Sperma yang melekat pada kulit, masih boleh membuat anda hamil?

Anda mesti tahu bahawa sperma yang menyuburkan telur boleh menyebabkan kehamilan. Walau bagaimanapun, banyak orang masih tertanya-tanya bagaimana sperma dapat menyuburkan telur. Sebabnya, kehamilan boleh berlaku walaupun seorang lelaki mengalami ejakulasi di luar faraj. Jadi, ada kemungkinan sperma dapat bertahan tanpa berada di dalam rahim. Sekiranya sperma melekat pada kulit, adakah sperma masih hidup? Masih boleh menyebabkan kehamilan? Lihat penjelasan berikut.

Berapa lama sel sperma dapat bertahan ketika melekat pada kulit manusia?

Sel sperma hidup di air mani lelaki. Air mani adalah cairan yang dikeluarkan oleh lelaki melalui zakar ketika dia mengalami ejakulasi.

Di dalam rahim, sel sperma terpisah dari air mani dan berenang ke arah telur. Sekiranya berjaya memenuhi telur, kombinasi keduanya akan tumbuh seperti janin.

Sekiranya air mani dihasilkan di luar vagina dan melekat pada kulit, sel sperma yang dilindungi oleh cairan ini dapat bertahan untuk beberapa waktu.

Menurut pakar, sel sperma dapat bertahan pada kulit manusia hanya dalam beberapa minit. Terutama jika tangan atau kulit anda agak kering.

Namun, sudah pasti bahawa jika air mani pada kulit kering, sel sperma juga akan mati dan tidak dapat menyebabkan kehamilan.

Namun, jika air mani masih basah dan suhu kulit anda cukup hangat dan lembap, kemampuan sperma untuk bertahan hidup akan meningkat.

Beberapa pakar menyatakan bahawa dalam keadaan sempurna, iaitu permukaan kulit hangat, lembab, dan air mani masih basah, sel sperma dapat hidup hingga 20 minit.

Bolehkah anda hamil sekiranya sperma tersekat di tangan atau bahagian kulit yang lain?

Sekiranya air mani melekat pada kulit di sekitar faraj (tidak memasukinya), kemungkinan untuk hamil sangat kecil. Sebabnya, sperma tidak akan dapat mengalir ke rahim begitu sahaja.

Walau bagaimanapun, risiko hamil tetap ada setelah anda melancap dengan pasangan anda. Selepas melancap, air mani mungkin melekat di tangan.

Sekiranya tangan dan jari yang masih melekit dengan air mani menyentuh langsung bukaan faraj tanpa berlengah, ini boleh menyebabkan kehamilan.

Kerana sel sperma yang masih hidup di permukaan kulit di jari anda boleh bergerak dan memasuki rahim melalui faraj.

Menurut dr. David Delvin, pakar kesihatan seksual dari International Society for Sexual Medicine, kemungkinan mengandung kerana sperma yang masih bertahan di kulit memang sangat kecil.

Namun, itu tidak bermaksud mustahil.

Jadi, untuk mengelakkan kehamilan atau penularan penyakit kelamin, anda tetap harus menggunakan kondom walaupun tidak menembusi.

Di samping itu, setelah ejakulasi luaran, seka segera air mani yang melekat pada kulit atau pasangan anda sehingga benar-benar kering. Elakkan juga menyentuh langsung faraj selepas menyentuh zakar yang mengalami ejakulasi.

Faktor yang mempengaruhi kemampuan sperma untuk terus hidup

Sejauh mana sperma bertahan di luar rahim boleh berbeza-beza dari orang ke orang.

Ini dipengaruhi oleh faktor risiko seperti gaya hidup yang tidak sihat, tabiat merokok, tabiat minum alkohol, kegemukan, pengambilan ubat tertentu, dan kualiti sperma itu sendiri.

Semakin rendah kualiti sperma anda, semakin cepat sel sperma akan mati selepas ejakulasi.

Recent Posts