Berenang Payudara: Teknik, Pergerakan, dan Faedah •

Berenang adalah sukan yang sesuai untuk semua peringkat umur dan sering menjadi alat bersantai di hujung minggu. Daripada hanya "bermain di air", mengapa tidak Anda semua mengasah teknik berenang, salah satunya adalah berenang dengan dada.

Sekiranya anda ingin menguasai teknik berenang asas, seperti gaya bebas, cubalah mulakan dengan gaya dada terlebih dahulu. Sekiranya anda melakukan renang dada dengan teknik yang betul, maka ini dapat memberikan banyak kebaikan untuk tubuh anda.

Teknik berenang dada yang mudah untuk pemula

Berenang dada atau sakit dada Ini adalah salah satu teknik berenang yang paling mudah untuk dipelajari oleh pemula. Sekiranya anda memilih untuk belajar dengan instruktur renang, gaya renang ini biasanya diajar terlebih dahulu.

Sebabnya ialah teknik ini, juga dikenal sebagai gaya berenang katak, memungkinkan kepala perenang tetap berada di atas permukaan air. Ketika anda baru belajar berenang, anda mungkin tidak terbiasa dengannya, merasa takut, dan panik untuk menenggelamkan kepala anda ke dalam air.

Kaedah Mudah Belajar Berenang untuk Pemula

Nah, gaya berenang ini yang juga disebut gaya katak berenang memungkinkan pemula belajar berenang dengan lebih santai tanpa harus merasa takut lemas. Sebabnya, gaya renang lain cenderung memerlukan kepala anda keluar dan masuk ke air secara bergantian untuk menarik nafas.

Untuk pemula, berikut adalah cara melakukan teknik berenang dada yang boleh anda lakukan.

1. Kedudukan badan dan kepala

Kedudukan badan dan kepala yang betul bertujuan untuk meningkatkan keseluruhan teknik sapuan payudara. Ketika berada di dalam air, badan anda harus berada dalam garis lurus dengan permukaan air dan kepala anda menghadap ke hadapan selari dengan badan anda.

Kemudian selar bahu, pinggul, dan kaki anda, tetapi condongkan punggung anda sedikit agar kaki tendangan anda tetap di bawah air.

Di samping itu, anda perlu memastikan bahu dan leher anda sekendali mungkin untuk membantu menggerakkan tangan dan mengurangkan ketegangan. Semasa anda menggeser lengan ke hadapan, teruskan kepala anda sedikit ke bawah untuk mengelakkan tahan air.

2. Teknik pergerakan tangan

Pergerakan lengan ketika berenang di bahagian dada cenderung dilakukan lebih banyak di dalam air. Pertama, arahkan lengan anda ke hadapan dengan telapak tangan anda menghadap satu sama lain. Kemudian tolak badan anda untuk meluncur ke hadapan.

Selepas itu, ikuti langkah-langkah ini untuk mempraktikkan teknik pergerakan lengan.

 • Dari meluncur dan kedudukan badan agak stabil, gerakkan lengan anda dalam bulatan keluar dari badan.
 • Cuba jangan membuat gerakan bulat terlalu lebar, kerana sebahagian besar daya tuju berasal dari kaki, bukan lengan.
 • Setelah membentuk bulatan penuh, satukan telapak tangan anda di bahagian atas dada anda.
 • Luruskan lengan anda ke depan dengan kedua telapak tangan anda rapat, kemudian mulailah pergerakan lengan anda sekali lagi.

3. Teknik pergerakan kaki

Berbeza dengan teknik berenang gaya bebas, sebahagian besar daya tuju sehingga badan meluncur ke depan datang dari tendangan kaki ketika berenang dada. Pergerakan kaki anda ketika berenang serupa dengan kaki katak ketika berenang.

Untuk lebih jelasnya, berikut adalah panduan teknik pergerakan kaki dalam berenang gaya katak.

 • Setelah meluncur dengan kaki lurus, bengkokkan lutut ke bawah sehingga tumit menunjuk ke arah punggung anda. Tapak kaki juga menunjuk ke permukaan air.
 • Letakkan lutut anda sedikit dari pinggul anda, menghadap ke bawah, dan sedikit di belakang garis pinggul anda.
 • Kemudian lakukan tendangan menyapu keluar dan balik dengan gerakan bulat. Pastikan kaki anda berada dalam kedudukan yang tegas dan tidak longgar.
 • Bawa kaki anda kembali dalam kedudukan lurus ke belakang, sementara lengan anda juga lurus di hadapan anda untuk mengelakkan ketahanan air.

4. Bernafas

Sekiranya anda sudah pandai berenang dengan pergerakan lengan dan kaki, maka anda boleh mempelajari teknik pernafasan berenang dada. Anda mesti dapat menyesuaikan dan menentukan masa yang tepat untuk menarik nafas.

Walaupun lebih mudah daripada teknik lain, anda juga perlu menguasai teknik pernafasan seperti berikut.

