Petua Minum Teh Semasa Kehamilan yang Selamat untuk Ibu dan Janin

Nutrien untuk wanita hamil dan janin diperoleh dari makanan atau minuman. Oleh itu, semasa mengandung, apa sahaja yang dimakan mesti dipertimbangkan. Salah satunya jika wanita hamil mempunyai kebiasaan minum teh. Kandungan teh memang memberi banyak faedah kepada tubuh. Namun, ketika hamil terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian. Jangan risau, wanita hamil masih dapat menikmati keseronokan teh dengan mengikuti panduan berikut untuk minum teh semasa hamil.

Panduan minum teh selamat semasa mengandung

Teh boleh menjadi pengganti kopi kerana mengandungi kafein yang merupakan perangsang.

Teh mengandungi polifenol yang merupakan antioksidan untuk melindungi jantung, mencegah barah, dan meningkatkan daya tahan.

Selain itu, teh juga dapat meredakan gejala mual yang sering berlaku pada wanita hamil.

Kandungan kafein dalam teh lebih ringan daripada kopi sehingga dianggap lebih selamat untuk wanita hamil. Namun, itu tidak bermaksud wanita hamil boleh minum teh sesuka hati.

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan, contohnya pilihan jenis teh, berapa banyak teh yang boleh diminum, bagaimana teh itu dihidangkan. Berikut adalah panduan minum teh semasa hamil sehingga tidak mengganggu kesihatan dan bayi anda.

1. Pilihan jenis teh

Terdapat dua jenis teh yang boleh anda minum, iaitu teh bukan herba dan teh herba. Teh bukan herba terdiri dari pelbagai teh yang mungkin pernah anda coba sebelumnya, seperti teh hijau, teh hitam, teh oolong, atau teh putih.

Sementara teh herba tidak dibuat dari tanaman teh. Teh ini dibuat dari akar, bunga, biji atau tanaman lain yang mempunyai sifat antioksidan.

Perbezaan antara teh herba dan teh bukan herba adalah kandungan kafein. Teh bukan herba mempunyai jumlah kafein yang berbeza-beza, sementara teh herba tidak mengandung kafein.

Anda boleh menikmati teh herba dari halia, daun pudina, raspberi, akar ginseng, atau dari buah kering atau rempah lain.

2. Berapa banyak teh yang boleh diminum

Sebilangan besar pakar di American College of Obstetricians and Gynecologists mengesyorkan pengambilan kafein maksimum 200 miligram sehari.

Nasib baik, teh mengandungi lebih sedikit kafein daripada kopi sehingga anda dapat menikmatinya lebih banyak.

Jumlah kafein dalam secawan teh berbeza-beza. Ini bergantung pada jenis tanaman teh yang digunakan, berapa lama proses pengoksidaan, dan ukuran daun teh.

Dalam cawan atau bekas 230 ml, teh hijau mengandungi 30 hingga 50 mg kafein dan teh hitam mengandungi 25 hingga 110 mg kafein.

3. Cara menghidang

Teh sering ditambah dengan gula untuk menjadikannya lebih manis dan lebih sedap. Malangnya, gula hanya mengandungi kalori tanpa nutrien lain.

Selain itu, gula juga mengandungi indeks glisemik yang cukup tinggi yang dapat meningkatkan kadar gula darah dengan cepat.

Bagi wanita hamil dengan diabetes kehamilan atau berisiko untuk menghidap penyakit ini, anda harus memperhatikan kandungan gula dalam makanan dan minuman yang anda makan. Periksa dengan doktor untuk mengurus dan merawat penyakit.

Untuk mengawal berat badan anda semasa kehamilan, doktor anda mungkin mencadangkan mengurangkan makanan atau minuman bergula, termasuk teh manis.

Jadi, tidak mengapa minum teh manis, tetapi tidak terlalu kerap. Atau anda boleh mengganti gula dengan madu atau sama sekali tidak menggunakan gula jika anda ingin menikmati teh.

Anda boleh menikmati teh dengan air suam atau dengan ais. Untuk mengurangkan loya, disyorkan sejuk.

Perhatikan juga berapa lama daun teh diseduh atau beg teh dicelup. Semakin lama diseduh atau direndam, semakin banyak kafein dalam teh yang bercampur dengan air.

Recent Posts