Pelbagai Cara Berkesan dan Berkesan untuk Mengatasi Sakit Gigi

Keadaan gigi sensitif kadangkala boleh mengganggu aktiviti. Sakit dan kesakitan yang timbul semasa menikmati makanan boleh membuat anda merasa sangat tidak selesa. Sebenarnya, kesakitan yang timbul dapat dirasakan beberapa jam selepas makan. Ayuh, ketahui pelbagai pilihan ubat yang berkesan untuk mengatasi sakit gigi berikut.

Pilihan ubat sakit gigi melalui tabiat harian

Gigi sensitif boleh berlaku pada usia berapa pun. Dikutip dari Mayo Clinic, kepekaan disebabkan oleh lapisan tengah gigi (dentin) yang sangat lembut yang terdedah kepada pelbagai perkara dari persekitaran luar. Sebenarnya, dentin harus dilindungi oleh enamel gigi.

Apabila lapisan luar gigi atau enamel gigi menipis, dentin akan terkena udara dan suhu dari luar sehingga gigi dapat terasa sakit dengan mudah.

Salah satu penyebab sakit gigi berasal dari makanan yang anda makan, misalnya, anda akan merasakannya ketika anda makan ais krim atau hanya minum minuman sejuk yang lain. Sensasi menyakitkan juga muncul ketika makan makanan yang mesti dielakkan, iaitu yang panas atau terlalu manis. Kesakitan boleh datang dan pergi, kadang-kadang ia tidak dapat ditanggung.

Anda dapat mengurangkan dan merawat gigi sensitif bermula dari mengubah tabiat harian. Lihat cara menangani juga sakit gigi atau gigi sensitif di bawah.

1. Gosok gigi dengan betul

Adakah anda menggosok gigi dengan cara yang betul? Contohnya, menggosok gigi dengan kerap, iaitu dua kali sehari. Tidak cukup untuk berhenti di situ, gunakan teknik memberus gigi yang betul untuk membersihkan semua bahagian gigi dan mulut anda.

Sikat dengan lembut dan berhati-hati di sekitar garis gusi sehingga anda tidak mengeluarkan tisu gusi. Dengan menggosok gigi dengan kuat dapat menipiskan enamel, yang meningkatkan kepekaan gigi anda.

Pegang berus gigi anda pada sudut 45 darjah. Sikat perlahan-lahan dengan gerakan bulat dan tahan berus gigi di hujung jari anda, bukan di telapak tangan anda. Kami mengesyorkan menggunakan jenis sikat gigi berbulu lembut untuk mengurangkan risiko sakit gigi atau kepekaan.

Anda juga boleh menggunakan bantuan benang gigi ( benang gigi ) untuk mencapai serpihan makanan di antara gigi yang sukar dijangkau menggunakan berus gigi.

2. Menggunakan ubat gigi khas

Anda boleh menggunakan ubat gigi untuk gigi sensitif yang mengandungi fluorida. Ubat gigi yang direka khas untuk gigi sensitif mengandungi bahan aktif yang disebut kalium nitrat.

Ia membantu menyekat tubulus kecil di dentin yang sensitif. Bukan hanya itu, ubat gigi ini mengandungi sebatian yang membantu menyekat penyebaran sensasi dari permukaan gigi ke saraf.

Ia biasanya memerlukan beberapa kegunaan sebelum kepekaan gigi menurun. Selepas beberapa penggunaan, ubat gigi dapat menghilangkan rasa sakit yang berkaitan dengan gigi sensitif.

Sekiranya anda menggunakannya secara berkala, ubat gigi adalah salah satu kaedah yang paling sesuai untuk merawat sakit gigi atau sensitif dalam jangka masa panjang.

3. Elakkan makanan dan minuman berasid

Mengatasi sakit gigi tidak hanya menggunakan ubat yang dimakan, tetapi juga dapat dilakukan dengan mengubah gaya hidup dan kebiasaan, termasuk pengambilan makanan dan minuman.

Makanan atau minuman berasid dapat mengikis enamel, menjadikan gigi anda lebih sensitif. Anda harus mula mengehadkan pengambilan makanan dan minuman berasid untuk mengurangkan risiko sakit gigi atau kepekaan.

Tunggu sekurang-kurangnya 20 minit selepas makan makanan berasid untuk menggosok gigi untuk menghilangkan rasa sakit. Sekiranya selang waktu kurang dari 20 minit atau anda menggosok gigi dengan segera, ia boleh merosakkan enamel pada gigi anda.

4. Berkumur dengan hidrogen peroksida

Daripada menggunakan ubat kumur yang mengandungi alkohol, anda boleh beralih menggunakan hidrogen peroksida. Hidrogen peroksida adalah antiseptik ringan dan mempunyai fungsi pembasmi kuman.

Bukan hanya untuk mensterilkan luka, produk ini juga dapat digunakan sebagai ubat untuk merawat sakit gigi dan sensitif dengan menghilangkan kuman yang menyebabkannya.

Selain itu, ubat kumur yang mengandungi hidrogen peroksida ini juga dapat menyembuhkan masalah gusi, seperti sariawan dan radang gusi.

5. Memakai alat pelindung

Adakah anda mempunyai kebiasaan menggosok gigi (bruxism) semasa tidur pada waktu malam? Nah, kebiasaan ini boleh menjadi salah satu penyebab gigi sensitif kerana dapat mengikis lapisan enamel.

Oleh itu, menggunakan alat pelindung ( pelindung mulut ) boleh anda lakukan sebagai kaedah rawatan alternatif untuk sakit gigi dan sensitif kerana kebiasaan menggosok gigi.

