Perubatan Sejuk untuk Wanita Hamil yang Selamat dan Berkesan •

Wanita hamil terdedah kepada selsema kerana perubahan hormon badannya cenderung melemahkan sistem imun. Terutama jika musim hujan. Namun, jangan minum ubat secara sembarangan kerana bahan tertentu boleh menimbulkan risiko bahaya pada janin di dalam perut. Berikut adalah pelbagai pilihan ubat sejuk yang berkesan dan selamat diminum untuk ibu hamil.

Anda tidak boleh minum ubat semasa hamil

Apa sahaja yang anda alami, rasakan dan makan semasa mengandung boleh mempengaruhi bayi yang belum lahir. Itulah sebabnya anda tidak boleh mengambil ubat secara sembarangan walaupun penyakit ini hanya "remeh".

Seboleh-bolehnya elakkan ubat-ubatan tanpa preskripsi tertentu, terutamanya jika anda hamil kurang dari 12 minggu.

Sebabnya, 12 minggu pertama kehamilan adalah tempoh kritikal dalam perkembangan organ penting janin. Mengambil ubat yang salah boleh membahayakan perkembangan janin di rahim anda.

Sentiasa pastikan berjumpa doktor sebelum mengambil sebarang ubat dan setiap kali anda merasakan sesuatu yang tidak biasa di dalam badan anda.

Dengan begitu, risiko komplikasi kehamilan kerana mengambil ubat yang salah dapat dikurangkan.

Pilihan ubat sejuk yang selamat untuk wanita hamil

Bergantung pada gejala dan keluhan yang anda rasakan, berikut adalah beberapa pilihan ubat sejuk yang paling selamat untuk wanita hamil:

1. Parasetamol

Paracetamol adalah penghilang rasa sakit yang melegakan simptom yang disertai selesema seperti demam, sakit kepala, sakit tekak, dan sakit.

Paracetamol adalah ubat sejuk yang selamat diambil oleh ibu hamil. Anda boleh mendapatkan ubat ini di farmasi, kedai ubat, atau pasar raya terdekat tanpa menebus preskripsi doktor.

Walaupun begitu, pastikan anda mengambil ubat mengikut dos yang disyorkan. Baca dengan teliti arahan penggunaan ubat yang tertera pada label pembungkusan sebelum menggunakannya.

2. Antihistamin

Ubat antihistamin seperti diphendyramine dan chlorpheniramine diklasifikasikan sebagai selamat untuk merawat selesema pada wanita hamil yang disebabkan oleh alahan.

Kedua-dua diphendyramine dan chlorpheniramine juga berkesan untuk membersihkan hidung dan melegakan tekak gatal, bersin, dan mata berair. Walau bagaimanapun, kedua-dua ubat ini dapat membuat anda mengantuk jadi anda harus meminumnya sebelum tidur.

Sekali lagi, gunakan ubat ini dengan bijak. Pastikan dos ubat yang anda ambil sesuai dengan arahan penggunaannya. Sekiranya ragu-ragu, jangan ragu untuk berjumpa doktor atau ahli farmasi.

3. Ubat ekspektoran

Selsema yang juga disertai batuk dengan kahak menjengkelkan. Nah, ubat ekspektoran yang mengandungi guaifenesin dapat mengatasi kedua-dua gejala ini secara serentak.

Guaifenesin berfungsi untuk menipis dan melembutkan lendir di saluran pernafasan sehingga anda dapat bernafas dengan lebih mudah. Guaifenesin juga mengurangkan refleks untuk batuk.

Walau bagaimanapun, keselamatan guaifenesin pada wanita hamil masih diperdebatkan. Lebih baik berunding dengan doktor anda terlebih dahulu.

4. Cecair masin

Pilihan ubat sejuk lain yang selamat untuk wanita hamil adalah semburan hidung yang dipenuhi dengan garam.

Saline adalah larutan garam yang berfungsi untuk menipis lendir dan melembapkan saluran pernafasan. Dengan cara itu, hidung tidak lagi tersumbat kerana selsema.

Anda boleh mendapatkan ubat yang satu ini di kedai ubat terdekat tanpa perlu menggunakan preskripsi doktor. Walau bagaimanapun, berhati-hati semasa menggunakannya.

Sekiranya anda tidak memahami cara menggunakannya, jangan ragu untuk bertanya secara langsung kepada ahli farmasi.

Walaupun begitu, sebenarnya beberapa cadangan ubat selesema di atas hanya membantu melegakan simptom sehingga anda dapat sembuh dengan cepat.

Untuk benar-benar dapat menyembuhkan selesema sepenuhnya, anda perlu mendapatkan ubat antivirus melalui preskripsi doktor.

Peraturan untuk mengambil ubat sejuk untuk wanita hamil

Sekiranya doktor merasakan keperluan untuk mengesyorkan ubat sejuk, mereka pasti akan memberi amaran kepada wanita hamil untuk melihat label pembungkusannya.

Penting untuk mengetahui ramuan apa yang terkandung dalam ubat dan cara menggunakannya.

Kerana, banyak orang tidak menyedari bahawa ubat sejuk yang mereka ambil sebenarnya mengandungi gabungan pelbagai bahan ubat sekaligus.

Sebilangan besar ubat sejuk yang dijual di pasaran adalah gabungan pelbagai jenis penghilang gejala.

Sebagai contoh, dalam satu dos tablet atau kapsul ubat, ia mengandungi ubat penurun demam, ubat penghilang rasa sakit, antihistamin, dekongestan, dan lain-lain.

Ini dapat meningkatkan risiko interaksi antara ubat-ubatan, dan juga kemungkinan overdosis.

Terdapat juga risiko berlebihan jika anda mengambil banyak ubat dalam satu masa. Contohnya, baru-baru ini mengambil ubat penurun demam yang mengandungi paracetamol.

Kemudian tidak lama selepas minum ubat batuk dengan kahak yang juga mengandungi parasetamol. Sebelum anda mengetahuinya, anda telah menggandakan dos parasetamol yang tidak diperlukan.

Oleh itu, anda harus terlebih dahulu mengambil satu ubat untuk merawat satu gejala tertentu sehingga anda menjadi lebih baik sebelum beralih ke jenis ubat lain.

Ambil ubat mengikut dos dan tempoh yang disyorkan. Jangan sekali-kali memanjangkan, menghentikan, menambah, atau mengurangkan dos ubat secara sembarangan.

Tanda aras selamat, jangan segera mengambil ubat sebelum berjumpa pakar sakit puan terlebih dahulu.

Ingat, apa yang ibu minum dan makan boleh mempengaruhi janin di rahimnya.

Sekiranya anda merasakan simptom selesema sangat mengganggu dan semakin teruk, jangan berlengah berjumpa doktor.

Ubat sejuk gaya rumah alternatif

Sebelum segera memberi ubat sejuk, doktor biasanya akan menasihatkan wanita hamil untuk berehat terlebih dahulu.

Anda juga mungkin disarankan untuk minum lebih banyak air. Kedua-dua kombinasi 'ubat selesema' di rumah ini terbukti berkesan untuk menghilangkan gejala secara semula jadi.

Semasa mengambil ubat selsema dan banyak berehat, ada baiknya ibu hamil mencuba perkara berikut untuk meredakan gejala selesema mereka.

  • Berkumur dengan air garam suam.
  • Makan makanan yang sihat.
  • Gunakan pelembap.
  • Hirup wap panas.

Recent Posts