Kenali Pelbagai Punca Vertigo dan Cara Mengobatinya •

Vertigo adalah salah satu keadaan yang paling biasa. Malangnya, banyak orang tidak menyedari bahawa mereka menghidap penyakit ini sehingga mereka tidak berusaha untuk mengetahui apa ubat vertigo yang tepat untuk mereka. Sebenarnya, apakah punca vertigo yang anda alami dan bagaimana menangani vertigo dengan berkesan? Ayuh, lihat penjelasan di bawah.

Vertigo adalah keadaan yang membuat anda pening

Walaupun kebanyakan orang mengenalinya sebagai vertigo, sebenarnya vertigo itu sendiri bukanlah nama penyakitnya. Ya, vertigo adalah kumpulan beberapa gejala yang berlaku secara tiba-tiba dalam satu masa.

Pernahkah anda mengalami pening atau sakit kepala yang sangat teruk sehingga bilik di sekeliling anda kelihatan berputar? Sekiranya demikian, itu adalah salah satu gejala vertigo.

Sakit kepala yang teruk kerana vertigo dapat membuat keseimbangan badan anda perlahan-lahan mulai hilang. Akibatnya, badan anda menjadi mudah goyah dan sukar meletakkan kaki anda dengan kuat di atas tanah.

Selain itu, pening dan sakit kepala yang anda rasakan juga dapat membuat penghidap mengalami mual, muntah, berpeluh berlebihan, deringan di telinga, dan juga pergerakan mata yang tidak normal (nystagmus).

Perbezaan antara sakit kepala biasa dan sakit kepala kerana gejala vertigo

Walaupun keadaan biasa, kebanyakan orang yang mengalami vertigo tidak menyedari bahawa mereka mempunyai penyakit ini. Sebenarnya, kebanyakan orang berpendapat bahawa vertigo adalah sakit kepala biasa. Sebenarnya, sakit kepala yang berlaku akibat gejala vertigo jelas berbeza dengan sakit kepala pada umumnya.

Sakit kepala akibat vertigo akan membuat anda berasa seperti cliengan, kelemahan badan, loya, dan seolah-olah pingsan.

Walaupun sakit kepala yang biasa menyebabkan sensasi kepala terasa sangat ketat seperti diikat atau berdenyut. Denyutan boleh berlaku di mana-mana bahagian kepala: depan, belakang, atau kanan dan kiri.

Pelbagai penyebab vertigo

Sebenarnya penyebab vertigo yang anda alami bergantung pada jenis vertigo itu sendiri. Jika dilihat secara umum, jenis vertigo dapat dibahagikan kepada dua kumpulan, vertigo pusat (gangguan di tengah keseimbangan otak) dan vertigo periferal.

Punca vertigo periferal

Vertigo periferal adalah salah satu jenis vertigo yang dialami oleh kebanyakan orang yang mengalami vertigo. Penyebab utama vertigo periferal adalah gangguan pada telinga dalam anda. Sebenarnya, satu bahagian telinga dalam harus bertanggungjawab mengatur keseimbangan badan.

Biasanya semasa anda menggerakkan atau mengubah kedudukan kepala anda, kawasan telinga dalam akan memberi isyarat mengenai kedudukan kepala anda. Isyarat ini akan dihantar ke otak untuk membantu menjaga keseimbangan badan dan fungsi pendengaran dengan betul.

Sekiranya telinga dalam mempunyai masalah, baik kerana jangkitan virus atau radang telinga, maka isyarat yang harus dihantar ke otak akan terganggu.

Akhirnya, anda akan mengalami sakit kepala yang teruk yang menjadikan badan mudah tergoyang. Bukan hanya itu, ada beberapa perkara lain yang boleh menyebabkan vertigo periferal, seperti:

Vertigo kedudukan paroxysmal jinak (BPPV)

BPPV adalah penyebab vertigo yang paling biasa, keadaan di mana telinga dalam menjadi jengkel dan dipicu oleh perubahan kedudukan kepala secara tiba-tiba. Contohnya, menukar kedudukan kepala dari posisi tegak ke bawah secara tiba-tiba, bangun secara tiba-tiba dari tidur, dan melihat ke atas.

