Bolehkah kanta lekap digunakan sebagai titisan mata?

Penggunaan kanta lekap, alias kanta lekap, mesti disertakan dengan penggunaan titisan mata secara berkala agar mata tidak mengalami kerengsaan. Namun, kadangkala anda mungkin lupa membawa titisan mata dan hanya menggunakan pembersih kanta lekap. Jadi, dalam keadaan seperti ini, bolehkah kanta lekap digunakan untuk membersihkan mata? Lihat artikel berikut untuk mengetahui jawapannya.

Perbezaan antara kanta lekap dan titisan mata

Cecair softlens dan titisan mata pada pandangan pertama memang serupa. Kedua-duanya juga berfungsi sebagai pelembap. Walau bagaimanapun, pembersih kanta lekap dan titisan mata bertujuan melembapkan dua perkara yang berbeza, jadi ramuannya tidak sama.

Lensa lembut cenderung menjadi kotor kerana minyak semula jadi, sel kulit, kuman, dan residu badan solekan. Kanta lekap kotor yang digunakan berulang kali boleh mencetuskan jangkitan berbahaya, terutama pada kornea yang melekat langsung pada produk ini.

Oleh itu, setiap pengguna kanta lekap memerlukan cecair kanta lekap dan titisan mata untuk mengelakkan risiko ini. Walau bagaimanapun, pertama, kenal pasti perbezaan antara kanta lekap dan titisan mata berikut.

Cecair softlens

Cecair softlens pada dasarnya adalah larutan kimia yang dihasilkan secara komersial sebagai sebahagian daripada rawatan kanta lekap. Bahan penyusun terdiri daripada bahan pengawet, larutan penyangga, pengikat, dan agen pembasahan. Fungsinya tidak lain adalah pembasmian kuman, sanitasi, dan membersihkan kanta lekap.

Gabungan bahan ini dapat menyingkirkan bakteria dan kotoran yang terkumpul pada kanta lekap. Ia juga merupakan tempat paling selamat untuk menyimpan kanta lekap, walaupun untuk jangka masa yang lama.

Secara umum, terdapat dua jenis cecair kanta lekap yang sering digunakan, iaitu: penyelesaian pelbagai guna dan sistem berasaskan hidrogen peroksida.

Penyelesaian pelbagai guna

Penyelesaian pelbagai guna adalah cecair pembersih yang akan berfungsi dengan teliti termasuk membersihkan, membilas, membasmi kuman dan merendam lensa.

Untuk menggunakannya, cukup untuk memberikan beberapa tetes penyelesaian pelbagai guna pada kanta lekap dan kemudian lap dengan lembut selama beberapa saat. Selepas itu, simpan kanta lekap di kanta lekap cecair yang telah diganti.

Sistem berasaskan hidrogen peroksida (HPB)

Sementara itu, HPB mempunyai fungsi yang kurang lebih sama dengan penyelesaian serbaguna. Perbezaannya ialah kanta lekap HPB tidak dapat digunakan secara langsung dan mungkin kurang praktikal jika dibandingkan dengan jenis cecair lain.

Sebabnya, anda memerlukan alat khas untuk menyimpan kanta lekap yang juga berfungsi sebagai peneutralan zat dalam cecair HPB yang boleh membahayakan mata.

Titis mata

Titisan mata berguna untuk merawat mata kering atau jengkel akibat terkena angin, panas, dan suhu sejuk. Ubat ini juga sering digunakan untuk melembapkan mata setelah lama membaca atau menggunakan komputer, juga kerana kesan ubat-ubatan tertentu.

Bahan biasa yang terdapat pada titisan mata termasuk karboksimetilselulosa, hypromellose, dan polietilena glikol 400. Bahan-bahan ini akan menjaga kelembapan mata sehingga terlindung dari risiko jangkitan atau kecederaan.

Bolehkah kanta lekap digunakan untuk titisan mata?

Tidak sedikit yang menggunakan cecair pembersih kanta lekap serta titisan mata kecemasan apabila tetes mata tidak tersedia. Walau bagaimanapun, Tidak digalakkan menggunakan kanta lekap sebagai titisan mata. Sebabnya masih berkaitan dengan kandungan cecair kanta lekap.

