Rinofima Adakah Punca Lelaki Mempunyai Hidung Jambu Batu (Benar-benar Membawa Hoki?)

Bentuk hidung orang boleh berbeza. Terdapat snub, tajam, kecil, dan besar. Bentuk dan ukuran hidung seseorang secara amnya tidak akan berubah sepanjang hidupnya kerana dipengaruhi oleh genetik. Apabila hidung anda terus mengembang dan berubah bentuk, ini mungkin merupakan tanda rhinophyma. Di Indonesia, rinofima adalah istilah perubatan untuk hidung jambu yang dikatakan membawa hoki. Hmm ... Benarkah?

Rinofima adalah masalah kulit yang jarang berlaku

Rinofima adalah keadaan kulit yang jarang berlaku yang menyebabkan hidung membesar dan bulat di tengah membentuk mentol.

Hidung jambu kerana rhinofima boleh menjadi pendahulu barah. Satu kajian melaporkan bahawa 3-10% kes rhinophyma berkembang menjadi karsinoma. Jadi, keadaan ini masih memerlukan diagnosis awal dan pemeriksaan doktor.

Apa yang menyebabkan seseorang mempunyai hidung merah jambu?

Punca keadaan ini tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, pakar kesihatan dunia bersetuju bahawa pembesaran hidung akibat rhinophyma dapat dipicu oleh pembuluh darah yang membesar di hidung, sehingga membuat kulit hidung menebal.

Rinofima dikaitkan dengan rosacea yang teruk dan pengambilan alkohol yang berlebihan. Kedua-dua perkara ini boleh menyebabkan saluran darah melebar. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh berlaku pada orang yang tidak minum sama sekali dan yang tidak mempunyai rosacea sepanjang hidup mereka.

Rinofima lebih kerap berlaku pada lelaki pertengahan umur berumur 50-70 tahun. Ini dianggap mempunyai kaitan dengan hormon androgen lelaki. Orang kulit putih juga terdedah kepada rhinophyma.

Apakah gejala yang muncul?

Kiri: hidung rhinophyma, Kanan: hidung normal (Sumber: Pembedahan Muka Fox)

Gejala rhinophyma menyebabkan:

  • Hidung diperbesar dan membulat seperti mentol atau jambu yang tergantung dari jambatan hidung.
  • Kulit hidung menebal, berminyak, dan bergelombang dengan liang yang membesar.
  • Kulit hidung berwarna merah. Lama kelamaan hujung hidung akan berwarna merah gelap hingga ungu tua.

Seseorang yang mempunyai keadaan ini akan merasa seolah-olah tulang hidungnya terus tumbuh. Anda juga akan mengalami pembengkakan saluran darah kecil di hidung dan pipi anda. Lama kelamaan, tisu parut akan terbentuk di hidung.

Rinofima kadang-kadang boleh didahului oleh jerawat di hidung. Selepas itu, anda akan terus mengalami jerawat yang berulang di hidung ketika gejalanya semakin meningkat.

Bagaimana menangani rhinofima?

Untuk merawat hidung jambu batu, doktor akan memeriksa keadaan fizikal anda terlebih dahulu berdasarkan gejala yang muncul. Dia juga dapat melakukan biopsi hidung untuk memastikan rhinophyma anda berpotensi barah atau tidak. Selanjutnya, rawatan rhinophyma akan disesuaikan mengikut keparahan gejala dan penyebabnya.

Gunakan ubat

Pada mulanya, doktor anda mungkin menetapkan isotretinoin untuk mengurangkan kemerahan dan mengecilkan kelenjar peluh. Ubat ini adalah pilihan pertama jika gejalanya tidak parah.

Dalam beberapa kes, doktor anda juga boleh menetapkan salap atau krim antibiotik seperti tetrasiklin, metronidazol, eritromisin, atau asid azaleak untuk mengurangkan kemerahan atau keradangan pada kulit hidung. Doktor anda juga akan mengesyorkan pelembap atau ubat yang dapat membantu mencegah kulit kering.

Pembedahan

Pembedahan selalunya merupakan pilihan terakhir dan terbaik untuk merawat rhinophyma yang berlaku dalam jangka masa panjang. Pembedahan diperlukan apabila tisu kulit hidung terus tumbuh dan disyaki berpotensi barah.

Terdapat beberapa pilihan rawatan pembedahan untuk rhinophyma, termasuk:

  • Dermabrasi untuk menghilangkan lapisan atas kulit.
  • Kirosurgeri yang membeku kemudian merosakkan tisu yang tidak normal.
  • Excision, membuang pertumbuhan atau tisu yang berlebihan.
  • Laser karbon dioksida. Menurut British Dermatology Association, risiko pendarahan kurang dengan kaedah ini tetapi boleh menyebabkan perubahan warna kulit dan parut.

Setiap pilihan pembedahan mempunyai risiko tersendiri. Doktor akan berbincang dengan anda terlebih dahulu mengenai semua komplikasi yang mungkin berlaku sebelum menentukan prosedur yang betul. Doktor juga boleh melakukan gabungan dua teknik pembedahan.

Mengubati rhinophyma seawal mungkin dapat mengelakkan kerosakan kekal dan gejala yang berpanjangan. Walaupun begitu, risiko berulang masih sangat mungkin.

Recent Posts