7 Kebaikan Minyak Eucalyptus Putih untuk Kesihatan: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Eucalyptus adalah tanaman dari Australia yang kini banyak ditanam di pelbagai negara. Hasil penyulingan akan menghasilkan minyak kayu putih yang mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan manusia. Apa faedahnya?

Manfaat kesihatan minyak kayu putih

Pokok ini, yang mempunyai daun berbentuk bujur, telah lama digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat jangkitan dan luka pada kulit. Penggunaannya juga agak rumit kerana setelah diekstraksi melalui penyulingan, anda harus mencairkannya terlebih dahulu sebelum menggunakannya sebagai ubat.

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan minyak kayu putih.

1. Melegakan masalah pernafasan

Salah satu kelebihan minyak kayu putih yang sering dirasakan orang ialah ia dapat melegakan masalah pernafasan. Bermula dari batuk, selsema, sakit tekak, hingga resdung dapat diatasi dengan minyak kayu putih.

Minyak Eucalpytus mempunyai potensi antibakteria, antijamur, antimikroba, antivirus, anti-radang, dan dekongestan, menjadikannya bahan yang baik dan diperlukan dalam pembuatan ubat-ubatan yang berkaitan dengan masalah pernafasan.

Kajian yang diterbitkan oleh Laringoskop 2004 menunjukkan bahawa kayu putih yang telah disuling ke dalam minyak dapat merawat sinusitis bukan bakteria.

Pesakit yang menderita sinusitis bukan bakteria dapat sembuh lebih cepat apabila diberi ubat yang mengandungi ekstrak pokok ini.

Menghirup wap minyak kayu putih atau memasangnya ke dada dan tekak dapat melegakan selesema dan kesesakan hidung.

Ini kerana kandungan antibakteria dalam minyak kayu putih dapat menghilangkan bakteria di saluran pernafasan.

Selain itu, wap minyak kayu putih juga merupakan dekongestan yang dapat membantu mengurangkan kesesakan hidung dan gejala bronkitis.

Sebenarnya, kerana faedah ini, anda mungkin juga mendapati kayu putih dalam lozenges untuk penurunan batuk dan penyedut.

Bagi penderita asma, menggunakan minyak kayu putih ke dada boleh memberi kesan menenangkan pada tekak sehingga dapat melebarkan saluran pernafasan.

Ini membolehkan lebih banyak oksigen mengalir ke paru-paru sehingga pernafasan dapat berjalan dengan normal. Sifat anti-radang kayu putih juga berperanan dalam melegakan simptom asma.

Berkumur dengan minyak kayu putih yang dicampurkan dengan air suam secara konsisten juga mampu merawat sakit tekak.

Oleh kerana faedahnya dapat dihasilkan, tidak hairanlah banyak ubat, seperti ubat batuk dan selesema, mengandung minyak di dalamnya.

2. Melegakan kesakitan pada sendi

Penyelidikan menunjukkan bahawa minyak kayu putih dapat membantu melegakan sakit sendi. Sebenarnya, beberapa krim atau salap yang berfungsi untuk menghilangkan rasa sakit akibat osteoartritis dan rheumatoid arthritis mengandungi kayu putih.

Eucalyptus mempunyai sifat analgesik dan anti-radang. Penggunaan minyak kayu putih disyorkan untuk anda yang menderita rematik, sakit belakang, keseleo, otot kaku, sakit, dan sakit saraf.

Menggunakan minyak kayu putih pada sendi atau otot yang sakit dan mengurut dengan lembut dapat membantu mengurangkan tekanan dan kesakitan pada sendi dan otot tersebut.

Ini kerana minyak kayu putih mempunyai kesan santai pada sistem saraf dan otot. Minyak kayu putih dapat meningkatkan aliran darah ke kawasan yang menyakitkan, sehingga mengurangkan keradangan.

3. Melindungi anda dari serangga dan kutu

Bau minyak kayu putih yang kuat dapat menghalang serangga untuk menghampirinya. Anda boleh menggunakannya pada kulit anda dan serangga, termasuk nyamuk, akan menjauhkan diri dari anda.

Ini dapat mengelakkan anda dari penyakit yang disebabkan oleh gigitan nyamuk, seperti demam denggi.

Selain menghalau serangga, minyak kayu putih juga berguna untuk menghalau kutu dari rambut anda. Menyapukan beberapa tetes minyak kayu putih ke rambut dengan kutu mungkin merupakan penyelesaian yang lebih baik.

4. Membantu mengawal kadar gula dalam darah

Minyak kayu putih boleh menjadi ubat bagi pesakit kencing manis kerana dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah.

Namun, belum terbukti secara ilmiah bagaimana minyak kayu putih ini dapat mengawal atau menurunkan kadar gula darah pada pesakit diabetes.

Beberapa anggapan menyatakan bahawa minyak kayu putih dapat berfungsi sebagai vasodilator yang dapat meningkatkan peredaran darah di dalam badan, jadi ini bermanfaat bagi pesakit diabetes yang biasanya mengalami peredaran darah yang buruk.

5. Penjagaan pergigian

Minyak kayu putih boleh digunakan untuk merawat gigi anda. Minyak kayu putih dapat melegakan rongga, plak pada gigi, radang gusi (radang gusi), dan jangkitan gigi lain yang disebabkan oleh kuman.

Ini kerana minyak kayu putih adalah antimikroba yang dapat melindungi gigi dari pertumbuhan mikroba. Oleh itu, minyak kayu putih juga sering terdapat dalam ubat kumur, ubat gigi, dan produk kesihatan mulut yang lain.

Penyelidikan yang diterbitkan oleh Jurnal Periodontologi menunjukkan bahawa minyak kayu putih tidak hanya membunuh bakteria berbahaya di dalam mulut, tetapi juga mengurangkan jumlah plak pada gigi. Minyak kayu putih juga dapat mengurangkan bau mulut dan gusi berdarah.

6. Penyembuhan luka

Minyak kayu putih mengandungi bahan aktif seperti citronellol, citronellal, dan 1,8-cineole, yang menjadikannya antibakteria.

Menggunakan minyak kayu putih ke kawasan di sekitar luka dapat melindungi luka terbuka atau kawasan yang jengkel dari jangkitan yang disebabkan oleh mikroba dan terdedah kepada udara.

Dengan kandungan ini, minyak kayu putih biasanya ditambahkan pada beberapa produk plaster untuk merawat jangkitan atau luka pada kulit.

Selain itu, banyak krim untuk menyembuhkan luka mengandungi kayu putih di dalamnya.

7. Mengurangkan bakteria usus

Tidak hanya digunakan sebagai penyembuhan luka, manfaat minyak kayu putih juga berguna untuk organ pencernaan manusia, terutama usus.

Minyak kayu putih adalah salah satu daripada vermifuge, yang merupakan antiparasit yang dapat membunuh cacing di dalam usus tanpa merosakkan organ.

Ini dibuktikan dengan kajian tahun 2010 dari India yang menunjukkan bahawa meminum minyak kayu putih dapat mengurangkan bakteria.

Walaupun begitu, kajian lebih lanjut masih diperlukan sama ada terdapat kesan sampingan daripada meminum minyak kayu putih ini.

Recent Posts