Otot Selalunya Berkedut, Bahaya atau Tidak? •

Secara sedar atau tidak, hampir semua orang mengalami kekejangan otot. Sensasi yang anda rasakan biasanya apabila otot anda tiba-tiba mengetat atau ditarik. Sebilangan besar orang mengadu kelenturan kelopak mata, ibu jari, jari kaki, atau betis. Twitch atau juga dikenali sebagai berkedut Ini adalah kejadian biasa dan biasanya akan hilang dengan sendirinya. Namun, jika anda sering mengalami kekejangan otot, berhati-hatilah kerana ini bererti anda berisiko terkena penyakit neurologi tertentu. Untuk mengetahui apa maksud kedutan yang anda alami, perhatikan maklumat berikut.

Apa yang berlaku semasa anda berkedut?

Sistem saraf pusat anda berfungsi sebagai pusat arahan dan komunikasi dalam tubuh manusia. Sel-sel neuron motor pada sistem saraf pusat akan membentuk unit motor. Unit motor ini berfungsi untuk mengawal pergerakan dan pengecutan otot. Twitching berlaku apabila unit motor memberi isyarat otot untuk menguncup berulang kali tanpa kawalan. Berkedut boleh terjadi pada kelopak mata, jari, lengan, atau betis.

Makna dan penyebab kedutan

Terdapat banyak keadaan yang boleh menyebabkan kedutan. Secara amnya, kegatalan kecil yang anda alami tidak berbahaya. Untuk memperbaikinya, anda hanya perlu meregangkan otot atau menggunakannya, misalnya, untuk berjalan, mengangkat barang, atau berkedip. Berikut adalah pelbagai sebab dan makna twitches yang sering berlaku.

  • Kedutan boleh disebabkan oleh kegelisahan, kegelisahan, atau tekanan. Berkedut adalah salah satu cara tubuh bertindak balas terhadap emosi ini. Tubuh anda akan mendapat isyarat tekanan dan merangsang reaksi saraf yang tidak menentu. Biasanya setelah tekanan atau kegelisahan anda reda, kedutan juga akan hilang secara beransur-ansur dengan sendirinya.
  • Mengonsumsi terlalu banyak kafein seperti kopi atau minuman tenaga akan mencetuskan kedutan. Kafein adalah perangsang yang boleh memberi kesan sampingan. Sekiranya badan anda sensitif terhadap kafein, otot anda akan bertindak balas dengan mengontrak perintah anda.
  • Kekurangan pemakanan tertentu boleh membuat otot anda berkedut tidak terkawal, terutama pada kelopak mata, betis, dan tangan. Biasanya nutrien yang diperlukan adalah vitamin D, vitamin B6, vitamin B12, dan mineral.
  • Sekiranya otot besar di lengan, kaki dan batang tubuh anda berkedut, kemungkinan anda mengalami dehidrasi. Apabila saraf yang tersambung ke otot tidak mendapat cukup natrium dan air, mereka menjadi sangat sensitif dan tiba-tiba boleh berkontrak.
  • Merokok dan mengongkong (e-rokok) boleh menyebabkan kedutan kerana kandungan nikotin yang mengganggu sistem neurotransmitter di otak. Neurotransmitter adalah sebatian semula jadi yang tugasnya adalah untuk menghantar maklumat ke sel-sel saraf. Gangguan neurotransmitter menyebabkan kekacauan dalam arahan yang diterima oleh otot anda.
  • Otot boleh berkedut setelah anda aktif secara fizikal atau bersenam. Biasanya ini kerana anda tidak memanaskan badan atau meregangkan otot dengan betul. Sebab lain yang mungkin berlaku untuk berkedut selepas bersenam adalah kekurangan elektrolit.
  • Kekurangan rehat juga berisiko membuat otot kerap berkedut, terutama pada kelopak mata. Ini kerana kurang tidur dan rehat menyebabkan bilangan neurotransmitter yang dihasilkan oleh otak tidak stabil sehingga arahan yang diterima oleh saraf dan otot menjadi terganggu.

Apakah tanda-tanda jika kedutan adalah tanda penyakit serius?

Sebagai tambahan kepada pelbagai sebab dan makna kedutan yang dibincangkan di atas, kedutan juga boleh menjadi tanda penyakit neurologi yang serius. Perhatikan jika kedutan anda telah berlangsung lama, tidak mereda, atau jika otot anda mulai merasa lemah. Perlu diingat sama ada otot yang berkedut selalu sama atau bergantian. Sekiranya kedutan berlaku pada otot yang sama secara berterusan dan kekerapannya tidak berkurang setelah sekian lama, anda harus berjumpa doktor atau kakitangan perubatan dan menjalani pemeriksaan.

Otot-otot berkedut boleh menjadi gejala pelbagai penyakit yang berisiko mengancam nyawa seperti distrofi otot (otot distrofi). , Sklerosis lateral amyotrophic (ALS), penyakit autoimun, neuropati, atau penyakit buah pinggang. Biasanya semasa pemeriksaan anda akan menjalani ujian darah untuk memeriksa tahap elektrolit dan fungsi tiroid, imbasan MRI atau CT untuk memeriksa tulang belakang atau otak, dan elektromiogram (EMG) untuk mengukur aktiviti elektrik pada otot rangka.

Bagaimana untuk mengelakkan berkedut?

Anda boleh mencegah kegatalan dan pelbagai penyebabnya dengan mengekalkan diet yang kaya protein dan sihat; rehat yang mencukupi; menguruskan tekanan dan merehatkan otot dengan melakukan yoga atau meditasi; mengehadkan pengambilan kopi, minuman tenaga, atau sumber lain yang mengandungi perangsang dan kafein; dan berhenti merokok.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found