Keadaan BPPV juga lebih mudah dialami oleh orang yang pernah menjalani pembedahan di telinga, mempunyai riwayat cedera di kepala, mengalami jangkitan telinga, dan sedang dalam proses penyembuhan atau sedang pulih. rehat di atas katil .

Mempunyai sejarah kecederaan kepala

Penyebab lain vertigo periferal adalah sejarah kecederaan kepala. Sekiranya anda pernah mengalami kecederaan di kepala, sama ada disebabkan oleh kesan atau kemalangan, ia boleh memberi kesan negatif pada telinga dalam. Ini kemudian boleh berkembang menjadi vertigo.

Mengalami labirinitis

Labyrinthitis adalah keadaan radang dan berjangkit yang disebabkan oleh virus atau bakteria yang menyerang kawasan telinga dalam, terutama di saluran berliku yang berisi cecair (labirin).

Jangan dianggap remeh, kerana bahagian dalam telinga bertugas mengatur dan menjaga keseimbangan tubuh serta fungsi pendengaran anda.

Sekiranya gejala vertigo yang anda rasakan adalah akibat dari labirinitis, beberapa gejala lain akan muncul. Bermula dari sakit telinga, loya, muntah, sukar mendengar, hingga demam.

Keradangan saraf telinga dalam

Neuritis vestibular adalah keradangan pada bahagian saraf telinga yang bersambung terus ke otak.

Keradangan ini disebabkan oleh jangkitan virus yang biasanya terjadi secara tiba-tiba tanpa gejala atau tanda lain, walaupun tidak ada masalah pendengaran. Keadaan ini boleh berlaku selama beberapa jam sehari.

Penyakit Meniere

Penyakit Ménière adalah penyakit yang jarang berlaku pada telinga dalam. Walaupun sangat jarang berlaku, penyakit ini boleh menjadi penyebab vertigo yang sangat teruk.

Tidak jarang, gejala vertigo yang anda alami akibat penyakit Ménière juga akan disertai dengan deringan di telinga, dan hilangnya fungsi pendengaran dalam jangka waktu tertentu.

Nah, apabila anda mengalami penyakit ini, gejala vertigo yang muncul dapat anda alami dalam beberapa jam hingga beberapa hari ke depan. Penyakit ini juga disertai dengan gejala mual dan muntah yang teruk.

Walaupun kelihatan agak berbahaya, para pakar belum menentukan apakah penyebab spesifik penyakit ini.

Punca vertigo pusat

Berbeza dengan vertigo periferal, yang disebabkan oleh gangguan pada telinga dan organ keseimbangan, vertigo pusat disebabkan oleh masalah dengan otak. Bahagian otak yang paling banyak mempengaruhi penyebab vertigo adalah cerebellum atau cerebellum.

Cerebellum secara langsung berkaitan dengan sistem saraf sumsum tulang belakang dan bertindak sebagai pengatur utama pergerakan badan. Beberapa keadaan yang menyebabkan vertigo pusat adalah:

 • Tumor otak yang menyerang cerebellum atau cerebellum, mengakibatkan koordinasi pergerakan badan terganggu.
 • Neuroma akustik adalah tumor jinak yang tumbuh di saraf vestibular, iaitu sistem saraf yang menghubungkan telinga ke otak. Setakat ini, neuroma akustik disebabkan oleh gangguan genetik.
 • Mengambil beberapa jenis ubat yang boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk gejala vertigo.
 • Migrain adalah sakit kepala yang disertai dengan sakit berdenyut dan sering dialami oleh orang muda.
 • Strok, iaitu penyumbatan saluran darah yang berlaku di otak.
 • Multiple sclerosis adalah gangguan isyarat saraf yang berlaku di sistem saraf pusat di otak dan tulang belakang; disebabkan oleh kesalahan sistem imun seseorang.

