Kelebihan Ganja di Dunia Perubatan Plus Kesannya terhadap Kesihatan: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Penggunaan ganja agak kontroversial. Keberadaannya juga dianggap haram dan termasuk dalam dadah haram. Sebaliknya, sebenarnya tanaman ini yang juga berkembang di Indonesia adalah ubat yang mempunyai banyak manfaat kesihatan. Tetapi walaupun penggunaannya tidak selalu berbahaya, ganja boleh mempengaruhi tubuh dan fikiran anda ketika memasuki tubuh anda.

Sekilas ganja

Ganja atau ganja berasal dari tumbuhan yang dipanggil Ganja sativa. Tumbuhan yang satu ini mempunyai 100 bahan kimia yang berbeza yang disebut kanabinoid. Setiap ramuan mempunyai kesan yang berbeza pada tubuh.

Delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) dan cannabidol (CBD) adalah bahan kimia utama yang sering digunakan dalam perubatan. Harap maklum, THC adalah sebatian yang membuat anda merasa mabuk atau tinggi .

Sebatian Cannabinoid sebenarnya dihasilkan oleh tubuh secara semula jadi untuk membantu mengatur kepekatan, pergerakan badan, selera makan, sakit, hingga sensasi dalam deria. Tetapi dalam ganja, sebilangan sebatian ini sangat kuat dan boleh menyebabkan kesan kesihatan yang serius jika disalahgunakan.

Ganja atau juga dikenali sebagai cimeng biasanya digunakan dengan cara membakar seperti rokok. Bukan hanya daun, bunga, biji, dan batang juga sering dijadikan bahan untuk merokok.

Selain itu, ganja juga banyak dicampurkan ke dalam makanan, mulai dari brownies, cookie, kari, diseduh sebagai teh, atau disedut dengan vaporizer.

Kelebihan ganja dalam dunia perubatan

Dipetik dari WebMD, ganja boleh menjadi ubat jika diproses secara perubatan. Dustin Sulak, seorang profesor pembedahan, meneliti dan mengeluarkan ganja untuk kegunaan perubatan. Sulak mengesyorkan beberapa jenis ganja kepada pesakitnya dan mendapat hasil yang mengejutkan.

Apabila diberi ganja, pesakit yang mengalami kesakitan kronik mengalami peningkatan keadaannya dari sebelumnya. Kemudian pesakit dengan sklerosis berganda juga mengalami kekejangan otot lebih sedikit daripada sebelumnya. Sebenarnya, pesakit dengan radang usus yang teruk mula makan lagi.

Penyelidikan Sulak cukup kuat dan menambah sejarah panjang manfaat ganja yang boleh digunakan sebagai ubat terapi. Tetapi masalahnya adalah, kerana diklasifikasikan sebagai tidak sah, sukar untuk membuat penyelidikan lebih lanjut mengenai keberkesanan ganja dalam dunia perubatan.

Jenis ganja untuk ubat perubatan

Di Amerika Syarikat sahaja, terdapat empat jenis ganja yang telah dibenarkan dihasilkan untuk tujuan perubatan atau perubatan, iaitu:

Marinol dan Cesamet

Kedua-dua ubat ini digunakan untuk merawat loya dan kehilangan selera makan kerana kemoterapi dan pada pesakit dengan AIDS. Kedua-dua ubat ini adalah bentuk lain dari THC, yang merupakan bahan utama ganja yang memberikan rasa tinggi . Kedua-duanya disetujui oleh Food and Drug Administration (FDA), agensi yang setara dengan BPOM di Indonesia, pada tahun 1980-an.

Untuk merangsang selera makan, doktor akan menetapkan marinol pada dos 2.5 mg sekali atau dua kali sehari sebelum makan tengah hari, petang, dan atau waktu tidur. Walau bagaimanapun, jika diresepkan untuk menghilangkan rasa mual dari kemoterapi, doktor anda akan memberi anda dos 5 mg 1 hingga 3 jam sebelum kemoterapi dan 2 hingga 4 jam selepas itu.

Salah satu kesan sampingan fizikal marinol, iaitu kelemahan, sakit perut, mual, muntah, degupan jantung cepat, muka merah, dan pening. Manakala kesan sampingan psikologi yang biasanya muncul, iaitu kegelisahan, mengantuk, kekeliruan, halusinasi, dan paranoia.

Epidioleks

Ubat ini digunakan pada kanak-kanak dengan epilepsi dan POM Amerika Syarikat mengesahkannya pada tahun 2013. Walau bagaimanapun, penggunaannya secara bebas dilarang sama sekali.

Sativex

Ubat ini adalah ubat yang sedang menjalani ujian klinikal di Amerika Syarikat dan merupakan ubat untuk merawat barah payudara. Ubat ini adalah gabungan bahan kimia yang terdapat di dalam tanaman ganja dan disemburkan ke dalam mulut. Sativex diluluskan di lebih daripada 20 negara untuk merawat kekejangan otot dari sklerosis berganda dan sakit akibat barah.

Manfaat kesihatan ganja

Berdasarkan pelbagai kajian yang telah dijalankan, ganja ternyata mempunyai sejumlah manfaat kesihatan lain, yang mungkin tidak diketahui oleh banyak orang. Di sebalik anggapan buruk orang lain mengenai ganja, ternyata ada sisi positif atau faedah untuk kesihatan, seperti:

1. Mencegah glaukoma

Tumbuhan yang satu ini dapat digunakan untuk merawat dan mencegah mata dari glaukoma. Glaukoma adalah penyakit yang meningkatkan tekanan pada bola mata, merosakkan saraf optik, dan menyebabkan seseorang kehilangan penglihatan.

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh National Eye Institute pada awal tahun 1970-an, ganja dapat mengurangkan tekanan intraokular (IOP), alias tekanan mata, pada orang dengan tekanan normal dan orang dengan glaukoma. Kesan ini mampu melambatkan proses penyakit ini sekaligus mencegah kebutaan.

2. Meningkatkan keupayaan paru-paru

Dalam kajian yang diterbitkan dalam Journal of the American Medical Association pada Januari 2012, disebutkan bahawa ganja tidak merosakkan fungsi paru-paru. Sebenarnya, ramuan yang satu ini dapat meningkatkan kapasiti paru-paru. Kapasiti paru-paru adalah kemampuan paru-paru menahan udara ketika bernafas.

Dalam kajian itu, para penyelidik mengambil sampel 5,115 orang dewasa muda dalam jangka masa lebih kurang 20 tahun. Perokok tembakau kehilangan fungsi paru-paru mereka selama ini, tetapi pengguna ganja menunjukkan peningkatan keupayaan paru-paru mereka.

Ini dikaitkan dengan cara ganja digunakan yang biasanya dihirup dalam-dalam. Oleh itu, penyelidik membuat kesimpulan ini mungkin menjadi sejenis senaman untuk paru-paru. Namun, tentu saja, pendedahan jangka panjang terhadap asap ganja dengan dos yang tinggi boleh merosakkan paru-paru.

3. Mencegah sawan akibat epilepsi

Kajian yang dilakukan pada tahun 2003 menunjukkan bahawa ganja dapat mencegah kejang akibat epilepsi. Robert J. DeLorenzo, dari Virginia Commonwealth University, memberikan ekstrak tumbuhan ini dan bentuk sintetiknya kepada tikus epilepsi.

Ubat ini diberikan kepada tikus yang mengalami sawan selama 10 jam. Hasilnya, cannabinoid di tumbuhan ini dapat mengawal kejang dengan menahan sel otak responsif untuk mengawal rangsangan dan mengatur kelonggaran.

4. Membunuh beberapa sel barah

Cannabidiol dapat menghentikan barah dengan mematikan gen yang disebut Id-1. Bukti ini diperoleh dari kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari California Pacific Medical Center di San Francisco, yang dilaporkan pada tahun 2007. Dalam banyak kes, dipercayai bahawa ganja mampu membunuh sel barah yang lain.

Selain itu, bukti menunjukkan bahawa ganja juga dapat membantu melawan rasa mual dan muntah sebagai kesan sampingan kemoterapi. Namun, walaupun terdapat banyak kajian yang menunjukkan keselamatannya, tanaman ini tidak berkesan dalam mengawal atau menyembuhkan barah.

5. Mengurangkan kesakitan kronik

Tinjauan yang dilakukan oleh Akademi Sains, Kejuruteraan, dan Ubat-ubatan Nasional melaporkan fakta bahawa dalam dunia perubatan, ganja sering digunakan untuk merawat kesakitan kronik. Ini kerana ganja mengandungi kanabinoid yang dapat membantu menghilangkan rasa sakit ini.

Dilaporkan dari Harvard Health Publishing, tanaman yang satu ini dapat menghilangkan rasa sakit akibat sklerosis berganda, sakit saraf, dan sindrom iritasi usus. Bukan hanya itu, tanaman yang satu ini malah banyak digunakan untuk penyakit yang menyebabkan kesakitan kronik, seperti fibromyalgia dan endometriosis.

6. Mengatasi masalah mental

Satu kajian yang diterbitkan dalam Clinical Psychology Review menunjukkan bukti bahawa ganja membantu dengan masalah kesihatan mental tertentu. Para penyelidik menemui bukti bahawa tumbuhan ini dapat membantu melegakan gejala kemurungan dan gejala gangguan tekanan pasca-trauma.

Walau bagaimanapun, ganja bukanlah ubat yang tepat untuk masalah kesihatan mental, seperti gangguan bipolar dan psikosis. Kerana tanaman yang satu ini sebenarnya boleh memburukkan lagi gejala orang yang mengalami gangguan bipolar.

7. Melambatkan perkembangan Alzheimer

Kajian yang diterbitkan dalam Molecular Pharmaceutics mendapati bahawa THC mampu melambatkan pembentukan plak amiloid. Plak-plak yang terbentuk ini dapat membunuh sel-sel otak yang berkaitan dengan Alzheimer.

THC membantu menyekat enzim pembuatan plak ini di otak daripada terbentuk. Walau bagaimanapun, penyelidikan ini masih di peringkat awal sehingga lebih banyak kajian diperlukan untuk memperkuatnya.

Cara menggunakan ganja untuk tujuan perubatan

Dari segi perubatan, ganja boleh digunakan dengan pelbagai cara seperti:

 • Dihirup melalui peranti yang disebut vaporizer
 • Dimakan, dicampur dalam masakan
 • Sapukan pada kulit dalam bentuk losyen, minyak, atau krim
 • Dijatuhkan terus di lidah
 • Minum terus

Kaedah mana yang perlu dilakukan bergantung pada apa yang disyorkan oleh doktor. Sebabnya, setiap kaedah berfungsi dengan cara yang berbeza.

Menghirup adalah salah satu cara agar kesannya dapat dirasakan dengan cepat. Sementara itu, jika anda memakannya dengan memakannya, badan memerlukan 1-2 jam untuk dapat merasakan kesannya.

Kesan sampingan ganja perubatan

Sama seperti ubat lain, ganja yang digunakan dalam dunia perubatan juga boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan seperti:

 • mata merah
 • Kemurungan
 • Pening
 • Denyutan jantung meningkat
 • halusinasi
 • Tekanan darah rendah

Selain itu, ubat yang satu ini juga boleh mempengaruhi pergerakan dan koordinasi badan. Institut Nasional Penyalahgunaan Dadah menyatakan bahawa ganja boleh membuat anda ketagih dan meningkatkan keinginan untuk menggunakan ubat lain.

Marcel Bonn-Miller, PhD, pakar penyalahgunaan bahan di University of Pennsylvania School of Medicine, Perelman School of Medicine, menyatakan bahawa semakin kerap tahap THC digunakan, semakin besar kemungkinan anda menjadi ketagih.

Oleh itu, doktor akan sangat berhati-hati apabila mereka harus memberikan ubat yang satu ini agar badan tidak mempunyai kesan kebergantungan yang teruk. Mungkin ini juga salah satu sebab mengapa ganja tidak disahkan di Indonesia.

