Cap Gorila, Ganja Sintetik yang Membuat Pengguna Hidup Seperti Zombi: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Ganja adalah salah satu ubat yang paling banyak digunakan di Indonesia. Berbanding dengan jenis ubat rekreasi lain, kesan ganja dianggap paling jinak dan mempunyai risiko kesihatan paling sedikit. Tetapi tidak begitu dengan "adik" barunya, ganja sintetik yang baru-baru ini menjadi popular. Kesan ganja sintetik jauh lebih berbahaya daripada ganja gulung tradisional - malah terbukti boleh membawa maut.

Apa itu ganja sintetik?

Walaupun mempunyai nama yang sama, ganja sintetik bukan ganja. Ganja sintetik adalah campuran bahan kimia industri yang disembur pada daun kering dan potongan rumput, dibungkus dengan cara yang dijual di bawah pelbagai nama samaran.

Pelbagai nama dikenali mulai dari Hanoman, Ganesha, Thunderbear, Cap Rhino, hingga Cap Gorilla yang paling terkenal.

Ganja sintetik tidak jarang juga diperdagangkan sebagai rokok tembakau tanpa jenama yang digulung.

Ganja sintetik tergolong dalam kumpulan ubat yang disebut "bahan psikoaktif baru" yang tergolong dalam kategori narkotik kategori 1.

Bahan psikoaktif baru adalah jenis ubat psikoaktif yang tidak terkawal yang telah tersedia di pasaran dan bertujuan untuk menyalin kesan ubat haram.

Dalam kes ini, ganja sintetik meniru kesan ganja tradisional. Tetapi ganja sintetik boleh mencapai ratusan kali lebih kuat daripada THC dalam ganja biasa.

Malah John W. Huffman, saintis perintis yang mencipta ganja sintetik, tidak mengesyorkan masyarakat umum untuk menggunakan sebatian ini. Pada dasarnya ganja sintetik dicipta bukan untuk penggunaan manusia.

Dari mana ganja sintetik ini berasal?

Kompleks ini pada asalnya dirancang sejak 20 tahun terakhir oleh John William Huffman, seorang lulusan Harvard dan profesor kimia organik di Universiti Clemson, untuk alasan perubatan untuk menyiasat kesan ganja pada haiwan penyelidikan di makmal terkawal.

Walau bagaimanapun, sebatian ini tidak pernah bertujuan untuk penggunaan manusia atau dinilai untuk keselamatan manusia.

Pada tahun 2008 setelah penerbitan karyanya, strain ganja sintetik bernama JWH-018 tiba-tiba muncul beribu-ribu batu jauhnya di makmal forensik Jerman.

Mereka menamakannya "Spice" dan menyebarkannya kepada pelanggan yang ingin tahu tentang ganja baru ini.

Yang menyedihkan adalah, ganja hari ini sangat mudah dan cepat dibuat, ia juga agak murah dari segi kos pengeluarannya.

Oleh itu, peniaga jalanan tidak mengambil masa yang lama untuk memanfaatkan peluang ini dan membuka pasaran baru untuk ganja sintetik.

Apakah kesan penggunaan ganja sintetik?

Bahan kimia yang terdapat dalam ganja sekarang berfungsi seperti THC, sebatian psikoaktif semula jadi yang terdapat di kilang ganja.

Kedua-dua bahan kimia THC dan sintetik mengikat sistem reseptor CB1 di otak anda untuk menghasilkan kesan euforia.

Tetapi ganja sintetik mempunyai kekuatan merosakkan yang lebih jahat daripada ganja sebenar yang ingin ditirunya, selalunya pada dos yang sangat rendah.

Kesannya termasuk muntah, sakit dada, pening, peningkatan degupan jantung, penglihatan yang menghitam, sakit kepala, kerosakan ginjal, sakit, kekeliruan, pelebaran murid, sawan, pergerakan anggota badan yang tidak disengaja (berkedut), penglihatan yang menghitam, penurunan kadar kalium darah, dan peningkatan glukosa.

Penggunaan ganja sintetik juga dikaitkan dengan perubahan tingkah laku (mudah marah, amukan), halusinasi, dan gejala psikotik.

Dalam beberapa kes, kesannya boleh menyebabkan strok, tekanan darah tinggi, sesak nafas, kegagalan jantung akut, serangan jantung, atau bahkan kematian.

Lebih-lebih lagi, anda tidak dapat memastikan apa bahan kimia tertentu di dalamnya, apalagi dos setiap campuran supaya kesannya berbeza - antara jenama, atau antara kumpulan jenama yang sama.

Menjadikan si pemakai bertindak seperti zombie

Fenomena K2, ganja sintetik versi Amerika, sekurang-kurangnya menjadikan 33 orang di Brooklyn dimasukkan ke hospital kerana overdosis.

Di Australia, ganja baru ini bertanggungjawab atas kematian seorang remaja berusia 17 tahun akibat overdosis. Sebenarnya, rekod ganja tradisional yang berlebihan di pelbagai tempat di dunia sangat jarang berlaku, hampir tidak ada.

Pada sesetengah orang, kesan ganja jenis baru ini menjadikan mereka berkelakuan seperti mayat hidup. Julai 2016 yang lalu, sejumlah pejalan kaki di New York melaporkan pemandangan aneh di pinggir jalan.

Rakaman CCTV dan video saksi menunjukkan sekumpulan lelaki duduk dengan lesu di kerusi dengan pandangan kosong, sementara yang lain bingung dan berkeliaran.

Seorang lelaki bahkan dilihat menari sambil bergerak sambil membawa bola boling. Yang lain berjalan dengan kepala ke bawah sambil menyeret basikal mereka.

Sama sekali tidak ada tanda-tanda kehidupan di wajah mereka, seperti adegan dalam filem zombie Hollywood.

Recent Posts