 • Dengan tangan anda di depan dada, angkat bahu untuk mengangkat wajah anda dari air untuk menyedut.
 • Angkat kepala secara semula jadi dan jangan memaksanya untuk mengelakkan sakit belakang. Jangan turunkan pinggul, yang boleh menghalang pergerakan.
 • Teruskan dengan memasuki semula kepala dan menghembuskan nafas di dalam air ketika lengan dan kaki bersatu dan lurus ke belakang seperti semua.

Manfaat kesihatan berenang strok

Walaupun teknik ini cukup mudah untuk dikuasai oleh pemula, ada beberapa kebaikan yang dapat anda perolehi dari berenang di dada atau strok katak di bawah ini.

1. Menguatkan tulang dan otot

Berenang membuat anda harus terus menggerakkan otot ke seluruh badan anda, dari kepala hingga kaki. Sekiranya anda melakukannya dengan kerap, berenang dapat mengekalkan kekuatan otot sehingga jisim otot tidak berkurang secara drastik pada usia muda.

Mengekalkan jisim otot sejak awal juga membantu menjaga tulang anda lebih kuat. Pada akhirnya, otot dan tulang anda semakin kuat dapat membantu mengurangkan risiko osteoporosis di kemudian hari.

2. Meningkatkan kecergasan jantung dan paru-paru

Lelah dengan cepat dan kehabisan nafas walaupun anda tidak melakukan aktiviti berat boleh menjadi tanda bahawa kesihatan jantung dan paru-paru anda tidak baik. Nah, rutin berenang dapat membantu anda mengatasi masalah ini.

Berenang adalah senaman kardio yang berguna untuk meningkatkan degupan jantung. Apabila otot jantung kuat, saluran darah dapat mengalir darah lebih banyak dan lebih cepat sehingga memberikan lebih banyak oksigen ke setiap sel organ tubuh.

Ini membolehkan jantung dan paru-paru berfungsi dengan lebih cekap dan meningkatkan keupayaan bekerja. Semakin stabil degupan jantung dan pernafasan anda semasa melakukan aktiviti, semakin baik kecergasan fizikal anda. Pada akhirnya, anda akan dapat melakukan aktiviti fizikal yang normal tanpa merasa cepat letih, dan anda akan dapat bernafas dengan lebih baik.

3. Mengekalkan tekanan darah dan kadar gula darah yang stabil

Manfaat berenang juga baik untuk kesihatan sistem kardiovaskular. Aktiviti berenang membantu meningkatkan kecergasan kardiovaskular. Jantung yang berfungsi dengan lebih berkesan semasa mengepam darah dapat menjadikan tekanan darah anda lebih terkawal.

Peredaran darah yang baik juga membantu meningkatkan metabolisme badan. Ini menjadikan tubuh lebih baik membakar karbohidrat atau simpanan lemak sebagai sumber tenaga.

Memetik jurnal Biologi Molekul Hormon Dan Penyiasatan Klinikal pada tahun 2019 menyebutkan berenang membantu meningkatkan kepekaan insulin dengan mengurangkan faktor penyebab komplikasi diabetes. Kesannya, kadar gula darah di dalam badan anda dapat lebih terjaga.

Ada Rancangan Berenang Semasa Pandemik COVID-19? Inilah Risiko Penularan

4. Membakar lemak dengan lebih berkesan

Berenang merangkumi senaman untuk menurunkan berat badan dan membakar kalori. Berenang pergi dan balik selama 10 minit dapat membakar sehingga 60 kalori.

Anda boleh membakar 200 kalori hanya dengan berenang santai selama 30 minit. Sebenarnya, jumlah kalori yang dibakar lebih banyak daripada berjalan untuk jangka masa yang sama. Pembakaran lemak biasanya berlaku 20 minit selepas berenang, kerana badan anda pertama kali akan membakar karbohidrat yang tersimpan, kemudian membakar lemak selepas itu.

Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan dengan pantas, anda harus berenang secara berkala sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Semakin cepat dan jauh jarak perjalanan anda ketika berenang, semakin banyak kalori yang akan anda bakar secara automatik.

Bagi pemula, cubalah berenang selama 10 minit terlebih dahulu, kemudian tingkatkan jangka masa dan jarak secara beransur-ansur. Jangan lupa, faedah berenang untuk menurunkan berat badan akan dimaksimumkan jika anda mengimbangkannya dengan diet yang sihat dan seimbang.

5. Mencegah risiko penyakit kronik

Berenang secara berkala dapat membantu anda mengekalkan dan menguatkan fungsi jantung. Denyut jantung yang lebih kuat dan stabil juga dapat menjauhkan anda dari pelbagai risiko penyakit kronik, seperti penyakit jantung, strok hingga diabetes.

Penyelidikan yang dimuatkan Jurnal Antarabangsa Makromolekul Biologi pada tahun 2018 juga membuktikan bahawa berenang dengan ubat-ubatan tertentu dapat menurunkan kolesterol jahat (LDL) di saluran darah. Berenang juga merupakan jenis senaman yang berkesan untuk melegakan sakit belakang bawah atau sakit belakang bawah sakit belakang yang rendah kronik.

Recent Posts