Limfoma Hodgkin: Kenali Gejala, Punca, dan Rawatan

Limfoma atau barah limfa adalah sejenis barah darah yang berkembang di sistem limfa atau limfa. Kanser ini mempunyai pelbagai jenis yang dikelompokkan menjadi dua kategori luas, iaitu limfoma Hodgkin dan limfoma bukan Hodgkin. Dari dua jenis tersebut, limfoma Hodgkin adalah barah kelenjar getah bening yang jarang berlaku, tetapi keadaan ini boleh membahayakan tubuh jika tidak dirawat.

Jadi, apa itu limfoma atau limfoma Hodgkin? Apakah sebab, gejala dan bagaimana mengatasinya?

Apa itu limfoma Hodgkin?

Limfoma Hodgkin adalah sejenis barah yang berlaku apabila limfosit (sejenis sel darah putih) tumbuh secara tidak normal dan tidak terkawal. Sel-sel limfosit ini tersebar di sistem limfa ke seluruh badan.

Sistem limfa itu sendiri merangkumi kelenjar getah bening, limpa, sumsum tulang, kelenjar timus, adenoid dan amandel, saluran limfa, dan saluran pencernaan. Sistem ini memainkan peranan utama dalam sistem imun yang membantu melawan jangkitan dan penyakit lain.

Dalam limfoma Hodgkin jenis ini, sel-sel abnormal yang muncul umumnya berkembang dari sel limfosit B. Sel limfosit B. berperanan dalam membuat protein, yang disebut antibodi, untuk membantu melindungi tubuh dari kuman (bakteria dan virus).

Limfoma Hodgkin boleh bermula di sistem limfa di mana sahaja. Walau bagaimanapun, keadaan lebih kerap bermula di kelenjar getah bening bahagian atas badan, seperti dada, leher, atau di bawah lengan. Limfoma jenis ini paling sering merebak dari satu nodus limfa ke yang lain.

Dalam kes yang jarang berlaku, barah Hodgkin dapat menyerang aliran darah dan menyebar ke kawasan lain di badan, seperti hati, paru-paru, dan / atau sumsum tulang.

Kanser limfa Hodgkin boleh berlaku pada usia berapa pun. Walau bagaimanapun, kes ini lebih kerap dijumpai pada orang dewasa muda sekitar usia 20 tahun dan orang tua berusia lebih dari 55 tahun.

Apakah jenis limfoma Hodgkin?

Kanser limfoma Hodgkin terbahagi kepada beberapa jenis. Setiap jenis berkembang dan menyebar dengan cara yang berbeza, jadi rawatan yang diperlukan berbeza. Beberapa jenis barah limfoma Hodgkin adalah:

1. Limfoma Hodgkin klasik

Menurut American Cancer Society, sembilan daripada sepuluh kes limfoma Hodgkin adalah limfoma Hodgkin klasik. Limfoma jenis ini mengandungi sejenis sel yang dipanggil Reed-Sternberg.

Sel Reed-Sternberg adalah limfosit B yang menjadi tidak normal dan menjadi sel barah. Sel-sel ini lebih besar daripada sel limfosit biasa jika dilihat di bawah mikroskop. Limfoma Hodgkin klasik seterusnya dibahagikan kepada beberapa subtipe, iaitu:

 • Sklerosis nodular Hodgkin limfoma (NSCHL). Subtipe ini biasanya bermula di kelenjar getah bening di leher atau dada. Ini adalah jenis barah Hodgkin yang paling biasa.
 • Selular campuran limfoma Hodgkin (MCCHL). Subtipe ini umumnya terdapat pada seseorang yang mempunyai sejarah jangkitan HIV, kanak-kanak, atau orang tua. Kanser ini boleh bermula di mana-mana kelenjar getah bening, tetapi lebih biasa di bahagian atas badan.
 • Limfoma Hodgkin yang kaya dengan limfosit. Subjenis ini tidak biasa. Kanser Hodgkin biasanya berlaku di bahagian atas badan dan jarang dijumpai di lebih banyak atau lebih kelenjar getah bening.
 • Limfoma Hodgkin yang kekurangan limfosit. Subjenis ini sangat jarang berlaku. Selalunya dijumpai pada pesakit tua atau yang mempunyai jangkitan HIV. Subjenis ini juga lebih agresif daripada jenis barah Hodgkin yang lain, dan paling sering dijumpai di kelenjar getah bening di perut dan limpa, serta di sumsum hati dan tulang.

2. Limfoma Hodgkin yang dominan limfosit nodular (NLPHL)

Jenis NLPHL ini merangkumi sebanyak 5 peratus daripada semua kes limfoma Hodgkin. Dalam jenis ini, sel yang dijumpai disebut sel popcorn kerana mempunyai bentuk seperti popcorn. Sel jenis ini juga mempunyai bentuk yang besar dan merupakan varian lain dari sel Reed-Sternberg.

