Bagaimana Memilih Jenis Seluar Dalam Lelaki? •

Terdapat lebih banyak jenis seluar dalam lelaki dan anda boleh mendapatkannya dengan mudah. Walaupun kelihatan sepele, perbezaan jenis seluar dalam ini memberi kesan terhadap fungsi dan kesan pada tubuh, terutama mengenai kesihatan pembiakan lelaki.

Mungkin selama ini anda tidak terlalu memperhatikan jenis atau jenis seluar dalam yang anda pakai. Nah, ini adalah masa yang tepat untuk mula mengetahui lebih lanjut mengenai jenis seluar dalam yang sesuai untuk keperluan anda.

Ketahui jenis seluar dalam lelaki

Dari dulu hingga sekarang, anda mungkin selalu menggunakan seluar dalam dengan bentuk yang sama. Sebenarnya, terdapat pelbagai jenis pakaian dalam lelaki yang mempunyai model, bahan, atau keperluan yang berbeza bergantung pada aktiviti yang anda lakukan.

Berikut adalah tinjauan mengenai pelbagai jenis seluar dalam yang paling kerap dijumpai dan digunakan oleh lelaki.

1. Seluar dalam biasa (ringkas)

Sumber: Kesihatan Lelaki

Ringkas Atau seluar dalam biasa adalah jenis seluar dalam yang mungkin paling anda kenali, senang didapati, dan mempunyai pelbagai model dan warna. Seluar dalam ini menutupi pinggul, tetapi membiarkan paha atas hingga kaki terbuka.

Ini menjadikan seluar dalam biasa atau ringkas selesa untuk anda gunakan dengan jenis luaran apa pun. Seluar dalam lelaki jenis ini biasanya digunakan setiap hari atau ketika melakukan sukan ringan hingga sederhana.

2. Seluar dalam pendek (ringkas kenaikan rendah)

Sumber: Kesihatan Lelaki

Ringkas kenaikan rendah atau seluar pendek mempunyai bentuk yang tidak jauh berbeza dengan seluar dalam biasa. Perkara yang membezakan kedua-dua jenis ini hanya di lokasi seluar dalam lelaki ini, kedudukan seluar getah sedikit di bawah pinggul dan bahagian belakangnya lebih ramping daripada pinggang. ringkas.

Beberapa jenama merancang seluar dalam ini dengan tujuan melindungi dan menonjolkan organ kelamin. Seluar dalam kenaikan rendah sesuai untuk anda pakai dengan seluar pendek, seluar baru kenaikan rendah , atau seluar pendek yang biasa anda gunakan untuk bersenam di gimnasium.

3. Petinju

Sumber: Kesihatan Lelaki

Berbeza dengan seluar dalam biasa atau ringkas , jenis seluar dalam peninju biasanya tidak mempunyai bahagian khas untuk menyokong dan mengekalkan kedudukan zakar. Bentuk peninju juga menyerupai seluar pendek dengan panjang hingga tengah paha.

Sesuai dengan namanya, peninju terinspirasi oleh seluar yang biasa dipakai oleh petinju pada era 1920-an. Ciri utama seluar dalam lelaki ini adalah tali elastik di pinggang dan bahagian seluar yang longgar.

Petinju biasanya menggunakan bahan-bahan yang cenderung membenarkan pertukaran udara. Seluar dalam jenis ini boleh anda gunakan setiap hari di rumah atau melakukan senaman ringan.

4. Taklimat petinju

Sumber: Kesihatan Lelaki

Seperti namanya, seluar dalam lelaki jenis ini adalah gabungan dari peninju dan seluar dalam biasa atau taklimat . Taklimat petinju menawarkan sejenis seluar dalam yang hampir seperti bahagian tengah paha peninju , tetapi juga selesa dan kuat untuk menyokong zakar.

Jenis ini popular kerana ramai lelaki berpendapat penggunaannya tidak terlalu longgar seperti peninju , serta dapat menyokong zakar jika anda melakukan aktiviti fizikal atau sukan yang cenderung berintensiti sederhana hingga berat.

