Hipertensi: Gejala, Punca, Sehingga Rawatan •

Definisi

Apa itu hipertensi (tekanan darah tinggi)?

Hipertensi adalah nama lain untuk tekanan darah tinggi. Tekanan darah itu sendiri adalah kekuatan aliran darah dari jantung yang mendorong ke dinding pembuluh darah (arteri).

Kekuatan tekanan darah ini dapat berubah dari semasa ke semasa, dipengaruhi oleh aktiviti apa yang dilakukan jantung (misalnya bersenam atau berada dalam keadaan normal / berehat) dan daya tahan saluran darahnya.

Definisi hipertensi adalah keadaan di mana tekanan darah lebih tinggi daripada 140/90 milimeter merkuri (mmHG).

Nombor 140 mmHg merujuk kepada bacaan sistolik, ketika jantung mengepam darah ke seluruh badan atau ketika menguncup. Sementara itu, angka 90 mmHg merujuk pada bacaan diastolik, ketika jantung dalam keadaan rehat atau dalam keadaan santai sambil mengisi ruangnya dengan darah.

Hipertensi adalah penyakit yang sering disebut sebagai "pembunuh senyap" kerana penyakit ini tidak menyebabkan gejala jangka panjang. Walau bagaimanapun, penyakit ini boleh mengakibatkan komplikasi yang mengancam nyawa, seperti penyakit jantung koronari, kegagalan jantung, strok, dan kegagalan buah pinggang.

Apakah tekanan darah yang normal?

Tekanan darah normal adalah sekitar 120/80 mmHg. Apabila bilangan sistolik dan diastolik anda berada dalam julat ini, anda dikatakan mempunyai tekanan darah normal.

Orang baru dikatakan mempunyai tekanan darah tinggi atau darah tinggi jika bacaan tekanan darah menunjukkan 140/90 mmHg. Tekanan darah yang terlalu tinggi akan mengganggu peredaran darah.

Namun, tekanan darah yang normal tidak bermakna anda boleh berehat. Apabila nombor sistolik anda antara 120-139, atau jika nombor diastolik anda (nombor bawah) antara 80-89, ini bermakna anda mempunyai "prehipertensi". Walaupun angka ini tidak boleh dianggap hipertensi, angka ini masih di atas angka normal yang harus diperhatikan.

Sekiranya bacaan tekanan darah anda melebihi 180/120 mmHg, atau jika anda mempunyai tekanan sistolik atau diastolik lebih tinggi daripada angka ini, anda berisiko menghadapi masalah kesihatan yang sangat serius. Angka ini menunjukkan keadaan yang disebut krisis hipertensi.

Sekiranya tekanan darah anda meningkat, doktor anda akan mengukurnya semula selepas beberapa minit. Sekiranya ketinggiannya masih sama, anda akan segera diberi ubat tekanan darah tinggi.

Seberapa biasa hipertensi?

Hampir semua orang boleh mengalami tekanan darah tinggi. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengatakan angka itu kini meningkat di peringkat global. Sebenarnya, peningkatan pada orang dewasa di seluruh dunia yang akan menderita hipertensi diramalkan akan meningkat kepada 29 peratus pada tahun 2025.

Kes hipertensi yang meningkat juga berlaku di Indonesia. Data untuk Penyelidikan Dasar Kesihatan (Riskesdas) milik Kementerian Kesehatan Indonesia pada tahun 2018 menunjukkan bahawa 34.1 persen penduduk Indonesia menderita tekanan darah tinggi. Sementara pada tahun 2013, jumlahnya masih mencapai 25.8 peratus.

Recent Posts