Ginkgo Biloba: Bolehkah Meningkatkan Ingatan Otak?

Ginkgo biloba, juga dikenal sebagai pokok maidenhair, adalah salah satu spesies pokok tertua di bumi. Pokok ginkgo mempunyai sifat yang sangat unik - mereka boleh tumbuh lebih dari 39,6 meter dan dapat hidup lebih dari seribu tahun.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, suplemen ginkgo biloba menjadi semakin popular, malah hari ini suplemen ginkgo adalah antara ubat herba terlaris. Ginkgo memainkan peranan penting dalam perubatan tradisional Cina di mana daun dan biji ginkgo telah digunakan selama ribuan tahun. Ekstrak Ginkgo biloba dikumpulkan dari daun hijau kering tumbuhan ini dan boleh didapati dalam bentuk ekstrak cair, kapsul, dan tablet.

Penggunaan perubatan ginkgo biloba

Selama berabad-abad, pokok ginkgo dianggap telah pupus sehingga beberapa ditemui di China, di mana ia pertama kali digunakan dalam perubatan. Orang Cina menggunakan ginkgo untuk keuntungan yang diharapkan dapat meningkatkan fungsi kognitif dan untuk mengurangkan gejala asma.

Manfaat ginkgo biloba untuk ingatan, demensia, dan Alzheimer

Walaupun ada berbagai "penguat otak" di pasar, kebanyakan dari mereka tidak didukung oleh penelitian yang cukup untuk tuntutan peningkatan memori.

"Ginkgo biloba adalah salah satu bahan semula jadi yang menunjukkan lebih banyak prospek daripada ramuan lain, dan biasanya digunakan di Eropah untuk jenis demensia yang disebabkan oleh pengurangan aliran darah," kata Evangeline Lausier, MD, penolong profesor perubatan perubatan, Perubatan Integratif Duke, Pusat Perubatan Universiti Duke di Durham, N.C. "Ginkgo biloba cenderung meningkatkan aliran darah di saluran darah kecil."

"Beberapa analisis menunjukkan bahawa ginkgo biloba memberi manfaat kepada demensia dalam jarak yang sama dengan ubat yang digunakan dalam jumlah besar untuk merawat Alzheimer," kata Adriane Fugh-Berman, MD, seorang profesor dalam program master dalam bidang perubatan pelengkap dan alternatif di jabatan fisiologi dan biofizik. di Sekolah Perubatan Universiti Georgetown.

Terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bahawa penghidap demensia mungkin mendapat manfaat daripada mengambil ginkgo, walaupun diperlukan lebih banyak kajian. Sebilangan faedahnya termasuk:

  • peningkatan daya berfikir
  • peningkatan memori
  • tingkah laku sosial yang lebih baik

Makanan tambahan lain yang boleh digunakan untuk meningkatkan ingatan

Berikut adalah beberapa suplemen memori lain yang berpotensi tetapi memerlukan kajian lebih lanjut:

1. Asid lemak omega-3 .

Makanan tambahan minyak ikan Omega-3 sangat diminati. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan asid lemak omega-3 yang lebih tinggi dari makanan seperti ikan air tawar, minyak tumbuhan dan kacang, dan kenari Inggeris dikaitkan dengan penurunan risiko Alzheimer. Walau bagaimanapun, kajian menyeluruh diperlukan untuk membuktikan faedah memori tambahan ini.

2. Huperzine A

Juga dipanggil Lumut kelab cina , ubat semula jadi ini berfungsi dengan cara yang serupa dengan ubat Alzheimer. Walau bagaimanapun, bukti lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan keselamatan dan keberkesanannya.

3. Asetil-L-carnitine

Beberapa kajian menunjukkan bahawa asid amino ini dapat membantu pesakit Alzheimer yang mengalami gangguan ingatan. Makanan tambahan ini dapat memberikan manfaat yang lebih besar bagi orang yang mengalami Alzheimer pada usia muda, atau yang kadar perkembangan Alzheimer sangat cepat.

4. Vitamin E

Walaupun vitamin E tidak dapat mengurangkan risiko Alzheimer, makanan tambahan ini dapat memperlambat perkembangannya. Kajian terbaru telah menimbulkan kebimbangan mengenai peningkatan risiko kematian pada orang yang mengambil vitamin E dosis tinggi, jadi pastikan anda berjumpa doktor sebelum mengambil suplemen ini.

5. Ginseng Asia (atau Panax)

Sebagai ramuan yang kadang-kadang digunakan bersama dengan ginkgo biloba, ginseng Asia dapat mengatasi keletihan dan meningkatkan kualiti hidup.

Kumpulan Kesihatan Hello tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Recent Posts