5. Tali punggung

Sumber: Kesihatan Lelaki

Tali punggung adalah sejenis seluar dalam yang boleh anda gunakan ketika melakukan sukan dengan intensiti berat, seperti melindungi zakar ketika berbasikal atau mempertahankan diri. Tujuan utama jenis seluar dalam lelaki ini adalah untuk melindungi organ penting dengan menyokong dan melindungi zakar dari pergerakan semasa bersenam.

Seluar dalam ini dapat menjaga kawasan zakar sejuk dan kering daripada seluar dalam biasa atau ringkas . Tali punggung biasanya terdiri daripada cawan pelindung zakar dan tiga tali elastik, satu untuk pinggul dan yang lain untuk punggung.

Hubungan antara jenis seluar dalam lelaki dan kesihatan seksual

Sekiranya tujuan anda adalah menjaga kesihatan pembiakan, ada beberapa perkara yang harus anda pertimbangkan ketika memilih pakaian dalam lelaki yang sihat. Satu perkara yang perlu dipertimbangkan adalah bagaimana seluar dalam mempengaruhi suhu di kawasan sekitar testis.

Ini penting untuk anda perhatikan kerana testis hanya dapat menghasilkan sperma dengan kuantiti dan kualiti yang baik jika suhu di kawasan sekitarnya tidak lebih tinggi daripada suhu badan anda. Kenaikan suhu berisiko mengurangkan kesuburan lelaki, jadi inilah sebab mengapa testis terletak di bahagian luar badan.

Salah satu jenis seluar dalam yang dapat meningkatkan suhu di sekitar testis adalah jenis seluar dalam yang ketat atau ringkas . Walaupun anda dapat mengalami sedikit peningkatan suhu, tidak ada kajian yang sah yang mengatakan ini dapat mempengaruhi kesuburan, seperti yang dilaporkan oleh Mayo Clinic.

Walau bagaimanapun, jika anda memutuskan untuk menggunakan peninju hari ini dan harapkan pengeluaran sperma maksimum anda esok, maka anda perlu memikirkan semula. Tubuh anda memerlukan sekitar 10 hingga 11 minggu untuk testis menghasilkan sperma.

Seperti disebutkan sebelumnya, belum ada penelitian khusus yang menyatakan bahawa penggunaan pakaian dalam tertentu dapat mempengaruhi kesuburan. Di samping itu, anda juga dapat menyesuaikan penggunaan seluar dalam mengikut aktiviti dan keselesaan anda.

Petua memilih seluar dalam lelaki yang baik dan sihat

Untuk menyokong kesihatan seksual, terutama berkaitan dengan kuantiti dan kualiti sperma, anda perlu mengetahui petua berikut untuk mendapatkan jenis seluar dalam lelaki yang sesuai dengan keperluan anda.

  • Pastikan apa tujuan penggunaan seluar dalam. Semasa anda menggunakan peninju untuk senaman intensiti tinggi, pastinya ini bukan idea yang baik kerana zakar tidak terlindung dengan baik. Tetapi jika anda hanya berehat di rumah, anda boleh menggunakan peninju bahan yang mana menyerap peluh dan membolehkan pertukaran udara mengekalkan suhu testis di bawah suhu badan.
  • Jangan gunakan seluar dalam yang terlalu ketat. Pilih jenis seluar dalam lelaki yang sesuai dengan saiz anda. Seluar dalam yang terlalu ketat hanya akan meningkatkan suhu di kawasan sekitar testis.
  • Sekiranya anda duduk lebih banyak, cubalah memilih jenis seluar dalam yang agak longgar dan pakai pakaian yang tidak terlalu ketat. Ini kerana kedudukan duduk sahaja dapat meningkatkan suhu di sekitar zakar anda.
  • Perhatikan pemilihan bahan dari seluar dalam. Anda boleh memilih bahan kapas untuk kegunaan seharian. Tetapi ketika bersenam, pilih jenis seluar dalam dengan bahan yang selesa. Seluar dalam juga harus memastikan kawasan kelamin berada pada tahap kelembapan yang betul.

Gregory D. Albert, MD, seperti yang dikutip dari Everyday Health, menekankan pentingnya menukar seluar dalam dan selalu menggunakannya bersih setelah dicuci. Sekiranya anda bersenam atau berkeringat dengan banyak, anda boleh menukar seluar dalam pada waktu tengah hari agar tetap bersih dan segar.

Recent Posts