Di sebalik buah durian yang enak, 6 fakta kesihatan ini yang perlu anda lihat!

Siapa yang tidak kenal buah durian? Ya, buah ini dengan ciri banyak duri pada kulit luarnya tersebar luas di beberapa negara, terutama di Asia Tenggara. Dengan bau yang tajam, dari jauh seseorang sudah dapat mengenali tanda-tanda buah durian.

Bagi anda terutamanya peminat buah-buahan dengan nama Latin Durio sp. Berikut adalah enam fakta kesihatan yang mungkin tidak anda ketahui.

Fakta kesihatan mengenai buah durian

1. Kaya dengan nutrien

Buah durian mengandungi pelbagai vitamin yang diperlukan oleh tubuh, termasuk vitamin B, C, dan E. Selain itu, durian juga kaya dengan mineral, seperti zink, cuprum, mangan, zat besi, sodium, magnesium, kalsium, kalium, fosfat, dan yang lain.

2. Antioksidan yang baik

Selain kaya dengan vitamin, durian, yang dikenal sebagai raja buah-buahan, juga mempunyai kesan antioksidan. Antioksidan memainkan peranan penting dalam melawan radikal bebas, iaitu molekul yang dapat merosakkan sel di dalam badan. Ya, durian mengandungi beberapa zat yang berfungsi menangkal radikal bebas dalam tubuh, termasuk fenol, flavonoid, dan karotenoid.

3. Mengekalkan tahap lemak

Tidak hanya kaya dengan vitamin dan mineral, buah durian juga mempunyai sifat antilipidemik. Maksudnya, daging buah ini dapat mencegah peningkatan kadar kolesterol dan lemak jahat (LDL) dalam darah. Penyelidikan menunjukkan bahawa durian mengandungi sejenis asid lemak n-3 yang dapat membatasi peningkatan kolesterol dalam darah.

Namun, itu tidak bermakna anda bebas memakan durian sebanyak mungkin. Seperti buah-buahan dan makanan lain secara amnya, durian juga masih mengandungi kalori. Sebilangan besar kalori tentu akan membawa kepada pelbagai masalah kesihatan seperti kegemukan, penyakit jantung, dan diabetes.

4. Tahap kolesterol adalah sifar

Terdapat banyak anggapan yang beredar di masyarakat bahawa durian mengandungi banyak kolesterol sehingga dapat menyebabkan hiperkolesterolemia (kolesterol tinggi). Sebenarnya, banyak kajian mengatakan bahawa buah berduri ini tidak mengandungi kolesterol dalam buah.

Jadi, orang yang mempunyai keadaan kolesterol tinggi sebenarnya boleh memakan buah durian. Sekiranya anda tidak pasti, segera berjumpa doktor.

5. Kandungan gula tinggi

Walaupun tidak mengandungi kolesterol, durian ternyata mempunyai kadar glukosa yang tinggi, terutama gula sederhana. Satu gelas durian, misalnya, mengandungi kira-kira 357 kalori. Ini bermakna dengan memakan lima gelas durian, keperluan kalori harian anda dapat dipenuhi.

Fakta ini mesti diperhatikan, terutama bagi penghidap diabetes (diabetes) dan mereka yang menjaga berat badan mereka. Selain itu, kenyataan ini juga menjadi peringatan agar anda tidak makan durian terlalu banyak dalam sehari.

6. Berpotensi mengurangkan risiko kemandulan pada PCOS

Sindrom ovari polikistik (PCOS) adalah salah satu penyebab kemandulan pada wanita usia reproduktif. Penyakit ini dicirikan oleh penampilan sista kecil di ovari (ovari). Salah satu penyebab PCOS adalah ketahanan insulin.

Oleh itu, penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa sebilangan kandungan buah durian dapat meningkatkan metabolisme glukosa dan lemak sehingga dapat menurunkan daya tahan insulin. Walau bagaimanapun, kajian lebih lanjut masih diperlukan mengenai faedah durian ini. Sebelum makan durian untuk mendapatkan faedah ini, berjumpa doktor terlebih dahulu.

Recent Posts