Manfaat Bir Baik untuk Kesihatan (Selagi ia tidak diminum berlebihan)

Ramai orang berpendapat bahawa minum bir hanya akan mencari penyakit. Tetapi, adakah itu benar? Para penyelidik telah lama mengetahui manfaat kesihatan bir. Tetapi sudah tentu faedah ini hanya akan diperoleh sekiranya bir diminum sekali-sekala dan tidak berlebihan, malah tidak membuat anda mabuk.

Apakah faedah kesihatan bir?

1. Kesihatan otak

Melalui kajian 3,660 peserta, didapati bahawa orang yang minum bir kurang dari sekali seminggu mempunyai risiko strok yang lebih besar daripada mereka yang minum bir. Para penyelidik menyimpulkan, ini berlaku kerana alkohol mempunyai keupayaan untuk menipiskan darah, sehingga mencegah pembekuan.

Walau bagaimanapun, minum terlalu banyak bir juga akan menyebabkan atrofi otak (pengurangan jumlah atau kemampuan otak). Selain itu, minum bir yang kaya dengan nutrien, seperti yang mengandungi protein, vitamin B, zat besi, riboflavin dan magnesium.

2. Membantu mencegah penyakit Alzheimer

Penyelidik di Loyola University Chicago Stritch School of Medicine menganalisis beberapa kajian dan menyimpulkan bahawa peminum bir 23% kurang cenderung untuk menghidap penyakit Alzheimer. Kandungan silikon dalam bir akan mencegah pelbagai bentuk demensia dan gangguan kognitif, termasuk Alzheimer. Kandungan silikon dalam bir dianggap melindungi otak daripada kesan berbahaya daripada tahap tinggi aluminium di dalam badan, yang merupakan salah satu penyebab Alzheimer.

3. Kaya dengan antioksidan

Bir yang mengandungi antioksidan mengandungi zat xanthohumol. Xanthohumol diketahui mempunyai sifat anti-kanser yang membantu menangkis enzim penyebab barah di dalam badan. Orang yang minum bir secara sederhana dapat membantu mencegah reaksi kimia tertentu yang boleh menyebabkan barah prostat pada lelaki. Bir juga terbukti dapat mengurangkan kemungkinan terkena barah payudara pada wanita.

4. Membantu merawat kelemumur

Fakta menarik lain tentang bir adalah bahawa bir juga boleh digunakan sebagai ubat semula jadi yang dapat menghilangkan kelemumur di kepala anda. Ini kerana bir dikaitkan dengan tahap ragi yang tinggi dan kaya dengan vitamin B. Cukup bilas rambut anda dengan bir kira-kira dua hingga tiga kali seminggu dapat membantu menghilangkan kelemumur dan membiarkan rambut anda lembut dan berkilat.

5. Meningkatkan kesihatan jantung

Pada tahun 2012, satu kajian mendapati bahawa minum bir dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dalam badan. Para penyelidik juga menyimpulkan bahawa bir jenis ini mengandungi antioksidan semula jadi, yang dikenali sebagai fenol. Fenol dan antioksidan adalah yang meningkatkan fungsi jantung.

Berapa banyak bir yang masih selamat diminum tanpa membahayakan kesihatan anda?

Perkara yang paling penting dalam meminum bir adalah minum secara sederhana, kerana jika anda minum terlalu banyak, ia sebenarnya boleh membawa maut kepada kesihatan. Bir mengandungi kalori tinggi yang dapat meningkatkan berat badan anda, dan mencetuskan pengumpulan lemak di perut, yang sering disebut buncit. Perut yang kembung meningkatkan risiko anda menghidap pelbagai penyakit berbahaya seperti penyakit jantung, kolesterol tinggi, dan penyumbatan saluran darah.

Minum terlalu banyak bir juga boleh merosakkan hati anda, dan membawa kepada penyakit serius mulai dari hati berlemak hingga sirosis. Belum lagi risiko ketagihan dan tingkah laku berisiko tinggi yang mungkin anda lakukan dalam keadaan mabuk.

Oleh itu, menurut CDC, pastikan bahawa jika anda minum bir, ini tidak lebih daripada 12 ons bir atau setara dengan satu gelas bersaiz normal.

Recent Posts