NLPHL biasanya bermula di kelenjar getah bening di leher dan di bawah lengan. Limfoma jenis ini boleh berlaku pada usia berapa pun, baik lelaki dan wanita. Kanser jenis Hodgkin ini berkembang dengan perlahan sehingga rawatan yang diberikan berbeza dengan jenis barah limfoma Hodgkin klasik.

Apakah simptom limfoma Hodgkin?

Gejala limfoma Hodgkin yang paling biasa adalah adanya ketulan atau kelenjar getah bening di leher, ketiak, atau pangkal paha. Benjolan ini biasanya tidak menyakitkan, walaupun beberapa orang mungkin merasa sakit. Bengkak ini juga boleh menyakitkan atau menyakitkan setelah memakan minuman beralkohol.

Walau bagaimanapun, kelenjar getah bening ini tidak selalu disebabkan oleh limfoma. Keadaan ini juga boleh disebabkan oleh jangkitan lain. Oleh itu, jika ini berlaku kepada anda, anda harus berjumpa doktor dengan segera untuk menentukan punca gejala ini, terutamanya jika anda mengalami gejala limfoma Hodgkin yang lain, seperti:

 • Keletihan berterusan.
 • Demam.
 • Berpeluh pada waktu malam.
 • Pengurangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan.
 • Ruam gatal.
 • Batuk yang tidak hilang atau sesak nafas.
 • Sakit di perut atau muntah setelah minum minuman beralkohol.

Apa yang menyebabkan limfoma Hodgkin?

Doktor dan pakar sebenarnya tidak pasti apa yang menyebabkan limfoma Hodgkin jenis ini. Walau bagaimanapun, penyakit ini boleh berlaku apabila sel-sel limfosit mengalami perubahan atau mutasi genetik.

Mutasi genetik ini menyebabkan sel limfosit tumbuh lebih cepat, tidak normal, dan tidak terkawal. Limfosit yang tidak normal ini kemudian berkumpul di dalam sistem limfa dan menyebabkan gejala limfoma.

Walaupun penyebab limfoma Hodgkin tidak diketahui, beberapa faktor dikatakan dapat meningkatkan risiko penyakit ini. Faktor-faktor ini, iaitu:

 • Berumur antara 15-30 tahun ke atas 55 tahun.
 • Mempunyai sejarah keluarga limfoma, baik Hodgkin dan bukan Hodgkin.
 • Jantina lelaki.
 • Mempunyai keadaan perubatan yang melemahkan sistem imun.
 • Telah dijangkiti virus Epstein-Barr.

Bagaimana merawat limfoma Hodgkin?

Rawatan untuk limfoma Hodgkin bergantung pada jenis dan peringkat barah yang anda alami, usia anda, dan kesihatan keseluruhan anda. Tujuan rawatan ini, iaitu membunuh sel barah sebanyak mungkin hingga mencapai tahap remisi, iaitu ketika gejala tidak lagi muncul dan sel barah tidak dijumpai lagi.

Terdapat beberapa jenis atau cara rawatan yang biasanya disyorkan oleh doktor untuk merawat limfoma Hodgkin adalah:

 • Kemoterapi

Kemoterapi untuk limfoma Hodgkin biasanya digabungkan dengan radioterapi, terutama pada pesakit dengan kanser peringkat awal. Walau bagaimanapun, rawatan jenis ini juga boleh dilakukan sendiri tanpa radioterapi. Kemoterapi biasanya dilakukan sebelum pemindahan sumsum tulang.

 • Radioterapi

Radioterapi biasanya dilakukan selepas kemoterapi pada pesakit dengan limfoma Hodgkin klasik. Semasa berada pada pesakit Limfoma Hodgkin yang dominan limfosit nodular Pada peringkat awal, radioterapi biasanya dilakukan sendiri.

 • Pemindahan sumsum tulang

Pemindahan sumsum tulang atau sel stem (sel induk) dilakukan dengan menggantikan sel stem sumsum tulang yang berpenyakit dengan sel induk yang sihat. Sebelum prosedur ini, pesakit umumnya perlu menjalani kemoterapi dan / atau radioterapi.

 • Terapi sasaran

Terapi yang disasarkan adalah pemberian ubat-ubatan yang secara khusus membunuh sel barah. Dalam terapi yang disasarkan, ubat imunoterapi juga dapat diberikan, yang bertujuan untuk mengaktifkan sistem kekebalan tubuh untuk membunuh sel-sel barah.

Dengan pelbagai rawatan ini, kira-kira 85 peratus pesakit barah limfa Hodgkin dapat bertahan hingga lima tahun. Sebenarnya, kebanyakan dari mereka dapat pulih. Walau bagaimanapun, terdapat risiko atau kesan sampingan yang mungkin timbul dari rawatan ini, seperti kemandulan atau berlakunya jenis barah lain pada masa akan datang.

Sentiasa berjumpa dengan doktor anda mengenai jenis rawatan yang tepat mengikut keadaan anda, termasuk kelebihan dan kekurangan yang mungkin timbul.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found