Kandungan dalam cecair pembersih lensa sentuh dimaksudkan untuk membunuh kuman. Oleh itu, bahan kimia di dalamnya beracun untuk sel hidup, termasuk sel mata. Inilah sebabnya mengapa cecair kanta lekap hanya boleh digunakan untuk menyimpan dan membersihkan kanta lekap.

Tidak seperti titisan mata biasa, pengawet pada kanta lekap juga mempunyai kesan yang sama pada mata. Anda mungkin tidak merasakan kesannya jika hanya sesekali menggunakan kanta lekap, tetapi jika tabiat ini dilakukan secara berterusan, mata berisiko mengalami keradangan jangka panjang (uveitis).

Sekiranya mata anda selalu terasa kering atau tidak selesa ketika memakai kanta lekap, anda harus mengatasi masalah ini terlebih dahulu sebelum memakainya secara rutin. Cuba gunakan titisan untuk mata kering secara berkala sehingga keluhan mata kering dikurangkan.

Petua untuk menggunakan kanta lekap agar mata anda tidak kering

Mata kering adalah keluhan yang biasa dilakukan oleh pengguna kanta lekap, terutamanya jika anda tidak menjaga kanta lekap dengan betul. Nasib baik, ada beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan mata kering dari kanta lekap. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Pilih bahan kanta lekap dengan teliti

Menurut American Academy of Ophthalmology, kanta lekap boleh dibahagikan kepada dua jenis, iaitu lensa keras dan lembut. Sekiranya kanta lekap yang anda gunakan selalu menimbulkan rasa tidak selesa, masalahnya ialah kanta lekap terbuat dari.

Kanta lembut dengan bahan keras biasanya dibuat khusus untuk orang yang mempunyai bentuk kornea yang tidak rata. Walau bagaimanapun, kanta keras biasanya lebih mudah dikeringkan, jadi anda harus kerap membasuhnya dengan cecair kanta lekap dan menggunakan titisan mata.

Sementara itu, kanta lekap lembut lebih sesuai untuk orang yang mempunyai mata kering. Produk ini juga sesuai untuk anda yang selalu merasa tidak selesa ketika memakai kanta lekap.

2. Perhatikan diameter dan kandungan air softlens

Diameter softlens sangat berbeza, antara 9, 15, hingga 22 milimeter. Kandungan air dalam kanta lekap juga berkisar antara 38-70 persen. Semasa membeli kanta lekap, pastikan anda memperhatikan diameter dan kandungan air sehingga mata merasa selesa.

Lensa sentuh yang besar akan menyekat oksigen masuk ke dalam mata, memudahkan mata merasa kering. Softlens dengan kandungan air yang tinggi juga kehilangan air dengan cepat sehingga tidak sesuai untuk anda yang mempunyai mata kering.

3. Menggantikan cecair kanta lekap

Kadang-kadang masalah mata tidak datang dari kanta lekap anda, tetapi dari cecair pembersih. Beberapa jenis cecair kanta lekap mengandungi bahan yang menyebabkan mata merah dan jengkel, oleh itu anda mesti kerap menggunakan titisan mata.

Selain itu, terdapat juga jenis kanta lekap yang tidak sesuai dengan kanta lekap yang anda gunakan. Sekiranya digunakan secara berterusan, kanta lekap boleh rosak dan menjejaskan kesihatan mata anda.

Softlens sememangnya alat bantu visual yang berkesan, tetapi produk ini juga menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk mata kering dan rasa tidak selesa. Apabila aduan ini timbul, cara terbaik untuk mengatasinya adalah dengan menggunakan titisan mata.

Walaupun pada pandangan pertama kelihatan serupa, cecair kanta lekap mempunyai bahan dan fungsi yang berbeza dari tetes mata. Bahan-bahan ini bahkan boleh mencetuskan kesan sampingan yang lebih teruk. Oleh itu, pastikan anda hanya menggunakan titisan mata dan bukan kanta lekap untuk kesihatan mata anda.

Recent Posts