Masker Putih Telur, Apa Manfaatnya untuk Kulit? •

Merancang untuk bersabar untuk penjagaan kulit, tetapi tidak mahu menggunakan bahan kimia? Sekiranya ada, anda boleh mencuba topeng muka anda sendiri dengan bahan-bahan yang mudah dijumpai di rumah, seperti putih telur.

Topeng putih telur diramalkan mempunyai banyak manfaat untuk wajah. Cara membuat dan menggunakan topeng ini tidak sukar. Oleh itu, walaupun anda yang sibuk masih boleh mendapatkan faedahnya.

Pelbagai fungsi topeng putih telur untuk wajah

Selain baik untuk kesihatan tubuh, nutrien pada putih telur juga berguna untuk merawat kulit wajah. Inilah faedah yang anda dapat.

1. Mengetatkan kulit

Sekiranya anda mencari kaedah untuk mengetatkan kulit anda, cuba buat topeng putih telur di rumah. Putih telur kaya dengan protein yang disebut albumin. Protein ini dapat membantu menegangkan kulit yang kendur.

Selain itu, penggunaan topeng putih telur secara berkala juga dapat membantu pengelupasan dengan membuang sel-sel kulit mati sambil mengurangkan garis-garis halus. Ini bermaksud bahawa putih telur boleh menjadi pilihan pengelupasan semula jadi.

2. Menyerap lebihan minyak

Bagi pemilik kulit berminyak, topeng putih telur boleh menjadi pilihan yang baik untuk mengurangkan pengeluaran minyak berlebihan pada wajah. Sekali lagi, faedah yang satu ini berasal dari kandungan albumin putih telur.

Albumin berfungsi dengan menyempitkan saluran darah di bawah permukaan kulit. Ini menjadikan aliran darah lebih lancar sehingga kulit wajah terasa sesak dan pori-pori lebih kecil. Perubahan ini menghalang minyak berlebihan daripada keluar.

3. Menghilangkan whiteheads

Masker putih telur dan madu menjadi kegemaran ramai orang kerana ia berkesan untuk menghilangkan whitehead yang degil. Whiteheads atau whiteheads terbentuk kerana pori-pori yang tersumbat dengan minyak, sel-sel kulit mati, solekan, dan kotoran.

Secara amnya, kelebihan topeng putih telur untuk kulit masih perlu dikaji lebih lanjut. Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan bahawa albumin dalam putih telur mempunyai manfaat tersendiri untuk kesihatan dan kecantikan kulit.

Cara membuat topeng putih telur di rumah

Cara membuat topeng muka semula jadi dari putih telur sebenarnya tidak sukar. Hanya menggosok putih telur terus ke wajah sebenarnya sudah cukup. Walau bagaimanapun, anda boleh menambah ramuan lain untuk menambah kebaikan.

Contohnya, putih telur dan madu atau putih telur dicampurkan dengan jus lemon. Sudah tentu, lebih baik memilih bahan semula jadi yang sesuai dengan jenis kulit anda dan masalah yang anda alami.

Sekiranya anda ingin menggunakan putih telur tanpa tambahan, pukul sahaja putih telur sehingga rata dan gebu. Sapukan lapisan nipis di wajah dengan sikat atau kapas bersih. Kemudian, biarkan selama 10-15 minit sebelum dibilas hingga bersih.

Berikut adalah beberapa cadangan untuk membuat topeng muka semula jadi dari putih telur yang dapat disesuaikan dengan jenis kulit wajah anda.

1. Kulit wajah normal

Pemilik kulit wajah normal boleh menggunakan putih telur sahaja tanpa bahan tambahan. Walau bagaimanapun, anda juga boleh menambahkan bahan tambahan untuk melembapkan kulit atau fungsi lain. Inilah langkahnya.

 1. Hancurkan telur ke dalam mangkuk.
 2. Pastikan anda hanya mengambil putih telur. Cuba jangan biarkan kuning telur jatuh.
 3. Basuh tangan anda sebelum menggunakan topeng ke wajah anda
 4. Sapukan putih telur sedikit demi sedikit di wajah sehingga rata.
 5. Biarkan selama 10 minit.
 6. Bilas muka dengan air suam.

2. Kulit muka berminyak

Putih telur mungkin merupakan bahan topeng semula jadi yang paling sesuai untuk kulit berminyak kerana fungsinya dapat mengecilkan liang pori. Untuk menambahkan kelembapan, anda juga boleh menambah jus lemon. Inilah langkahnya.

