel tulang baru untuk menggantikan sel tulang yang rosak.

Bukan hanya kalsium, mineral lain dalam bawang merah juga memberikan manfaat yang serupa, seperti tembaga, besi, dan fosforus.

Petua untuk makan bawang yang sihat

Sudah tahu, betul, faedah bawang merah untuk kesihatan? Sekiranya anda ingin mendapatkan faedah ini, tambahkan bawang merah dalam masakan anda. Di samping itu, anda juga boleh menghidangkan bawang sebagai acar dengan penambahan timur dan wortel.

Walaupun sihat, pengambilan bawang merah tidak boleh berlebihan. Ini kerana makan bawang terlalu banyak boleh membuat perut anda kembung dan tidak selesa. Lebih-lebih lagi, tidak semua orang boleh makan bawang kerana mereka mungkin mempunyai alahan terhadap bahan-bahan tertentu di dalamnya.

Selain bawang merah, orang Indonesia juga biasanya mengonsumsi bawang putih, dan ada juga yang mengambil manfaat bawang putih hitam untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan kesihatan yang istimewa, anda harus selalu berjumpa doktor terlebih dahulu.

Recent Posts