Prosedur perubatan sebagai ubat untuk merawat sakit gigi

Anda boleh memilih untuk merawat gigi sensitif melalui doktor gigi sekiranya sakit gigi sensitif anda tidak hilang. Anda boleh berjumpa dengan semua aduan kepada doktor. Doktor gigi akan memberikan beberapa ubat preskripsi untuk sakit gigi serta nasihat yang tepat dan mengikut aduan yang anda rasakan.

Beberapa prosedur perubatan untuk merawat sakit gigi yang boleh anda ikuti adalah seperti berikut.

1. Periksa gigi anda oleh doktor gigi

Kami mengesyorkan agar anda memeriksa gigi anda dengan doktor gigi setiap enam bulan. Tetapi semuanya bergantung pada keadaan gigi anda. Sekiranya anda merasakan ada sesuatu yang tidak selesa di gigi anda, anda harus segera berjumpa doktor gigi. Seterusnya, anda mungkin menjalani salah satu rawatan pergigian dengan prosedur perubatan, bergantung pada keadaan yang anda rasakan.

Rawatan yang boleh anda terima sebagai cara mengatasi sakit gigi atau sensitif, seperti:

 • Fluorida . Fluorida berfungsi untuk menguatkan enamel gigi dan mengurangkan penyebaran sensasi kesakitan. Doktor gigi anda mungkin menggunakan fluorida ke kawasan gigi yang sensitif. Doktor anda juga boleh menetapkan fluorida ini di rumah.
 • Penebalan atau pengikatan . Permukaan akar gigi yang terdedah dapat dirawat dengan menggunakan lapisan ikatan (resin) ke permukaan akar gigi yang sensitif. Anestetik tempatan mungkin diperlukan semasa penggunaannya.
 • Pembedahan gusi . Sekiranya akar gigi telah kehilangan lapisan gusi, sejumlah kecil tisu gusi dapat dikeluarkan dari kawasan lain untuk dilekatkan pada gusi yang hilang. Ini bertujuan untuk melindungi akar gigi dan mengurangkan kepekaan.
 • Rawatan saluran akar (rawatan saluran akar) . Sekiranya kepekaan gigi teruk dan rawatan lain tidak membantu, doktor gigi anda mungkin mengesyorkan rawatan ini untuk mengatasi masalah tersebut. Rawatan saluran akar adalah prosedur yang digunakan untuk merawat masalah dengan pulpa gigi. Ini adalah teknik yang paling berjaya dan mempunyai kesan sampingan yang minimum sebagai cara merawat dan merawat gigi yang sensitif.

2. Merawat masalah gusi

Akar gigi biasanya ditutupi oleh tisu gusi. Namun, jika anda mengalami masalah seperti penyakit gusi, kemungkinan gigi anda akan terdedah. Keadaan ini juga dikenali sebagai gusi yang merosot (kemerosotan gingiva).

Keturunan gusi yang memaparkan akar juga menyebabkan gigi sakit dan menyebabkan kesakitan. Cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi sakit gigi sensitif ini adalah pergi ke doktor gigi untuk mendapatkan rawatan perubatan yang dapat memulihkan tisu gusi.

Beberapa masalah yang boleh menyerang gusi termasuk radang gusi (gingivitis) dan jangkitan gusi (periodontitis).

Apa alternatif ubat sakit gigi untuk wanita hamil?

Gigi menjadi lebih sensitif semasa mengandung, termasuk salah satu perubahan normal yang berlaku. Anda boleh mengalaminya pada akhir trimester pertama atau awal trimester kehamilan kedua.

Gusi adalah tisu penghubung yang mengelilingi leher gigi dan menutup rahang anda. Peningkatan hormon yang berlaku di dalam badan wanita hamil boleh menyebabkan peningkatan aliran darah ke gusi.

Keadaan ini boleh menyebabkan gusi anda menjadi lembut dan menjadikannya lebih mudah terkena radang dan bengkak. Komplikasi yang berlanjutan dari keadaan ini akan mempengaruhi tisu gigi yang menutupi akar gigi dan bahagian dalam gigi lain, termasuk dentin.

Oleh itu, tidak menghairankan bahawa anda akan merasakan kepekaan gigi yang lebih menusuk dan menyakitkan semasa mengandung. Malangnya, wanita hamil tidak boleh mengambil ubat yang biasa digunakan untuk sakit gigi dan sensitif.

Untuk mengatasi sakit gigi kerana makanan dan minuman, anda boleh melakukan beberapa cara alternatif, seperti:

 • Gunakan berus gigi yang lembut dan teknik memberus gigi yang perlahan dan tepat.
 • Menukar ubat gigi menjadi ubat gigi untuk gigi sensitif.
 • Anda harus mengelakkan makanan dan minuman yang terlalu manis dan masam, serta makanan dan minuman yang terlalu panas atau sejuk.
 • Pastikan anda membilas mulut dengan air suam setelah memakan makanan dan minuman ini.
 • Kalsium, vitamin B12, vitamin C, dan vitamin D penting untuk pertumbuhan gigi. Mengonsumsi makanan dan minuman yang mengandungi nutrien ini dapat menjaga kesihatan gigi sensitif anda.
 • Tingkatkan kekerapan anda menggosok gigi sepanjang hari, termasuk selepas makanan ringan.

Walau bagaimanapun, segera berjumpa doktor gigi jika gigi sensitif anda disertai dengan gejala lain, seperti:

 • Sakit pada gigi sehingga gigi jatuh
 • Pendarahan atau pembengkakan gusi
 • Luka di bahagian lain mulut yang sakit setiap kali anda makan
 • Kesukaran bernafas

Rujuk keadaan yang anda alami dengan doktor anda, termasuk mengandung semasa pemeriksaan.

Recent Posts