 1. Hancurkan telur di atas mangkuk dan ambil bahagian putih sahaja.
 2. Masukkan jus setengah lemon ke dalam mangkuk dan pukul sehingga semua bahan digabungkan dengan baik.
 3. Sapukan putih telur sedikit demi sedikit di wajah, kemudian biarkan selama kira-kira 10 minit.
 4. Bilas muka dengan air suam.
 5. Topeng ini boleh digunakan hingga tiga kali seminggu.

3. Kulit gabungan

Kulit gabungan mempunyai kawasan berminyak dan kering. Putih telur dapat mengurangkan lebihan minyak, tetapi anda perlu menambahkan bahan lain untuk memberikan kelembapan tambahan pada kawasan kulit yang cenderung kering. Inilah langkahnya.

 1. Hancurkan telur di atas mangkuk dan ambil bahagian putih sahaja.
 2. Masukkan 1 sudu kecil jus lemon dan 1 sudu kecil madu ke dalam mangkuk, kemudian pukul semua bahan hingga sebati.
 3. Sapukan putih telur sedikit demi sedikit di wajah, kemudian biarkan selama kira-kira 15 minit.
 4. Bilas muka dengan air suam.

Topeng putih telur untuk wajah gabungan dipercayai dapat membantu menjadikan kulit lebih sihat sambil mengurangkan liang pori.

4. Kulit muka kering

Bahan lain yang biasa ditambahkan pada topeng putih telur untuk kulit kering adalah madu. Sebabnya, madu mampu melembapkan kulit secara semula jadi dan mengandungi zat antibakteria yang mencegah jangkitan kuman yang menyebabkan jerawat. Inilah langkahnya.

 1. Hancurkan telur ke dalam mangkuk dan ambil putih sahaja.
 2. Masukkan 1 sudu kecil madu ke dalam mangkuk, kemudian pukul semua bahan hingga sebati.
 3. Sapukan putih telur sedikit demi sedikit di wajah, kemudian biarkan selama kira-kira 15 minit.
 4. Bilas muka dengan air suam.

Risiko yang mungkin berlaku kerana memakai topeng putih telur

Walaupun ia popular digunakan sebagai topeng muka, keselamatan dan keberkesanan topeng putih belum terbukti oleh sains yang sah.

Bagi orang yang mempunyai jenis kulit normal atau masalah kulit dengan keluhan ringan, topeng ini mungkin berguna. Namun, sebaliknya mungkin berlaku bagi orang-orang tertentu.

Jumlah komposisi dan ramuan yang digunakan untuk membuat topeng muka semula jadi akan sangat berbeza, bergantung pada siapa yang membuatnya. Jadi, topeng yang berfungsi untuk satu orang tidak semestinya memberi kesan positif kepada orang lain.

Sebilangan orang yang mengalami alergi telur bahkan boleh mengalami reaksi alergi ketika menggunakan topeng ini walaupun tidak ditelan. Oleh itu, anda harus lebih berhati-hati sebelum menggunakan apa-apa untuk kulit wajah anda.

Periksa terlebih dahulu dengan menggunakan sebilangan kecil putih telur di bahagian belakang tangan anda dan tunggu kira-kira 15 minit. Sekiranya kulit tidak merah, sakit, atau gatal, maka anda boleh menggunakan topeng ini di wajah anda. Sekiranya terdapat reaksi alergi, hentikan penggunaannya.

Petua untuk penggunaan topeng putih telur dengan selamat

Supaya kelebihan topeng lebih optimum, perhatikan perkara berikut.

 • Bersihkan wajah anda terlebih dahulu dengan sabun muka sebelum menggunakan topeng putih telur untuk memastikan wajah anda bersih.
 • Basuh tangan anda sebelum dan selepas memecahkan telur supaya bakteria tidak berpindah ke topeng.
 • Semasa menggunakan topeng, sapu berus ke arah atas.

Jangan lupa, anda harus mengelakkan memakai topeng ini pada kawasan kulit yang mengalami luka terbuka. Ini kerana bakteria yang terdapat pada putih telur boleh masuk dan menjangkiti kulit yang cedera.

Setiap kali anda selesai menggunakan topeng putih telur, jangan lupa membersihkan topeng dengan cara yang betul. Bilas wajah anda hingga bersih sehingga tidak ada lagi masker yang tersisa.

Recent Posts