Cara mengatasi vertigo

Sebilangan orang mungkin hanya perlu menghentikan sebentar aktiviti yang mereka lakukan dan menggantinya dengan banyak rehat untuk mengatasi vertigo. Kerana, penyebab vertigo dapat terjadi sebagai bentuk tindak balas dari otak yang berusaha menyesuaikan diri dengan perubahan yang terjadi di telinga dalam anda.

Namun, jika keadaan vertigo atau penyakit yang anda alami sekarang cukup parah (iaitu, ia berlaku untuk waktu yang lama dengan kekerapan yang kerap), terdapat beberapa cara khas yang dipercayai dapat mengatasi vertigo.

1. Lakukan manuver epley

Sumber: El Paso Chiropractor

Manuver Epley untuk merawat vertigo berlaku terutamanya jika penyebab vertigo yang anda alami berasal dari telinga kiri atau disebabkan oleh vertigo posisi paroxysmal jinak (BPPV).

Langkah-langkah untuk melakukan manuver Epley untuk merawat vertigo adalah:

 • Duduk dalam kedudukan tegak di tepi katil. Miringkan kepala anda 45 darjah ke kiri, tetapi jangan menyentuh bahu anda. Letakkan bantal lembut di bawah badan anda, sehingga ketika berbaring bantal berada di antara bahu anda dan bukan di bawah kepala anda.
 • Dengan gerakan pantas, segera berbaring atau berbaring (kepala di atas katil tetapi masih dalam kedudukan miring pada sudut 45 darjah). Pastikan bantal berada tepat di bawah bahu anda, kemudian tunggu kira-kira 30 saat sehingga vertigo berhenti.
 • Pusingkan kepala anda 90 darjah ke kanan, tanpa mengangkatnya. Biarkan sehingga 30 saat.
 • Tukar kedudukan kepala dan badan dari sebelah kiri ke sisi kanan, sehingga anda dapat melihat lantai. Tunggu sehingga 30 saat.
 • Duduk perlahan-lahan, tetapi dengan posisi badan masih di atas katil. Lakukan ini selama beberapa minit.
 • Sekiranya kemudian vertigo muncul di sebelah kanan telinga, anda boleh mengatasinya dengan mengulangi pergerakan di atas.
 • Sebaliknya, ulangi pergerakan ini tiga kali sebelum tidur pada waktu malam sehingga keadaan atau vertigo secara beransur-ansur hilang.

2. Lakukan manuver Foster

Melakukan manuver angkat juga dapat dilakukan untuk melegakan gejala vertigo. Langkah-langkah untuk melakukan manuver Foster untuk merawat vertigo adalah:

 • Duduk bersila seolah-olah berlutut, kemudian memiringkan kepala ke atas dan menatap siling selama beberapa saat.
 • Tundukkan kepala ke lantai. Pastikan dagu anda menyentuh dada sehingga kepala anda masuk ke lutut anda. Tahan selama 30 saat.
 • Pusingkan kepala anda ke sisi telinga yang merupakan sumber vertigo (contohnya, anda merasakan bahawa vertigo berasal dari telinga kanan anda, kemudian putar kepala anda ke kanan). Tahan selama 30 saat.
 • Dalam satu gerakan pantas, angkat kepala sehingga selari dengan punggung. Pastikan kepala anda berada pada sudut 45 darjah. Tahan sehingga 30 saat.
 • Terus angkat kepala dengan satu gerakan pantas, sehingga anda dapat duduk dalam posisi tegak. Pastikan kepala masih berpusing ke sisi badan yang mengalami vertigo (contohnya ke kanan, seperti contoh sebelumnya). Kemudian mula berdiri dengan perlahan.

Anda harus mengulangi pergerakan ini beberapa kali untuk benar-benar mengatasi vertigo. Selepas percubaan pertama, anda boleh berehat selama kira-kira 15 minit sebelum memulakannya kali kedua.

Elakkan menggerakkan kepala terlalu keras ke atas atau ke bawah setelah melakukan beberapa manuver untuk merawat vertigo.

3. Mengambil ubat vertigo

Mengambil ubat juga boleh dilakukan untuk membantu mengatasi vertigo yang sering membuat anda tidak selesa dengan aktiviti. Sekiranya terdapat jangkitan, doktor juga boleh menetapkan antibiotik. Beberapa pilihan ubat vertigo adalah:

Diphenhydramine

Diphenhydramine adalah ubat antihistamin. Ubat ini berfungsi dengan menyekat kesan bahan kimia tertentu, yang menyebabkan anda berasa mual dan muntah akibat vertigo. Perhatikan dos yang tepat sebelum mengambil diphenhydramine untuk ubat vertigo.

Dos diphenhydramine untuk merawat vertigo adalah 25-50 mg setiap 6-8 jam. Peraturannya, ubat vertigo ini mesti diminum 30 minit sebelum makan dan sebelum melakukan perjalanan. Anda boleh mendapatkan diphenhydramine tanpa perlu membeli preskripsi.

Promethazine

Sama seperti diphenhydramine, promethazine juga merupakan ubat vertigo yang bertindak sebagai antihistamin untuk melegakan loya dan muntah yang berterusan.

Berbeza dengan diphenhydramine, yang secara umum dijual bebas, promethazine memerlukan preskripsi doktor untuk mendapatkannya.

Meclizine

Meclizine adalah ubat antihistamin yang biasa digunakan untuk mencegah dan melegakan loya, pening, dan muntah akibat mabuk. Walau bagaimanapun, meclizine juga boleh diambil sebagai ubat vertigo.

Untuk dos umum, meklizin sebagai ubat vertigo untuk orang dewasa harus diambil sekurang-kurangnya 1-4 kali sehari sebanyak 25 mg atau 50 mg untuk diminum 2 kali sehari. Anda boleh mendapatkan ubat ini melalui preskripsi doktor atau membelinya di farmasi terdekat.

Dimenhydrinate

Ubat lain yang boleh anda ambil untuk menghilangkan gejala vertigo adalah dimenhidrinat. Biasanya, dimenhydrinate digunakan sebagai ubat antihistamin untuk mencegah dan mengubati loya, muntah, dan pening akibat mabuk.

Malah, dimenhydrinate juga boleh digunakan sebagai ubat vertigo yang cukup kuat.

Peraturan mengambil dimenhydrinate sebagai ubat vertigo untuk orang dewasa adalah 50 hingga 100 mg setiap 4 hingga 6 jam. Manakala dos maksimum ubat ini adalah 400 mg dalam 24 jam.

4. Melakukan penjagaan di rumah

Sekiranya pelbagai cara di atas tidak mencukupi untuk mengatasi vertigo, menyertai pengambilan ubat dan melakukan manuver dengan pelbagai rawatan mudah di rumah mungkin dapat membantu melegakan gejala vertigo.

Beberapa ubat rumah yang dapat merawat vertigo adalah:

 • Segera duduk dan tarik nafas dalam-dalam apabila anda merasakan gejala vertigo mula berulang.
 • Sekiranya anda menyedari bahawa beberapa pergerakan boleh mencetuskan berulang vertigo, lakukan perlahan-lahan atau mengelakkannya sama sekali.
 • Pastikan terdapat pencahayaan yang cukup baik apabila anda tiba-tiba bangun di tengah malam.
 • Sekiranya vertigo mempengaruhi kemampuan anda berjalan dan seimbang, tidak ada salahnya menggunakan tongkat untuk membantu dan mencegah anda jatuh.

Setelah melakukan berbagai cara di atas untuk merawat vertigo secara rutin, perhatikan perkembangan vertigo yang anda alami. Semakin pendek dan pendek frekuensi vertigo dan masa ketika vertigo berulang, semakin baik.

Namun, jika sebaliknya, keadaan vertigo yang anda rasakan tidak bertambah baik, cuba berbincang lebih lanjut dengan doktor anda mengenai rawatan vertigo alternatif lain.

Recent Posts