Sering Diabaikan, 7 Perkara Ini Boleh Menjadi Gejala Skizofrenia Awal

Skizofrenia adalah gangguan mental yang membuat penderita mengalami kesukaran untuk membezakan apa yang sebenarnya dan tidak, kesukaran berfikir dengan jelas, mengurus emosi, berhubungan dengan orang lain, menjadikannya sangat sukar untuk menjalani kehidupan yang normal. Walaupun ia adalah gangguan mental kronik, skizofrenia dapat diatasi dengan baik jika dirawat secepat mungkin pada permulaannya. Untuk itu, mari kita kenali simptom awal skizofrenia.

Gejala awal skizofrenia

Pada sesetengah orang, skizofrenia muncul secara tiba-tiba tanpa tanda-tanda khas sebelumnya. Tetapi secara amnya, penyakit ini muncul dengan perlahan dan dicirikan oleh gejala tertentu sebelum episod teruk pertama. Berikut adalah pelbagai gejala awal skizofrenia yang perlu diperhatikan:

1. Kemurungan dan penarikan diri dari persekitaran

Gejala awal skizofrenia yang paling biasa adalah merasa tertekan sehingga akan menarik diri dari persekitaran sekitarnya. Bukan sahaja aktiviti di luar rumah seperti sekolah dan pejabat, tetapi seseorang juga akan mengelakkan interaksi sosial dengan keluarga dan rakan-rakan.

Mereka akan menghabiskan masa untuk mengasingkan diri. Dia juga mulai kehilangan hobi, minat, dan cita-cita yang sebelumnya dia miliki. Selain itu, orang yang mengalami kemurungan juga lesu, kehilangan selera makan, dan mengalami masalah tidur. Sebenarnya, dia mula menunjukkan sikap tidak peduli terhadap persekitarannya atau situasi penting.

2. Tidak lagi menjaga kebersihan diri

Orang yang terkena skizofrenia perlahan-lahan akan berhenti melakukan aktiviti harian untuk membersihkan diri seperti mandi, menggosok gigi, dan menukar pakaian.

Sikap ini timbul kerana mereka mulai tidak peduli, mengabaikan diri mereka sendiri, dan juga kerana mereka mengasingkan diri dari persekitaran sosial. Dalam beberapa kes, orang yang terkena skizofrenia tidak lagi menyedari bahawa kebersihan dan penampilan mereka menjadi sangat buruk.

3. Ungkapan rata atau kosong

Biasanya, tanda fizikal yang paling ketara ketika seseorang mengalami gejala awal skizofrenia adalah ekspresi wajah kosong. Ia dicirikan oleh mata kosong dan ekspresi rata.

Biasanya, seseorang juga tidak dapat meluahkan perasaan sedih atau gembira. Walaupun anda boleh, biasanya air mata dan tawa dilepaskan secara tidak wajar. Selain itu, sebilangan orang juga mengalami reaksi sensori akut seperti kepekaan terhadap cahaya dan suara yang terlalu kuat.

4. Halusinasi

Dipetik dari Medical Daily, lebih daripada 70 peratus pesakit skizofrenia mengalami halusinasi dalam bentuk suara. Hasil daripada halusinasi ini, orang dengan skizofrenia akan kehilangan akal, kehilangan tumpuan, dan mempunyai ingatan yang buruk.

Sebagai tambahan, suara-suara ini kadang-kadang kelihatan seolah-olah anda melakukan perkara-perkara tertentu untuk menyakiti diri sendiri atau orang lain. Suara ini boleh datang dari orang yang sebenarnya tidak bercakap atau bahkan dari sumber yang tidak diketahui. Ini biasanya berlaku pada 70 peratus kes skizofrenia.

5. Khayalan

Selain mengalami halusinasi, orang dengan skizofrenia juga biasanya mengalami khayalan. Khayalan adalah gangguan mental di mana seseorang tidak dapat membezakan antara realiti dan khayalan.

Jadi dia akan mempercayai khayalan dan bertindak seperti apa yang difikirkan. Sebagai contoh, anda percaya bahawa anda adalah pelakon terkenal yang berada di puncak populariti.

6. Gangguan tidur

Gangguan tidur adalah salah satu gejala awal skizofrenia. Biasanya gangguan tidur ini boleh berupa tidur berlebihan atau sebaliknya, iaitu insomnia. Keadaan ini boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Walau bagaimanapun, gangguan tidur yang disertai dengan pelbagai gejala awal skizofrenia perlu diperhatikan.

7. Kesukaran mengatur pemikiran

Orang dengan gejala awal skizofrenia biasanya juga dicirikan oleh kesukaran mengatur pemikiran mereka. Mereka mungkin tidak dapat mengikuti dan memahami apa yang orang lain bercakap dengan mereka atau menonton. Begitu juga, ketika bercakap, dia akan membuat pelbagai pernyataan yang pelik dan tidak masuk akal.

Sekiranya anda melihat simptom-simptom ini pada orang yang dekat dengan anda, segera berjumpa doktor atau profesional kesihatan mental untuk diagnosis lebih lanjut.

Recent Posts