Bolehkah kita merasa tidak kenyang jika kita belum makan nasi?

Dilaporkan dari halaman Republika, Indonesia dicatat sebagai pengguna beras tertinggi di dunia, yaitu sekitar 114 kilogram per kapita per tahun. Ini bermaksud, mayoritas orang Indonesia menjadikan nasi sebagai makanan pokok yang tidak dapat dipisahkan dari kehidupan seharian mereka. Oleh itu, jangan terkejut jika banyak orang Indonesia memiliki pola pikir "tidak kenyang jika anda belum makan nasi". Jadi, apa yang menyebabkan seseorang merasa tidak kenyang jika belum makan nasi? Ketahui jawapannya dalam artikel ini.

Makan nasi putih adalah ketagihan

Nasi putih adalah salah satu makanan yang tinggi kandungan indeks glisemiknya. Indeks glisemik itu sendiri adalah nilai yang menggambarkan seberapa cepat karbohidrat yang terdapat dalam makanan ditukar menjadi gula oleh tubuh manusia.

Jadi, apa yang membuat anda merasa ada sesuatu yang hilang jika anda belum makan nasi sebenarnya berasal dari dalam otak anda. Sebabnya, makanan tinggi glisemik boleh mencetuskan tindak balas ketagihan di otak yang membuat anda ingin makan nasi sepanjang masa. Kerana itu adalah kebiasaan, otak anda akan terus "meminta" anda makan nasi, walaupun anda penuh dengan sumber makanan lain.

Dalam kajian ini, juga dinyatakan bahawa selain beras, terdapat beberapa jenis makanan lain yang termasuk dalam kriteria makanan dengan indeks glisemik tinggi seperti roti, kentang, dan gula pekat.

Sumber karbohidrat selain beras

Sebilangan besar orang Indonesia terbiasa makan nasi putih tiga kali sehari, dalam jumlah yang sangat banyak. Malangnya, makan makanan yang sama setiap hari tidak baik untuk kesihatan anda.

Seperti disebutkan di atas, nasi putih adalah makanan yang mengandungi indeks glisemik tinggi. Ini menjadikan beras berperanan besar dalam meningkatkan kadar gula darah di dalam badan yang seterusnya dapat meningkatkan risiko anda menghidap diabetes jenis 2. Ini tidak bermaksud anda tidak boleh makan nasi untuk mengelakkan diabetes. Anda boleh makan nasi, selagi anda memperhatikan bahagian tersebut.

Nasi memang merupakan salah satu sumber karbohidrat utama, tetapi beras bukanlah satu-satunya sumber karbohidrat. Terdapat banyak sumber karbohidrat lain yang dapat memenuhi pengambilan karbohidrat harian anda. Contohnya kentang, oat, gandum, pasta, mi, keledek, jagung, dan sebagainya. Bukan hanya itu, gula, tepung, buah, dan sayur-sayuran juga dapat menjadi tambahan kepada pengambilan karbohidrat anda. Jangan lupa untuk mengimbangkan pengambilan makanan anda dengan nutrien seimbang seperti protein, lemak, vitamin, dan mineral.

Walaupun tidak mudah bagi orang Indonesia untuk mengonsumsi karbohidrat selain beras, penting bagi anda untuk memperhatikan pengambilan makanan yang anda makan setiap hari untuk menjaga tubuh yang sihat secara keseluruhan. Sebabnya, jika setiap hari anda hanya makan nasi tanpa diselingi dengan makanan ruji lain, anda mungkin kekurangan atau berlebihan nutrien tertentu. Nah, itulah yang dapat meningkatkan risiko anda terkena penyakit tertentu dalam jangka masa panjang.

Recent Posts