Berlari vs Melompat Tali, Mana Yang Lebih Berkesan dalam Menurunkan Berat?

Berat badan yang ideal mungkin menjadi impian semua orang. Oleh itu, banyak orang yang berlebihan berat badan kerap melakukan senaman untuk menurunkan berat badan, bahkan orang yang mempunyai berat badan yang ideal berusaha menjauhkannya. Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk membakar kalori yang terkumpul di dalam badan, seperti tali lompat ( ponteng ) dan jalankan atau berjoging . Jadi, antara lompat tali dan berlari, yang manakah lebih baik?

Lompat tali vs berlari

Kedua tali lompat dan berlari adalah latihan kardio yang dapat membantu meningkatkan kekuatan jantung dan paru-paru. Peningkatan oksigen dalam sel dan tisu badan semasa latihan kardio juga dapat mempercepat proses pembakaran simpanan lemak, yang dapat membantu menurunkan berat badan.

Kedua-dua sukan ini mempunyai kelebihan dan kekurangan. Sebilangan daripada anda mungkin lebih suka berlari dengan lompat tali, sementara ada yang memilih sebaliknya.

Anda yang gemar berlari mungkin menikmati lebih banyak masa semasa bersenam kerana pemandangan luar yang indah, yang menjadikan anda mood yang lebih baik semasa berlari. Di samping itu, anda juga dapat meluangkan masa berlari bersama-sama rakan. Latihan ini juga lebih murah kerana anda tidak memerlukan peralatan untuk melakukannya.

Sementara itu, bagi anda yang tidak suka berlari atau malas keluar untuk menghabiskan banyak masa di luar rumah, mungkin anda lebih suka ponteng . Lompat tali atau lompat tali Anda boleh melakukannya di mana sahaja tanpa memerlukan kawasan yang luas.

Anda juga boleh lakukan ponteng antara aktiviti harian anda yang sempit, seperti sebelum pergi bekerja atau semasa rehat. Walau bagaimanapun, anda memerlukan alat khas dalam bentuk tali untuk melakukan sukan ini.

Latihan mana yang membakar lebih banyak kalori?

Melangkau lwn berlari , mana yang akan anda pilih? Sudah tentu, ini bergantung pada keinginan anda. Kedua-duanya sama berkesan untuk membakar sejumlah besar kalori, sekurang-kurangnya setelah anda bersenam selama lebih kurang 30 minit.

Berdasarkan jadual pengiraan dari Harvard Health Publishing and Medical School, seseorang yang beratnya 70 kg dan bersenam selama 30 minit dapat membakar 420 kalori ketika melompat tali, 216 kalori ketika melompat tali. berjoging , dan 360 kalori ketika berjalan sekitar 10 km sejam.

Dari penjelasan ini, anda dapat melihat bahawa tali melompat dapat membakar lebih banyak kalori daripada berlari atau berlari berjoging dalam masa yang sama. Manfaat ponteng Ia juga membantu menguatkan bahagian atas dan bawah badan, dan baik untuk kesihatan jantung anda.

Semasa melakukan ponteng, badan anda secara tidak langsung memberi tekanan pada lutut, pergelangan kaki, dan pinggul. Tekanan berulang pada tulang dan otot dapat meningkatkan kekuatan dan ketumpatannya dari masa ke masa.

Di samping itu, semasa melakukan ponteng dengan betul, maka kesan pada sendi anda juga kurang berbanding ketika berlari. Untuk mengurangkan kesan tekanan pada sendi anda, kami mengesyorkan melakukannya ponteng di atas tanah atau lantai yang rata dan lembut, dan bengkokkan lutut sedikit setiap kali kaki anda mendarat.

Walau bagaimanapun, ponteng tidak digalakkan untuk sesetengah orang yang mempunyai masalah kesihatan tertentu. Mereka yang tidak digalakkan melakukan sukan ini adalah orang yang mengalami gangguan sendi dan kehilangan tulang, atau orang yang mengalami masalah jantung atau asma.

Kesimpulan: Lakukan senaman untuk mendapatkan berat badan yang ideal

Sama ada anda melompat tali atau berlari, kedua latihan ini mudah dilakukan dan dapat membakar kalori dengan baik. Bagi anda yang malas bersenam tetapi ingin menurunkan berat badan, kini tidak ada alasan untuk tidak melakukannya walaupun sesaat.

Melompat tali boleh menjadi latihan alternatif yang baik untuk menurunkan berat badan dengan cara yang sihat. Atau bagi anda yang suka bersenam, lakukan variasi ponteng dan berlari secara bergantian juga dapat mengelakkan anda bosan. Selain itu, ia dapat membantu anda membakar lebih banyak kalori.

American College of Sports Medicine mengesyorkan agar orang dewasa melakukan senaman secara teratur, termasuk bersenam ponteng atau jalankan selama 20 hingga 30 minit setiap hari. Aktiviti fizikal ini sudah dapat membantu mengurangkan berat badan. Ingat, konsistensi dalam bersenam setiap hari anda benar-benar perlu mengekalkan atau menurunkan berat badan.

Jangan lupa untuk mengawal diet sihat dan seimbang anda. Supaya kalori yang masuk ke dalam badan anda sama dengan atau kurang daripada kalori yang dibakar semasa bersenam.

Recent Posts