Tekak dengan kahak tetapi tidak ada batuk? Berikut adalah 5 Sebab

Adakah anda sering kahak, tetapi tidak dalam keadaan batuk? Tekak dengan kahak adalah keadaan yang mengganggu kerana membuat tekak terasa seperti benjolan. Jadi, apa yang menyebabkan kerongkong kahak, walaupun anda tidak berada dalam keadaan batuk atau selesema? Inilah jawapannya.

Gambaran keseluruhan kahak

Sebenarnya, kahak itu sendiri adalah bahan licin yang bertindak sebagai pelincir untuk resdung dan tekak.

Bahan ini dihasilkan oleh sel-sel lendir di kelenjar lendir yang mengandungi air, mukin, garam, elektrolit, dan pelbagai jenis sel, seperti sel epitelium.

Mengalami kahak adalah perkara biasa. Seseorang boleh mengalami kahak di kerongkongnya walaupun dia sihat.

Rata-rata badan menghasilkan 1-2 liter lendir sehari yang digunakan untuk menjaga kelembapan tekak dan membantu sistem pernafasan.

Selain itu, kahak juga berfungsi untuk membantu melawan kerengsaan dan jangkitan. Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, pengeluaran kahak terlalu banyak.

Ini menjadikan tekak anda terus menghasilkan kahak walaupun badan anda tidak berada dalam keadaan batuk atau selesema.

Punca kahak di kerongkong walaupun anda tidak batuk

Berikut adalah beberapa faktor yang menyebabkan tekak kahak walaupun tidak batuk:

1. Jangkitan

Pengeluaran lendir biasanya dipercepat ketika tubuh mengalami jangkitan.

Ini adalah tindak balas semula jadi tubuh untuk menyingkirkan zarah asing yang mungkin menyebabkan jangkitan.

Ringkasnya, tubuh cenderung merangsang pengeluaran lendir untuk meningkatkan pertahanannya terhadap penceroboh asing yang berjangkit.

Akibatnya, terdapat penebalan lendir. Pada fasa ini, jalan keluar paling mudah untuk lendir tebal adalah melalui tekak.

2. Kerengsaan pencemar

Menghirup asap secara tidak sengaja, gas toksik, seperti sulfur dioksida dan nitrogen dioksida, sebenarnya boleh menyebabkan pengeluaran lendir berlebihan.

Keadaan ini menjadikan saluran udara membengkak dan meradang. Sekali lagi, sebagai tindak balas utama, kahak akhirnya dihasilkan.

3. Sinusitis akut

Sinusitis akut adalah keadaan yang dicirikan oleh pembengkakan rongga sinus. Pembengkakan menyekat saluran sinus, yang seterusnya menyebabkan lendir terbentuk.

Sinusitis akut boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria atau jangkitan kulat.

Selain itu, tidur di punggung ketika anda mengalami jangkitan sinus juga menyebabkan lendir menumpuk di bahagian belakang tekak anda, yang boleh menyebabkan sakit tekak dan masalah tidur.

4. Kehamilan

Ya, bersama dengan kenaikan berat badan, emosi yang tidak stabil, dan mual pada waktu pagi, pengeluaran lendir berlebihan dapat terjadi akibat kesan kehamilan.

Perubahan hormon semasa kehamilan dapat mengeringkan saluran hidung sehingga menyebabkan radang.

Oleh kerana masalah ini, pengeluaran lendir di hidung dan tekak menjadi berlebihan.

Untuk mengurangkan peredaran pernafasan akibat penumpukan lendir, anda boleh menggunakan kain basah yang hangat yang diletakkan di hidung atau pipi anda.

5. Minum susu

Mengonsumsi produk tenusu ketika anda demam, selesema, atau demam boleh menyebabkan pengeluaran lendir yang menebal dan tidak terkawal.

Reaksi alergi terhadap makanan tertentu juga boleh menyebabkan penyumbatan hidung, yang membolehkan lendir mengalir dari hidung ke kerongkong.

Minum susu, produk gandum, dan telur dapat memperburuk gejala alergi makanan anda dan menyebabkan pengeluaran lendir berlebihan, yang akhirnya dapat menumpuk di kerongkong anda.

6. Faktor fisiologi tertentu

Seseorang yang mengalami gangguan tekak dan menelan juga boleh menyebabkan penumpukan lendir di kerongkong.

Ini kerana orang yang mengalami gangguan tekak dan menelan otot tekaknya mempunyai kawalan yang rendah sehingga lendir tidak dapat dikeluarkan dan tetap berada di kerongkong.

Selain itu, mengalami septum yang menyimpang, yang merupakan keadaan di mana tulang rawan yang membelah hidung menjadi dua sisi bergerak menyebabkan perubahan aliran lendir.

Recent Posts