Pada usia berapa pertumbuhan payudara remaja akan berhenti?

Pada kanak-kanak perempuan, pertumbuhan organ seksual ditandai dengan pertumbuhan payudara semasa mereka remaja. Ini juga merupakan tanda bahawa anak perempuan anda memasuki usia baligh. Kemudian, kapan pertumbuhan payudara akan bermula dan kapan pertumbuhan payudara pada remaja akan berhenti? Lihat penjelasan berikut.

Pertumbuhan payudara yang dialami oleh kanak-kanak hingga remaja

Melancarkan John Hopkins Medicine, payudara seorang gadis sebenarnya mula terbentuk ketika masih dalam kandungan.

Oleh itu, setelah anak dilahirkan puting dan peringkat awal sistem saluran susu terbentuk.

Pertumbuhan payudara pada setiap anak bermula pada usia yang berbeza. Beberapa mengalami perkembangan payudara yang lebih cepat, normal, dan lebih perlahan.

Sekiranya dianggarkan, pertumbuhan ini berlaku ketika kanak-kanak berumur 8-13 tahun.

Permulaan pertumbuhan payudara pada kanak-kanak mula muncul ketika dia masih remaja. Ini termasuk sebagai salah satu ciri akil baligh pada kanak-kanak perempuan.

Ya, pada masa itu, ukuran dan bentuk payudara anak perempuan anda mungkin mula berubah.

Pertumbuhan payudara selari dengan ovari yang mula menghasilkan hormon seks, iaitu estrogen.

Apabila ovari mengeluarkan estrogen, lemak yang terdapat dalam tisu penghubung mula berkumpul di dinding dada anterior, menyebabkan payudara mula membesar.

Apabila kanak-kanak perempuan mula haid, perkembangan payudara akan berterusan.

Kali ini, pembentukan kelenjar rembesan juga terbentuk di hujung saluran susu. Walau bagaimanapun, kadar pertumbuhan payudara boleh berbeza bagi setiap gadis.

Pada masa itu, pertumbuhan payudara pada kanak-kanak sebelum remaja menunjukkan kematangan seksual. Anda boleh mula memberikan pendidikan seks untuk anak anda pada saat dia mengalami pertumbuhan ini.

Gambaran keseluruhan tahap awal pertumbuhan payudara

Pertumbuhan payudara dicirikan oleh bahagian tengah payudara yang warnanya lebih gelap daripada persekitarannya. Bahagian itu disebut puting susu, di mana susu keluar ketika menyusu.

Pada mulanya, puting akan terasa lebih lembut. Namun, lama-kelamaan ia akan mengeras dan membentuk benjolan di bawah puting susu.

Selain puting, ada juga yang disebut areola. Ini mengelilingi puting dan warnanya lebih ringan.

Apabila ukuran payudara meningkat, areola juga mulai melebar. Di samping itu, kelenjar susu mula terbentuk dan kosong ke puting susu.

Pada peringkat ini, ukuran payudara kanan mungkin tidak sama dengan payudara kiri.

Jangan risau, ukuran payudara yang berbeza ini adalah normal. Selepas setahun atau lebih, ukuran payudara akan sama atau hampir sama.

Selain itu, areola akan diangkat sehingga puting menjadi lebih menonjol. Kemudian, bentuk payudara yang lebih bulat menunjukkan bahawa payudara terbentuk sepenuhnya.

Tahap ini menunjukkan bahawa proses perkembangan payudara pada remaja telah berhenti.

Biasanya, pertumbuhan payudara pada remaja akan berhenti ketika berumur 17 atau 18 tahun. Namun, kemungkinan pertumbuhan ini akan berterusan hingga awal 20-an.

Ini mungkin berlaku pada kanak-kanak yang mengalami perkembangan payudara sedikit lebih perlahan daripada rakan sebaya mereka.

Faktor yang mempengaruhi pertumbuhan payudara

Terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi pertumbuhan payudara, seperti pemakanan, keturunan, hingga perubahan hormon yang berlaku di dalam badan.

1. Pemakanan

Sekiranya anda tidak membantu anak anda mengatur diet mereka, anak perempuan anda mungkin mengamalkan diet yang tidak sihat.

Ini berpotensi memberi kesan pada pertumbuhan payudaranya. Contohnya, anak anda mungkin mengalami kelewatan perkembangan.

Sebabnya, jika badan anak anda kekurangan vitamin, tubuh tidak akan menghasilkan hormon yang sesuai dan payudara anak akan berhenti tumbuh. Tetapi, anda tidak perlu risau. Ini masih boleh anda perbaiki sekiranya anda menyediakan makanan yang sihat untuk anak perempuan anda.

2. Faktor keturunan

Bukan hanya pengambilan nutrien yang dimakan oleh anak perempuan anda, keturunan juga boleh menjadi salah satu yang mempengaruhi pertumbuhan payudara yang dialami anak anda.

Sebenarnya, pertumbuhan ini juga dapat dihentikan kerana faktor genetik yang dimiliki oleh anak anda.

Kewujudan keturunan mempengaruhi seberapa besar payudara anak anda akan tumbuh. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa payudara anak anda akan sama seperti payudara anda.

Payudara anak anda mungkin kelihatan sama seperti payudara anggota keluarga wanita yang lain, atau sama sekali tidak.

3. Perubahan hormon

Apabila seorang gadis dewasa, tubuhnya akan menghasilkan hormon yang membantu pertumbuhan payudara.

Malangnya, apabila tubuh menghasilkan hormon, kanak-kanak mungkin mengalami perubahan hormon yang tidak menentu. Ini boleh menjadi salah satu penyebab payudara berhenti tumbuh.

Walaupun begitu, anda juga tidak perlu terlalu risau tentang perkara ini.

Sebabnya, walaupun perkembangan payudaranya telah berhenti, ketika anak membesar, dia mungkin mengalami pertumbuhan payudara semasa kehamilan.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Tidak semua gadis mengalami perkembangan payudara yang sama, terutama dari segi ukuran.

Kesakitan, kelembutan, dan perubahan pada tekstur payudara yang sedikit berubah ketika anak sedang haid juga normal.

Walau bagaimanapun, anda masih harus memperhatikan perubahan pada payudara anak perempuan anda.

Terutama jika anak anda tidak mengalami perkembangan payudara setelah melewati usia yang disebutkan di atas. Anda mungkin ingin berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya.

Selain itu, jika anak mengalami pertumbuhan yang terasa tidak normal, atau payudara anak berhenti tumbuh sebelum mereka berkembang sepenuhnya, berjumpa doktor.

Beberapa tanda di bawah jarang berlaku pada kanak-kanak yang masih membesar payudara, tetapi anda masih harus berjumpa doktor sekiranya anak anda mempunyai tanda-tanda barah payudara berikut:

  • Pembuangan dari payudara, tetapi bukan susu ibu.
  • Pembengkakan payudara anak yang tidak wajar.
  • Benjolan pada payudara.
  • Terdapat sakit kulit pada payudara.
  • Kesakitan yang dirasakan oleh anak di puting.
  • Puting pada payudara anak menonjol ke dalam.
Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts