Apa Faedah Fatimah Grass untuk Kesihatan? : Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Rumput Fatimah diramalkan dapat melancarkan proses kelahiran ibu hamil. Tetapi sebenarnya, manfaat rumput fatimah bukan hanya itu. Terutama?

Apa itu rumput fatimah?

Rumput atau akar Fatimah mempunyai nama Latin sebagai Labisa pumila . Tumbuhan ini banyak terdapat di Asia Tenggara, terutama di dataran dengan ketinggian 300 hingga 700 meter.

Rumput Fatimah mempunyai daun kecil dengan tanaman merambat, ketinggian tanaman ini sekitar 30 hingga 40 cm. Daunnya berbentuk elips dengan bahagian atas berwarna hijau gelap dan hijau muda hingga ungu kemerahan di bahagian bawah.

Bolehkah ia mempercepat proses kelahiran?

Di Malaysia, tanaman ini dikeringkan dan ekstraknya diminum beberapa hari berhampiran tarikh penghantaran. Selain ramuannya sendiri, akar fatimah dijual secara bebas di Malaysia dalam pelbagai bentuk. Bermula dari makanan tambahan herba hingga minuman kalengan yang siap diminum.

Namun, sehingga kini belum ada penyelidikan atau nasihat perubatan yang sahih yang menyatakan manfaat rumput atau fatimah root untuk kelahiran yang lancar. Sebaliknya, doktor dan pengamal kesihatan tidak mengesyorkan agar ibu-ibu minum ubat herba rumput fatimah.

Bahan-bahan tertentu dalam akar Fatimah dianggap mencetuskan kontraksi rahim pramatang, yang dikhuatiri akan menyebabkan komplikasi semasa melahirkan anak.

Lebih baik bagi wanita hamil untuk tidak menggunakan ramuan atau ubat herba apa pun sebelum berunding dan mendapat persetujuan doktor.

Lalu, apa faedah rumput fatimah untuk kesihatan?

1. Melawan radikal bebas

Meringkaskan kandungan penyelidikan dari Kuala Lumpur, Malaysia, rumput fatimah mengandungi antioksidan yang mempunyai manfaat yang baik untuk tubuh.

Antioksidan yang terdapat di dalamnya termasuk flavonoid, asid askorbik, beta-karoten, antosianin, dan sebatian fenolik. Beta-karoten dalam rumput fatimah terbukti dapat menghalang kesan radikal bebas dalam badan. Sementara flavonoid berfungsi untuk mencegah penyakit kronik seperti osteoporosis, rematik, dan penyakit lain yang berkaitan dengan tekanan oksidatif.

Kandungan fenolik di rumput fatimah berpotensi untuk memperkuat sistem kekebalan tubuh untuk mencegah keradangan dan pendedahan kepada penyakit berjangkit.

2. Mengurangkan risiko osteoporosis pada wanita pascamenopause

Dalam kajian ini, ekstrak rumput fatimah juga menunjukkan potensi manfaat sebagai ubat untuk osteoporosis, rematik, dan masalah fungsi seksual wanita.

Rumput Fatimah mengandungi fitogenrogen semula jadi. Dalam perubatan, fitoestrogen dapat digunakan sebagai alternatif terapi estrogen untuk mengobati osteoporosis yang disebabkan oleh menopaus. Ekstrak rumput Fatimah dilaporkan lebih selamat daripada terapi estrogen kerana tidak ada risiko kesan sampingan yang signifikan.

Walau bagaimanapun, ekstrak ini hanya boleh digunakan dalam dos yang rendah. Satu kajian rintis melaporkan bahawa dos rumput herba fatimah yang selamat berkisar antara 560 mg / hari untuk wanita pascamenopause.

Berapa banyak yang dibenarkan untuk memakan akar fatimah?

Untuk mendapatkan khasiat rumput fatimah, anda boleh menggunakan ekstraknya dalam persediaan produk herba seperti kapsul, teh, dan minuman dalam tin.

Sebilangan besar produk herba atau minuman rumput fatimah di pasaran mengandungi dos 154 mg, yang boleh diminum maksimum dua kali sehari. Walaupun begitu, masih lebih baik berjumpa doktor sebelum anda memutuskan untuk menggunakan sebarang produk herba.

Recent Posts