Punca kulit bayi gatal dan cara mengatasinya

Bayi mempunyai kulit yang lembut dan halus, tetapi kadang-kadang terdapat beberapa keadaan yang mengganggu kesihatan kulitnya. Ini menjadikan kulit menjadi merah, gatal, gatal, hingga ruam. Gatal pada kulit anak kecil anda sering menjadi penyebab bayi rewel, menangis, dan tidak selesa, terutamanya semasa tidur. Apa yang menyebabkan gatal pada kulit bayi dan bagaimana merawatnya? Inilah penjelasan lengkapnya.

Punca gatal pada kulit bayi

Sebagai ibu bapa, anda risau melihat anak kecil anda terus menggaru kulitnya yang kelihatan merah, bahkan sehingga bintik-bintik muncul di kulit. Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, dari masalah ringan hingga agak teruk. Berikut adalah penyebab gatal-gatal pada kulit bayi.

1. Kulit kering

Punca gatal pada kulit yang sering dialami bayi adalah keadaan kulit kering. Memetik dari Raising Children, kulit kering pada bayi sebenarnya adalah perkara yang sangat semula jadi, terutama ketika si kecil baru dilahirkan.

Namun, kulit kering yang menyebabkan gatal-gatal pada kulit bayi juga boleh terjadi disebabkan oleh tabiat buruk. Contohnya, memandikan bayi terlalu kerap kerana ini dapat menghilangkan minyak semula jadi pada kulit bayi. Ini menjadikan keadaan kulit bayi sukar dilembapkan lagi.

Selain itu, penggunaan sabun bayi yang mengandungi minyak wangi atau bahan tambahan kimia dapat menjadikan kulit bayi menjadi kering. Kerana kulit bayi masih sangat sensitif terhadap bahan asing pada kulit.

Persekitaran yang terlalu kering juga dapat membuat bayi merasa gatal pada kulit. Sekiranya anda menggunakan penyaman udara (AC), pastikan si kecil menggunakan pelembap khas agar kulitnya sentiasa dilindungi.

Sekiranya kulit gatal disebabkan oleh udara kering, masalah kulit gatal akan hilang dalam beberapa waktu selepas bayi memakai pelembap atau krim bayi khas.

2. Alahan

Penyebab gatal pada kulit bayi seterusnya adalah alahan yang dialami oleh anak kecil anda. Contohnya alahan pada bayi adalah habuk, makanan, cuaca yang terlalu panas atau terlalu sejuk.

Apabila bayi menghadapi pencetus alergi, tubuh bayi melepaskan antibodi dan histamin. Kemudian, histamin ini menyebabkan keradangan di bawah kulit dan menjadikannya gatal.

Kadang kala ia tidak terasa gatal, reaksi alergi juga boleh terjadi dalam bentuk kemerahan pada kulit yang menjadikan bayi tidak selesa. Alergi terhadap bahan pakaian tertentu juga boleh menyebabkan kulit bayi anda gatal dan membuatnya tidak selesa.

Penting bagi ibu bapa untuk memilih bahan pakaian lembut dan tidak memakai pakaian yang terlalu ketat untuk si kecil, kerana boleh menyebabkan gatal dan tidak selesa ketika bergerak. Peraturan untuk mencuci pakaian bayi juga perlu dipertimbangkan agar tidak merengsakan kulit bayi.

Sekiranya si kecil mengalami gatal yang teruk yang tidak dapat dibendung, segera bawa dia ke doktor untuk pemeriksaan lebih lanjut.

3. Jangkitan

Ada beberapa yang boleh menyebabkan jangkitan pada kulit, sehingga menjadikan kulit bayi gatal. Contoh bakteria yang menyebabkan jangkitan kulit adalah: Staphylococcus aureus dan beberapa jenis bakteria Streptokokus .

Biasanya, jangkitan ini ditularkan oleh orang yang sebelumnya telah dijangkiti atau kerana kekurangan kebersihan persekitaran dan peribadi.

Keadaan ini biasanya disertai oleh masalah lain seperti kulit merah dan bahagian badan yang bengkak.

Pelbagai jenis bakteria dan kulat boleh tumbuh di kulit bayi dan menyebabkan gatal. Sebilangan dari mereka boleh menyebabkan jangkitan apabila membiak dengan tidak terkawal.

Salah satu contohnya adalah jamur candida yang dapat berkembang pada kulit, malah boleh menyebabkan jangkitan. Kulat ini sering menyebabkan ruam merah dan gatal di lipatan kulit.

Keadaan ini sering mengganggu keselesaan bayi, tetapi dapat diatasi dengan penggunaan salap antijamur. Sekiranya anda menjumpai ini pada si kecil, jangan berlengah untuk membawanya ke doktor untuk pemeriksaan lanjut.

4. Panas berduri

Penyebab gatal-gatal yang seterusnya pada kulit bayi yang sering dialami oleh anak kecil anda adalah kepanasan. Ini adalah keadaan keradangan pada kulit bayi yang disebabkan oleh penyumbatan saluran peluh.

