Cara membuat hidung tajam yang terbukti selamat dan membuat anda merasa pening

Tidak yakin dengan penampilan hidung sumbing atau asimetris? Jangan risau! Sekiranya keadaan beg itu menyokong, terdapat banyak cara selamat untuk mengasah hidung yang boleh anda cuba kelihatan seperti orang Kaukasia.

Pelbagai cara untuk mengasah hidung

Berikut adalah beberapa cara untuk mengasah hidung yang terbukti berkesan dan selamat.

1. Alat solek

Mengasah hidung dengan solek yang anda ada di rumah adalah kaedah paling murah. Anda hanya perlu membuat persediaan primer, asas, penyembunyikan, mattebronzer, dan penyerlah tinggi.

Primer, foundation, dan concealer berfungsi untuk meratakan warna kulit dan menyamarkan cela yang menjengkelkan. Sekarang untuk membuat hidung yang tajam, anda akan banyak bergantung pada bronzer begitu juga penyerlah tinggi.

Bronzer digunakan untuk menggelapkan kulit di sisi jambatan hidung dan lubang hidung untuk memberi kesan tulang hidung yang nipis. Sementara penyerlah tinggi digunakan di sepanjang jambatan hidung, bahagian dalam mata, dan tulang pipi untuk menentukan bentuk hidung.

Sekiranya teknik kontur dilakukan dengan cara yang betul, anda boleh mencapai hidung yang tajam secara semula jadi. Namun, berhati-hati. Pastikan anda memilih produk solek yang sesuai dengan jenis kulit anda, OK! Daripada mempunyai hidung yang tinggi, produk solek yang salah sebenarnya dapat menjadikan kulit anda gebu.

2. Rhinoplasty

Rhinoplasty adalah salah satu cara untuk mengasah hidung melalui prosedur pembedahan yang hanya dapat dilakukan oleh pakar bedah plastik.

Prosedur ini boleh dilakukan di dalam hidung anda atau melalui sayatan kecil di jambatan hidung di antara kedua lubang hidung anda. Pembedahan biasanya dilakukan di bawah anestesia umum dan berlangsung sekitar 90 minit.

Pakar bedah boleh mengubah bentuk tulang hidung atau tulang rawan anda dengan beberapa cara, bergantung pada struktur hidung, bahan yang digunakan, dan berapa banyak yang perlu dikeluarkan atau ditambah.

Sama seperti prosedur perubatan lain, rhinoplasty juga berpotensi memberi kesan sampingan dari ringan hingga teruk. Berikut adalah beberapa kesan sampingan rhinoplasty yang perlu anda ketahui.

  • Sakit, bengkak, lebam di kawasan sekitar hidung
  • Kesesakan hidung, menyukarkan anda untuk bernafas
  • Hidung terasa kebas atau kebas
  • Luka parut pada hidung

Dalam kes-kes tertentu, anda mungkin juga mengalami pendarahan berlebihan selepas pembedahan. Malah, pembedahan selanjutnya juga boleh dilakukan sekiranya terdapat masalah dengan fungsi hidung.

Selain daripada alasan estetik, prosedur ini juga dapat dilakukan untuk membetulkan bentuk hidung yang tidak seimbang kerana kemalangan atau kecacatan kongenital pada hidung. Prosedur ini juga dapat membetulkan saluran udara jika dinding di antara dua sisi hidung (septum) bengkok atau menyimpang,

3. Pengisi

Cara lain untuk mengasah hidung yang boleh anda cuba ialah menyuntikkan pengisi. Filler adalah alternatif yang lebih pantas dengan harga yang jauh lebih murah daripada rhinoplasty. Walau bagaimanapun, hasil akhirnya adalah sementara.

Doktor akan mengisi tisu lembut di bawah permukaan kulit hidung dengan pengisi cecair sehingga hidung kelihatan lebih penuh dan lebih tajam. Selepas itu, kulit di sekitar hidung anda mungkin berwarna merah dan bengkak, tetapi ini adalah reaksi biasa. Kesan sampingan ini biasanya akan reda setelah beberapa jam.

Pengisi hidung selamat selagi ia dilakukan oleh profesional yang diperakui dan berpengalaman. Ingat, jangan sekali-kali mengambil risiko dan tawar-menawar untuk penjagaan wajah. Prosedur yang tidak betul dapat memberikan hasil yang mengecewakan, malah membahayakan anda.

Oleh itu, pastikan anda melakukan prosedur ini di klinik kecantikan yang dipercayai dan mempunyai reputasi yang baik.

Recent Posts