15 Fakta Menarik Tentang Kiri •

Sepuluh peratus daripada jumlah penduduk dunia adalah orang kidal. Sebagai minoriti di dunia arus perdana, mereka harus hidup dengan banyak alat, alat tulis pejabat, peralatan memasak, dan pelbagai barang lain yang dibuat untuk memenuhi keperluan orang-orang kanan.

Otak dan badan orang kidal beroperasi secara berbeza daripada orang tangan kanan (dan pada orang ambidextrous, yang tangannya dominan untuk tugas yang berbeza). "Tangan kiri atau tidak, nampaknya ditentukan sangat awal dalam perkembangan janin, ketika banyak perkara lain tentang masa depan anda juga ditentukan," kata Ronald Yeo, PhD., Profesor psikologi di University of Texas, United Negeri.

Berikut adalah 15 fakta pelik tetapi menarik mengenai orang kidal:

1. Kiri kiri sepanjang sejarah termasuk Napoleon Bonaparte, Bill Gates, Oprah Winfrey, Obama, dan Jimi Hendrix.

2. Hari Orang Kiri Sedunia telah disambut setiap 13 Ogos sejak tahun 1996.

3. Berikutan dominasi tangan, orang kidal cenderung mengunyah makanan di sebelah kiri, sementara orang tangan kanan akan mengunyah di sebelah kanan.

4. Orang kidal adalah tiga tahun lebih pendek daripada orang kidal. Lebih dari 2,500 orang kidal terbunuh setiap tahun akibat menggunakan peralatan sehari-hari yang dimaksudkan untuk orang kanan. Wah!

5. Banyak kajian menunjukkan bahawa bayi pramatang cenderung dilahirkan dengan tangan kiri.

6. Faktor genetik hanya merangkumi sebanyak 25% kes dari keseluruhan peluang orang dilahirkan dengan tangan kiri.

7. Orang kidal lebih cenderung kepada tekanan pasca trauma (PTSD) daripada orang kanan, menurut satu kajian.

8. Otak orang kidal berfungsi lebih pantas ketika bersenam atau bermain permainan komputer.

9. Menurut legenda, Lucifer dan penyihir mempunyai tangan dominan kiri. Mungkin inilah sebabnya mengapa banyak ritual keagamaan memerlukan penggunaan tangan kanan, termasuk pelabelan tangan kanan sebagai "tangan yang baik".

10. Pada masa lalu, kidal sering dikaitkan dengan penyimpangan tingkah laku, gejala neurotik, pemberontakan, dan aktiviti jenayah. Sebenarnya, perkataan "meninggalkan" (tangan kiri / kiri) dalam bahasa Inggeris berasal dari Anglo-Saxon "lyft", yang bermaksud patah atau lemah.

11. 40 peratus orang dengan skizofrenia adalah orang kidal, walaupun orang kidal hanya terdiri dari 10% dari jumlah populasi. Banyak tokoh penjahat terkenal di tangan kiri, misalnya Osama bin Laden, The Boston Strangler, dan Ted Bundy.

12. Nasib baik, orang kidal sekarang terbukti jauh lebih pintar daripada orang kidal! Orang yang mempunyai IQ lebih dari 140 lebih kidal, menurut kajian dari St. Universiti Lawrence. Buktinya, Da Vinci, Michelangelo, Einstein, dan Newton adalah tangan kiri.

13. Orang yang kidal lebih mudah merasa malu. Ujian tingkah laku yang dilakukan di Scotland menunjukkan kaitan antara tangan kiri dan rasa malu. Menurut kajian itu, banyak peserta kidal melaporkan bahawa mereka cenderung merasa cemas untuk melakukan kesalahan, dan lebih sensitif terhadap kritikan. Secara keseluruhan, penyelidikan menunjukkan orang kidal adalah orang yang tidak tegas.

14. Orang kidal marah lebih cepat. Sebilangan besar orang kidal menunjukkan ketidakseimbangan proses emosi antara otak kanan dan kiri mereka, salah satu akibatnya adalah kerap mood buruk.

15. Orang kidal minum alkohol lebih kerap daripada orang kanan, menurut penyelidikan dari 12 negara yang melibatkan 25,000 peserta. Tetapi itu tidak bermakna mereka terdedah kepada penyalahgunaan alkohol, anda tahu!

BACA JUGA:

  • Hobi selfie tidak bermaksud narsisistik, anda tahu!
  • Psikopat dalam filem Hollywood, sungguh kejam?
  • Fakta unik menarik untuk si kembar

Recent Posts