Memetik dari Mayo Clinic, haba berdarah pada bayi dapat muncul kerana saluran peluh bayi belum sempurna. Biasanya, haba berduri akan agak parah pada kulit yang ditutupi oleh pakaian.

Panas berdarah pada bayi menjadikan kulit terasa gatal, malah boleh menyakitkan seperti ditusuk jarum. Sudah tentu bayi anda tidak dapat mengatakan bagaimana rasanya, dia hanya dapat bertindak balas dengan merasa gelisah, rewel, hingga dia menangis kerana dia merasa tidak selesa.

Gatal-gatal pada kulit bayi kerana panas berduri boleh menjadi sangat teruk apabila mengalami perkara berikut:

  • Terdapat pembengkakan di kawasan gatal kerana panas berduri
  • Lenting mengandungi nanah
  • Anak mengalami demam atau menggigil

Di atas adalah tanda bahawa gatal pada kulit bayi yang disebabkan oleh panas berdarah adalah teruk. Segera hubungi doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

5. Ruam lampin

Pernahkah anda melihat kawasan pangkal paha si kecil atau punggung anda menjadi merah dan bintik-bintik muncul di kulit mereka? Ini ruam lampin. Memetik dari Mayo Clinic, ini adalah keadaan kerengsaan kulit dalam bentuk ruam merah yang muncul di kawasan kulit yang ditutupi oleh lampin.

Biasanya keadaan ruam lampin pada bayi disebabkan oleh tiga perkara, kulit terlalu lembap, peredaran udara lampin tidak baik, dan kerengsaan dari produk bayi yang digunakan.

Ruam lampin menyebabkan gatal pada kulit bayi dan sering membuat si kecil anda gelisah dan menangis, terutama ketika dia baru buang air kecil atau buang air besar. Dia juga merasa tidak selesa apabila anda menukar lampin bayi beberapa kali kerana dia merasa sakit.

Keadaan kulit gatal pada bayi akibat ruam lampin sebenarnya agak biasa. Dilancarkan dari Family Doctor, sekurang-kurangnya 50 peratus bayi berusia 6-9 tahun mengalami ruam ini.

Namun, itu tidak bermakna anda boleh memandang rendah keadaan ini kerana dalam keadaan teruk, ia tidak hanya gatal. Ruam lampin boleh mencetuskan jangkitan kulat dan bakteria, yang kemudiannya tinggal di kulit bayi anda.

Cara menghilangkan gatal pada kulit bayi

Kulit gatal sering membuat bayi tidak selesa, jadi mereka sering rewel dan menggaru kulit gatal secara spontan. Sebagai langkah pertama dalam menangani, anda boleh melakukan beberapa perkara, iaitu:

Mandi bayi dengan air suhu bilik

Air suam boleh menjadikan kulit bayi lebih kering dan gatal. Jadi, anda harus menggunakan air pada suhu bilik, tidak terlalu sejuk tetapi tidak terlalu suam.

Anda boleh memandikan bayi yang baru lahir, atau yang lebih tua, setiap hari, pada waktu pagi atau petang. Gunakan sabun untuk kulit kering bayi yang lembut untuk menghilangkan kotoran yang melekat pada permukaan kulitnya.

Mandi juga merupakan cara untuk membina ikatan antara ibu dan bayi, supaya anak anda dapat menikmati masa yang anda habiskan bersama anda. Ciptakan suasana mandi yang menyenangkan agar bayi berasa gembira.

Keringkan badan bayi

Selepas mandi, keringkan badan si kecil dengan tuala hingga kering sepenuhnya. Namun, elakkan menggosok atau menggosok terlalu keras kerana boleh merengsakan kulit bayi.

Kami mengesyorkan agar anda menepuk lembut kulit bayi anda, terutama pada kulit kering dan lipatan yang sering menyebabkan gatal. Contohnya, ketiak, pangkal paha, punggung, leher, tengkuk, ketiak, dan siku.

Gunakan pelembap bayi

Anda boleh menggunakan pelembap pada kulit bayi untuk mengurangkan gatal dan menjadikan kulit lebih lembap. Sebabnya, kulit kering boleh menjadikan keadaan kulit lebih teruk dan boleh meradang.

Anda boleh menggunakan pelembap selepas setiap mandi atau ketika anak kecil anda tidak selesa. Pelembap mempunyai tekstur ringan, sehingga mudah menyerap. Pilih pelembap bayi yang sesuai untuk kulit si kecil anda.

Sekiranya anda ingin menjadikan kulit si kecil lebih terhidrat, anda boleh memberikan salap atau krim yang mempunyai tekstur yang lebih tebal. Rujuk doktor untuk mendapatkan krim, salap, atau pelembap yang sesuai untuk kulit bayi.

Pilih bahan pakaian yang sesuai

Apakah bahan yang sesuai untuk pakaian untuk bayi? Anda boleh memilih bahan katun yang terbuat dari kapas lembut, sehingga menyerap peluh dan tidak merengsakan kulit.

Untuk kanak-kanak dengan kulit sensitif, anda boleh memilih kapas organik yang diperbuat daripada kapas tanpa menggunakan baja, jadi lebih selesa dan lembut.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts