Cara meningkatkan stamina agar semangat tidak mudah luntur

Semua aktiviti yang anda lakukan memerlukan tenaga. Apabila stamina menurun, semangat untuk melakukan aktiviti juga berkurang. Setiap aktiviti yang anda lakukan akhirnya terasa sangat melelahkan. Nasib baik, ada beberapa kaedah mudah yang dapat meningkatkan stamina anda.

Cara meningkatkan stamina badan

Stamina adalah kemampuan tubuh untuk melakukan aktiviti fizikal dan mental untuk jangka masa tertentu. Seseorang yang mempunyai stamina tinggi tentunya lebih tahan terhadap tekanan, kecederaan, dan keletihan semasa melakukan aktiviti.

Berikut adalah serangkaian petua yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan stamina.

1. Bersenam

Bersenam memang membuat badan merasa letih, tetapi senaman secara berkala memberi kesan jangka panjang dalam bentuk peningkatan stamina.

Bersenam secara berkala selama enam minggu bahkan dapat meningkatkan tahap tenaga, kualiti tidur, dan fungsi otak.

Anda dapat meningkatkan stamina anda melalui latihan dengan cara berikut.

  • Latihan kardio ( berjoging , berbasikal, lompat tali) selama 30 minit setiap hari
  • Latihan selang intensiti tinggi , atau senaman intensiti tinggi jangka pendek 2-3 kali seminggu
  • Mengangkat berat 1-5 kali setiap hari

2. Meningkatkan intensiti latihan dan mengurangkan rehat rehat

Untuk membina daya tahan otot dan stamina, hadkan rehat semasa bersenam hingga 30-90 saat. Tingkatkan intensiti pemanasan dan bersenam agar badan anda terbiasa menggunakan tenaga.

Anda boleh memilih apa sahaja jenis sukan, sama ada berlari, berbasikal, berenang atau bahkan tolakan . Kuncinya adalah mendorong badan anda melakukan senaman sebanyak mungkin. Lakukan secara berkala, sekurang-kurangnya 3-5 kali setiap minggu.

3. Melakukan meditasi dan yoga

Meditasi dan yoga bukan sahaja menenangkan anda, tetapi juga merupakan cara untuk meningkatkan stamina. Sekiranya dilakukan secara berkala, kedua aktiviti ini dapat meningkatkan daya tahan dan mengurangkan tekanan dan keletihan.

Pergerakan yoga yang berguna untuk meningkatkan stamina merangkumi yang berikut.

  • Pose kapal. Duduk dengan kaki lurus dan tangan di sisi anda. Angkat dan luruskan kaki ke atas (badan dalam bentuk V), kemudian letakkan tangan anda di sebelah lutut sehingga anda duduk di punggung. Tahan selama beberapa saat.
  • Pose anjing menghadap ke atas. Berbaring di perut dengan telapak tangan anda menyentuh tikar. Kemudian, luruskan lengan anda sehingga badan anda sedikit terangkat, tetapi dengan kaki anda masih selari dengan tikar (sedikit diangkat). Tahan pose ini selama beberapa saat.
  • dewi berpose (dewi berpose). Berdiri dengan kaki tersebar dan jari kaki menghadap ke luar. Tarik nafas, kemudian bengkokkan lutut anda seperti kedudukannya setinggan . Angkat dan luruskan lengan ke atas, dan tahan selama 5 nafas.

4. Mengambil kafein

Kaedah lain yang terbukti dapat meningkatkan stamina adalah dengan mengambil kafein. Kafein memang boleh mempengaruhi prestasi fizikal anda dengan meningkatkan fungsi peredaran darah, sistem hormon, aktiviti otot, suhu badan, dan pembakaran lemak.

Walau bagaimanapun, ingat untuk menghadkan pengambilan harian anda. Had selamat untuk pengambilan kafein adalah 400 miligram sehari atau bersamaan dengan 4 cawan kopi.

Elakkan sumber kafein dengan gula tinggi seperti soda, kopi dengan krim, dan minuman tenaga.

Stamina yang tinggi akan menjadikan anda fokus dan bertenaga semasa melakukan aktiviti seharian. Badan anda tidak mudah letih kerana terbiasa menggunakan tenaga dengan cekap.

Sekiranya semua kaedah di atas tidak dapat meningkatkan stamina anda, cubalah berjumpa doktor mengenai perkara ini. Sebabnya, kelesuan yang berpanjangan boleh memberi isyarat kepada masalah kesihatan lain di badan anda.

Recent Posts