Tahap Kanser Otak, Dari Awal Hingga Hingga -

Salah satu pertimbangan doktor dalam menentukan rawatan untuk barah otak adalah tahap atau tahap yang anda alami. Tahap atau tahap penyakit menunjukkan perkembangan barah atau tumor. Perkembangan penyakit ini terbahagi kepada empat peringkat, yang lebih dikenali sebagai barah otak tahap 1, 2, 3 atau 4. Oleh itu, apakah penjelasan untuk setiap peringkat ini?

Sistem pementasan barah otak

Kanser otak adalah keadaan apabila tumor otak ganas tumbuh dan berkembang di sistem saraf pusat, iaitu otak. Tumor ini boleh tumbuh dan berasal dari otak (barah otak primer) atau merupakan hasil penyebaran barah di bahagian tubuh yang lain (barah otak sekunder).

Walaupun kedua-duanya disebut barah, penyakit ini mempunyai ciri yang berbeza dari jenis barah yang lain. Kerana barah otak dapat merebak ke pelbagai tisu di dalam otak, tetapi jarang sekali barah otak primer dapat merebak di luar otak atau jauh dari sistem saraf pusat, termasuk saraf tunjang.

Hasil daripada perbezaan ini, penentuan tahap barah otak berbeza dengan jenis barah yang lain. Walaupun tahap kebanyakkan jenis barah ditentukan oleh di mana sel-sel kanser telah tumbuh, ukuran tumor, penglibatan kelenjar getah bening, dan menyebar ke organ-organ lain dalam tubuh, tahap barah otak ditentukan oleh seberapa agresif sel-sel tumor lihat di bawah mikroskop.

Selain itu, Pusat Rawatan Kanser Amerika mengatakan, doktor juga menilai pertumbuhan dan perkembangan sel tumor di otak dengan melihat ciri-ciri tumor dan pengaruhnya terhadap fungsi otak. Faktor yang digunakan untuk menilai perkembangan tumor otak atau barah termasuk:

 • Saiz dan lokasi.
 • Jenis tisu atau sel yang terjejas.
 • kebolehlihatan (kemungkinan tumor yang dapat dikeluarkan, sama ada sebahagian atau sepenuhnya).
 • Penyebaran barah di dalam otak atau saraf tunjang.
 • Ada kemungkinan barah itu merebak ke otak atau sistem saraf pusat.

Doktor juga akan menyelesaikan penilaian dengan usia dan gejala barah otak yang muncul pada penghidapnya. Berdasarkan tahap dan faktor ini, doktor dapat menentukan jenis rawatan barah otak yang paling sesuai.

Penjelasan mengenai tahap atau tahap barah otak

Berdasarkan ketentuan di atas, doktor membahagikan perkembangan barah otak kepada empat peringkat atau tahap, mulai dari tahap 1 hingga tahap 4. Semakin tinggi bilangannya, semakin teruk keadaan anda. Berikut adalah penjelasan bagi setiap peringkat:

Tahap I

Penyakit tumor otak tahap 1 atau I termasuk dalam peringkat awal, dengan ciri atau tanda, iaitu sel tumor yang tumbuh dan berkembang secara perlahan.

Selain jinak, sel-sel tumor ini juga terlihat sama dengan sel-sel yang sihat ketika diperiksa di bawah mikroskop. Tumor otak pada tahap ini juga jarang dapat merebak ke tisu lain yang berdekatan.

Beberapa jenis tumor otak yang masuk ke barah otak tahap 1 mungkin tidak merasakan gejala untuk beberapa waktu, jadi rawatan mungkin tidak diperlukan. Walau bagaimanapun, beberapa pesakit lain mungkin mengalami gejala yang memerlukan rawatan segera, yang biasanya melibatkan pembedahan membuang keseluruhan tumor.

Tahap II

Ciri-ciri barah otak tahap 2, iaitu sel-sel tumor yang masih tumbuh dengan perlahan, tetapi mungkin dapat merebak ke tisu berdekatan atau sel-sel tumor kembali setelah rawatan (dengan tahap yang lebih tinggi). Jika dilihat di bawah mikroskop, sel-sel tumor ini juga kelihatan tidak normal.

Gejala barah otak pada tahap ini boleh berbeza-beza, bergantung pada sel atau tisu otak yang terjejas, sementara rawatan utama pada tahap ini adalah pembuangan tumor secara pembedahan.

Tahap III

Berbeza dengan dua tahap sebelumnya, tumor otak tahap 3 (III) ganas sehingga mereka diklasifikasikan sebagai barah, dengan ciri, iaitu pertumbuhan sel tumor yang cepat, dapat merebak ke tisu berdekatan, dan dapat kembali setelah menjalani rawatan. Jika dilihat di bawah mikroskop, sel tumor akan kelihatan berbeza (tidak normal) dari sel yang sihat pada umumnya.

Sama seperti tahap barah otak yang lain, tahap 3 penyakit ini dapat menyebabkan gejala yang mungkin berbeza, dengan kaedah rawatan yang juga berbeza-beza. Rawatan pada tahap ini umumnya, iaitu pembedahan, radioterapi, dan kemoterapi.

Tahap IV

Kanser otak Tahap 4 (IV) adalah peringkat akhir penyakit ini, dengan ciri-ciri berikut:

 • Pertumbuhan sel tumor sangat cepat (paling ganas).
 • Ia mudah merebak ke tisu berdekatan otak atau kadang kala ke saraf tunjang.
 • Membiakkan sel yang tidak normal secara aktif.
 • Sel-sel tumor kelihatan sangat berbeza (tidak normal) di bawah mikroskop.
 • Tumor membentuk saluran darah baru untuk mengekalkan pertumbuhan pesat.
 • Tumor mempunyai kawasan tisu atau sel mati, yang disebut nekrosis.
 • Boleh kembali setelah menjalani rawatan.

Rawatan dan ubat-ubatan pada tahap akhir ini umumnya, iaitu radioterapi dan kemoterapi. Prosedur rawatan ini biasanya diberikan untuk mengawal pertumbuhan sel tumor selama mungkin, melegakan gejala, dan meningkatkan kualiti hidup.

Peluang pemulihan pesakit barah otak berdasarkan tahap

Semakin tinggi nombor panggung yang anda miliki, semakin teruk keadaan anda. Namun, tidak kira tahap apa yang anda miliki, penyakit yang anda derita masih boleh mengancam nyawa, terutama jika tidak segera dirawat.

Oleh itu, jika anda merasakan ada gejala atau perubahan pada diri anda, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis dari doktor dan mendapatkan rawatan yang tepat.

Sekiranya tumor otak didiagnosis lebih awal, iaitu pada tahap 1 atau 2, kemungkinan menyembuhkannya lebih besar daripada jika diketahui telah memasuki tahap akhir atau pada tahap 3 atau 4 barah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found