4 Ubat Tradisional untuk Ruam Pipi Bayi -

Ruam pipi atau dalam istilah perubatan yang disebut dermatitis atopik (eksim), adalah keadaan yang sering menyerang bayi. Biasanya mempengaruhi pipi, lipatan siku, leher, serta kawasan punggung atau apa yang disebut ruam lampin. Terdapat pelbagai cara untuk mengatasi ruam pada pipi bayi, mulai dari ubat perubatan yang boleh dibeli di farmasi hingga yang tradisional. Berikut adalah beberapa ubat tradisional untuk ruam pada pipi bayi.

Ubat-ubatan rakyat untuk ruam di pipi bayi

Ruam di pipi atau bahagian kulit yang lain sering membuat kanak-kanak tidak selesa. Anak kecil anda akan merasa kulit gatal, kering, dan retak.

Pada asasnya, prinsip merawat ruam susu bayi atau dermatitis atopik adalah untuk mengelakkan semua perkara yang boleh mencetuskan alergi pada kanak-kanak.

Terdapat pelbagai perkara yang boleh mencetuskan alergi, mulai dari makanan atau perengsa seperti habuk, tungau, pencemaran udara, panas, kosmetik bayi, dan pencuci pakaian.

Berikut adalah pelbagai cara yang boleh anda lakukan di rumah untuk merawat ruam susu bayi, iaitu:

1. Ekstrak tanaman witch hazel

Memetik halaman Mayo Clinic, dari 309 kanak-kanak yang dikaji, didapati bahawa menggunakan salap yang mengandungi ekstrak tumbuhan witch hazel dapat membantu melegakan ruam pipi pada bayi.

Anda boleh mencuba ekstrak tanaman witch hazel sebagai ubat tradisional untuk ruam di pipi si kecil.

2. Gunakan lidah buaya dan calendula

Masih dari Mayo Clinic, kedua-dua ramuan ini dibandingkan sebagai ubat tradisional untuk ruam lampin dan ruam pipi bayi. Hasil kajian menunjukkan bahawa calendula dan lidah buaya berkesan dalam merawat ruam pada bayi.

Anda boleh mencampurkan keduanya atau menggunakan salah satunya dan kemudian gosokkannya pada ruam bayi.

3. Campurkan madu dan minyak zaitun

Beberapa bahan lain yang boleh dicampurkan untuk merawat ruam pipi bayi adalah campuran madu dan minyak zaitun.

Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk membuktikan seberapa berkesan kedua-dua bahan ini sebagai ubat tradisional untuk ruam pipi bayi. Sebabnya, zat di dalamnya dapat meningkatkan pertumbuhan bakteria.

4. Sapukan pelembap bahan lanolin

Sapukan pelembap bayi khas selepas mandi seperti krim yang mengandungi lanolin dan zink oksida untuk mengekalkan kelembapan dan kelembutan kulit, dan melindungi kulit bayi dari kerengsaan atau ruam.

Memetik dari Lancaster General Health, lanolin termasuk ubat tradisional dan bahan semula jadi yang dapat merawat ruam pipi pada bayi.

Lanolin boleh didapati di bulu domba yang telah dibersihkan dari alergen tertentu di dalamnya.

Kandungan ini dapat mencegah kulit gatal, kering, atau jengkel kerana beberapa keadaan. Seperti ruam lampin, luka bakar, ruam lampin, untuk merawat sakit puting susu kerana menyusui.

Sudah tentu, penggunaan bahan semula jadi dan tradisional sebagai ubat untuk ruam pipi pada bayi tidak selalu sesuai. Anda perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan ubat yang tepat untuk merawat keadaan kulit si kecil anda.

Di samping itu, lakukan perkara berikut

Selain menggunakan ubat tradisional untuk ruam pipi bayi, berikut adalah perkara lain yang perlu dilakukan oleh ibu.

Perhatikan pilihan pakaian

Elakkan memakai pakaian yang terlalu tebal, ketat, atau diperbuat daripada bahan kaku seperti bulu dan nilon untuk mengelakkan berpeluh yang boleh menyebabkan ruam di pipi bayi.

Anda juga perlu memperhatikan kain yang dipakai si kecil setiap hari, seperti selimut, cadar, topi, atau apa sahaja yang sering bersentuhan dengan kulit.

Sebabnya, bukan hanya ruam di pipi, bahan tersebut juga boleh menyebabkan gatal pada bahagian kulit yang lain.

Sebaliknya, anda lebih baik memakai pakaian yang diperbuat daripada kapas lembut yang menyerap peluh dan ringan.

Bersihkan wajah anda dengan air suam

Sebagai langkah awal untuk mengurangkan ruam pipi si kecil, anda boleh memandikan bayi dua kali sehari dengan air suam.

Tempoh mandi tidak perlu terlalu lama, maksimum 10 minit. Elakkan menggunakan air yang terlalu panas kerana boleh mengeringkan kulit bayi anda.

Juga, tepuk (jangan gosokkan) badan dengan tuala lembut. Ini adalah satu cara atau ubat tradisional yang boleh digunakan untuk merawat ruam pipi bayi.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts