Kaya dengan Nutrien, ini adalah 5 khasiat ikan keli yang amat memalukan

Adakah anda suka ikan keli? Ikan satu ini sangat digemari dalam menu ikan keli pecel, yang disajikan dengan salad lengkap dengan sos cili. Ramai orang menyukai jenis ikan ini, kerana rasanya yang enak, kandungan nutrien yang banyak yang memberi manfaat kepada kesihatan tubuh. Jadi, apa faedah ikan dengan ciri misai ini? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Kandungan nutrien ikan keli

Ikan keli atau ikan keli mempunyai nama saintifik Clarias Sp. Anda dapat mengenali ikan ini dengan mudah kerana mempunyai ciri khas, yang dilengkapi dengan misai seperti kucing.

Biasanya, orang memproses ikan keli dengan menggorengnya dan disajikan dengan sos cili dan sayur-sayuran segar. Boleh juga dimasak dengan sos santan yang dikenali sebagai ikan keli mangut.

Di belakang daging lembut, ikan keli ternyata mempunyai banyak manfaat kesihatan kerana kaya dengan nutrien. Dalam 100 gram ikan keli mengandungi nutrien berikut.

 • Protein: 16.38 gram.
 • Lemak: 2.8 gram.
 • Kolesterol: 58 mg.
 • Natrium: 43 mg.
 • Vitamin D: 12.50 mcg.
 • Kalsium: 14 mg.
 • Zat besi: 0.30 mg.
 • Kalium: 358 mg.
 • Folat: 10 mcg.
 • Fosforus: 209 mg.
 • Tiamin atau vitamin B1: 0.210 mg.
 • Riboflavin atau vitamin B2: 0,072 mg.
 • Vitamin B3: 1.093 mg.
 • Vitamin B12: 2.23 mcg.

Khasiat ikan keli untuk kesihatan

Ikan keli adalah salah satu menu makanan yang sihat, jika anda bosan dengan jenis ikan lain. Berikut adalah beberapa kebaikan ikan keli menurut pelbagai kajian.

1. Menjaga kesihatan jantung

Menurut kajian 2015 dalam jurnal Genetik dan penyelidikan molekul, ikan keli termasuk makanan yang mengandungi asid lemak omega 3. Asid lemak ini terdiri daripada asid eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA).

Mengonsumsi ikan keli yang kaya dengan asid lemak omega 3 (minyak ikan) memberikan manfaat untuk kesihatan jantung. Pertama, ia menjaga lapisan arteri jantung lancar dan bebas dari kerosakan. Selain itu, kandungan nutrien pada ikan keli juga mencegah penebalan arteri dari plak dan pengerasan sehingga menjadikan aliran darah lebih lancar.

Kedua, asid lemak omega 3 dapat menurunkan kadar trigliserida dengan memperlahankan kadar pembentukan. Trigliserida sendiri jika tahap tinggi dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

Ketiga, asid lemak ini juga mengurangkan keradangan pada saluran darah di jantung, yang sering menyebabkan aterosklerosis. Caranya, dengan memperlahankan pengeluaran zat yang dilepaskan semasa tindak balas keradangan berlaku.

Terakhir, minyak ikan membantu menurunkan tekanan darah sambil meningkatkan kadar kolesterol baik. Anda perlu tahu bahawa tekanan darah tinggi (hipertensi) dan tahap kolesterol tinggi adalah faktor risiko penyakit jantung.

2. Mencegah anemia

Anda boleh mendapatkan vitamin B12 dari ikan keli. Ia memerlukan dua langkah untuk menyerap vitamin B12 dari makanan. Pertama, asid hidroklorik dalam perut memisahkan vitamin B12 dari protein yang terdapat dalam makanan. Selepas itu, vitamin B12 bergabung dengan protein yang dibuat oleh perut yang disebut faktor intrinsik dan diserap oleh badan.

Kemudian, badan akan menggunakan vitamin dari ikan keli untuk membantu membuat DNA, memberi makan sel-sel saraf, dan membentuk sel darah merah yang normal. Dari sifat ini, makan ikan keli dapat membantu mencegah jenis anemia megaloblastik yang membuat orang letih dan lemah. Jadi, ikan keli ini boleh menjadi salah satu menu makanan sihat bagi penghidap anemia.

3. Menyokong sistem ketahanan badan agar lebih kuat

Tidak mahu mudah sakit? Makan ikan keli boleh menjadi salah satu cara mudah. Kerana, ikan keli mengandungi protein tinggi yang memberikan manfaat kepada sistem imun. Sistem kekebalan tubuh sendiri dapat digambarkan sebagai perisai bagi tubuh dari pelbagai ancaman.

Sistem kekebalan tubuh yang kuat dapat melawan serangan dari virus, bakteria, atau parasit dengan lebih berkesan, menjadikan anda cenderung tidak jatuh sakit. Protein juga memainkan peranan penting dalam sel-sel tubuh, yang juga menyokong proses penyembuhan luka.

4. Menjaga kesihatan otak

Keradangan boleh berlaku di mana-mana bahagian badan anda, termasuk otak. Keradangan otak dapat meningkatkan risiko penyakit Alzheimer. Penyakit Alzheimer itu sendiri adalah penyakit yang menyerang otak sehingga mempengaruhi kemampuan berfikir, berkelakuan, dan bersosial.

Anda boleh mencegah keradangan ini menjadi lebih teruk dengan memakan makanan anti-radang, seperti ikan keli. Khasiat ikan keli diperoleh daripada kandungan asid lemak omega 3.

5. Menurunkan risiko strok

Satu lagi faedah ikan keli yang perlu anda ketahui adalah bahawa ia dapat mengurangkan risiko strok. Macam mana boleh jadi? Sifat ini diperoleh daripada kandungan kalium dalam ikan keli.

Kalium diketahui dapat menjaga otot, saraf, dan saluran darah yang sihat sehingga dapat mengurangi stroke, yang merupakan keadaan yang disebabkan oleh gangguan bekalan darah ke otak. Sekiranya pengambilan kalium dipenuhi dengan betul, risiko strok dapat berkurang.

Petua untuk makan ikan keli dengan selamat

Anda sudah tahu, betul, apa faedah ikan keli? Sekiranya anda ingin mendapatkan faedahnya, cubalah menambahkan ikan keli dalam makanan anda. Agar anda tidak bosan, anda boleh menggabungkan ikan keli dengan jenis lain atau sebagai persediaan lain. Contohnya, memasak ikan keli berpengalaman atau menggorengnya.

Walaupun rasanya enak, ikan keli goreng cenderung tinggi lemak. Terutama, jika anda menggunakan minyak kelapa sebagai minyak masak. Nah, untuk mengakali, anda boleh mengganti minyak dengan minyak yang lebih sihat, seperti minyak zaitun atau minyak jagung.

Anda juga perlu memperhatikan kualiti ikan semasa memilih. Sebabnya, ikan yang tidak segar, kandungan nutriennya tidak lengkap. Oleh itu, anda harus berhati-hati dalam memilih ikan di pasar.

Recent Posts