Masalah kesihatan ganja

Selain mempunyai manfaat dalam dunia perubatan, cimeng (nama lain untuk ganja) juga dapat menyebabkan masalah kesihatan yang tidak bergurau. Ini terutama berlaku apabila anda menggunakannya secara sembarangan tanpa kebenaran doktor. Berikut adalah pelbagai kesan negatif pada tubuh, iaitu:

Kesan pada otak

Bahan aktif dalam ganja, delta-9 tetrahydrocannabinol atau THC, bertindak pada reseptor cannabinoid pada sel saraf dan mempengaruhi aktiviti sel-sel tersebut. Beberapa kawasan otak mempunyai banyak reseptor kanabinoid, tetapi kawasan otak yang lain mempunyai sedikit atau tidak ada.

Beberapa reseptor cannabinoid terdapat di bahagian otak yang mempengaruhi keseronokan, ingatan, pemikiran, tumpuan, persepsi deria, dan koordinasi pergerakan.

Apabila anda mengambilnya dalam dos yang tinggi, pengguna akan mengalami pelbagai gejala seperti halusinasi, khayalan, gangguan ingatan, dan disorientasi (pusing). Ini berlaku kerana reseptor cannabinoid terlalu aktif.

Kesan pada jantung

Ganja boleh menyebabkan degupan jantung meningkat 20-50 kali lebih banyak seminit. Sebenarnya, kesannya boleh menjadi lebih teruk apabila anda menggunakannya bersama dengan ubat lain.

Apabila tekanan darah dan degupan jantung anda meningkat, anda mungkin empat kali lebih kerap mengalami serangan jantung pada jam pertama setelah merokok ganja.

Kesan pada tulang

Penyelidikan mendapati bahawa orang yang menghisap rokok dalam jumlah besar mempunyai kepadatan tulang yang lebih rendah. Akibatnya, orang tersebut lebih terdedah kepada patah tulang dan osteoporosis di kemudian hari.

Di samping itu, penyelidikan yang dilakukan di University of Edinburgh, England, mendapati bahawa pengguna cimeng berat mengalami penurunan indeks jisim badan. Ini juga mempengaruhi ketumpatan tulang yang cenderung hilang, sehingga meningkatkan risiko osteoporosis.

Kesan pada paru-paru

Cimeng yang dimakan dengan membakar seperti rokok boleh menyebabkan sensasi terbakar dan menyengat di mulut dan tekak. Di samping itu, para penyelidik juga mendapati bahawa perokok boleh mengalami masalah pernafasan yang sama dengan perokok tembakau, seperti:

 • Batuk yang berpanjangan
 • Peningkatan pengeluaran kahak
 • Penyakit dada akut
 • Peningkatan risiko jangkitan paru-paru

Walaupun kebanyakan perokok cimeng tidak mengkonsumsi tanaman ini sebanyak perokok tembakau, kesannya tidak boleh diabaikan. Ini kerana rokok atau ganja mengandungi lebih banyak hidrokarbon karsinogenik daripada asap tembakau.

Bukan hanya itu, perokok juga cenderung menyedut lebih dalam dan menahannya di paru-paru mereka. Akibatnya, risiko penyakit jauh lebih besar.

Walaupun mempunyai manfaat perubatan, ganja juga boleh menyebabkan kesan negatif jika dikonsumsi secara berlebihan. Oleh itu, jika ada ubat lain yang mungkin lebih berkesan dan sudah tentu sah, tidak mungkin anda beralih ke kilang yang satu ini. Kerana di Indonesia sendiri penggunaan ganja untuk perubatan masih belum disahkan.

Jangan gunakan ganja tanpa pandang bulu

Jangan sekali-kali menggunakan ganja tanpa pandang bulu untuk memanjakan diri. Ingat bahawa ganja adalah barang haram yang termasuk dalam kategori ubat haram.

Di bawah undang-undang, ganja termasuk dalam narkotik kategori I bersama dengan shabu-shabu, kokain, candu, dan heroin. Apalagi memakannya, menanam ganja bukan untuk kepentingan sains bahkan boleh dikenakan tuntutan jenayah.

Jadi, jangan menyalahgunakan tanaman yang satu ini, okey?

Recent Posts