Ubat Muntah Mual Berdasarkan Sebab dan Risiko Kesan Sampingan

Terdapat banyak sebab mual dan muntah, tetapi biasanya muncul sebagai gejala penyakit yang sudah anda miliki. Contohnya jangkitan, keracunan makanan, atau muntah (gastroenteritis). Mual juga boleh memberi isyarat keadaan kesihatan tertentu, seperti: sakit pagi semasa kehamilan dan penyakit bergerak, sebagai kesan sampingan ubat-ubatan atau prosedur perubatan tertentu (seperti kesan anestetik atau kemoterapi). Itulah sebabnya pilihan ubat mual juga sangat besar, dan mesti disesuaikan dengan penyebabnya.

Pilihan ubat mual berdasarkan penyebabnya

Mual mungkin kelihatan seperti reaksi sederhana, tetapi sebenarnya ini adalah proses yang rumit. Mual sebenarnya adalah refleks semula jadi badan untuk mengusir benda asing, seperti kuman yang menyebabkan penyakit.

Kelas ubat untuk merawat loya umumnya disebut antiemetik. Ubat antiemetik berfungsi dengan mengganggu reseptor saraf di otak untuk berhenti mencetuskan tindak balas mual dan muntah. Setiap jenis ubat antiemetik dirancang khusus untuk berfungsi dalam keadaan yang berbeza.

Apa pilihannya?

1. Ubat loya untuk penyakit bergerak

Mual sering berlaku semasa anda melakukan perjalanan dengan kereta, kapal terbang, atau bahkan dengan kapal. Pilihan ubat yang boleh anda ambil ketika sakit bergerak, atau bahkan sebelum mula meninggalkannya untuk mengelakkan rasa mual sebelum ia berlaku, adalah kelas antihistamin seperti meclisine dan scopolamine.

Meclizine dan copolamine berkesan untuk mencegah dan merawat gejala mual, muntah, dan pening kerana sakit bergerak. Kedua-duanya berfungsi untuk menyekat isyarat yang dihantar dari neurotransmitter asetilkolin di otak ke sistem pencernaan untuk mencetuskan loya.

Walau bagaimanapun, meclizine mempunyai satu kelebihan lain yang tidak dimiliki scopolamine. Meclizine dapat melegakan gejala vertigo yang menyebabkan mual. Ubat ini dapat mengurangkan kepekaan telinga dalam terhadap perubahan pergerakan kepala yang sering berlaku semasa pergerakan kereta atau kapal yang tidak stabil.

Kedua-dua ubat ini boleh menyebabkan rasa mengantuk jadi jangan mengambilnya jika anda mahu memandu kenderaan. Kesan sampingan lain dari scopolamine adalah mulut kering dan penglihatan kabur.

Minum ubat sakit perjalanan sekurang-kurangnya 2-3 jam sebelum waktu berlepas. Ubat ini tidak boleh diambil bersamaan dengan alkohol, ubat penenang, atau pil tidur. Meclizine tidak disyorkan untuk digunakan oleh kanak-kanak di bawah 12 tahun atau untuk wanita hamil dan menyusui, kecuali disyorkan oleh doktor.

2. Ubat loya selepas pembedahan atau selepas kemoterapi

Mual atau muntah selepas pembedahan boleh disebabkan oleh anestetik yang digunakan semasa pembedahan. Ubat loya yang boleh digunakan termasuk penyekat serotonin seperti ondansetron, atau penyekat dopamin seperti metoklopramida.

Ubat mual yang menyekat serotonin seperti ondansetron berfungsi dengan menyekat isyarat dari salah satu saraf di otak yang bertanggungjawab mengawal mual dan muntah. Ondacetron adalah ubat yang berkesan untuk merawat mual yang dipicu oleh kesan sampingan anestesia dan beberapa jenis ubat kemoterapi barah. Kesan sampingan biasa ubat ini termasuk sakit kepala, mengantuk, pening dan sembelit.

Sementara itu, penyekat reseptor dopamin seperti metoclopramide berfungsi untuk merawat loya dengan memudahkan pergerakan otot gastrik untuk mempercepat proses pengosongan. Ubat ini juga berfungsi untuk mengurangkan kegembiraan sistem saraf yang mengawal mual.

Ubat metoclopramide mempunyai kesan sampingan yang memperlambat pergerakan, menyebabkan gegaran, mengantuk, dan gelisah.

Ubat yang digunakan untuk mual kerana kesan anestetik dan kemoterapi biasanya tidak di kaunter, atau memerlukan preskripsi doktor.

3. Ubat loya kerana masalah pencernaan

Penyakit pencernaan seperti keracunan makanan dan muntah boleh menyebabkan gejala mual dan muntah. Untuk merawat gejala ini, doktor anda mungkin menetapkan ubat anti-loya berikut:

Emetrol

Emetrol (asid fosforik) umumnya digunakan sebagai ubat untuk merawat mual akibat jangkitan pada saluran pencernaan, seperti kes keracunan dan muntah, atau kerana makan berlebihan.

Walau bagaimanapun, emetrol tidak boleh digunakan oleh penghidap diabetes tanpa pengawasan yang ketat dari doktor kerana mengandungi gula.

Emetrol tidak boleh diambil lebih dari lima dos dalam satu jam tanpa berjumpa doktor. Juga berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakan ubat ini jika anda hamil atau menyusu, dan jika anda ingin menggunakannya untuk anak kecil.

Bismuth subsalicylate

Bismuth subsalicylate adalah ubat yang dapat menghilangkan rasa mual dan sakit perut.

Wanita hamil atau menyusu harus berjumpa doktor sebelum menggunakan ubat mual ini. Sebabnya, sifat salisilat yang terkandung dalam ubat ini serupa dengan aspirin yang diketahui membahayakan janin dan bayi. Orang yang alah kepada aspirin atau ubat-ubatan yang berkaitan juga tidak boleh mengambil bismut subsalicylate.

Hanya minum ubat dengan kebenaran doktor anda jika anda diberi ubat antikoagulan (penipisan darah), atau menghidap diabetes atau gout.

4. Ubat loya sakit pagi ketika mengandung

Secara amnya, loya akibat sakit pagi tidak perlu dirawat. Ini adalah fasa normal yang berlaku pada awal kehamilan dan akan bertambah baik dengan sendirinya.

Walau bagaimanapun, jika simptomnya sangat teruk sehingga mengganggu hari anda, loya anda mungkin merupakan tanda hiperemesis gravidarum. Hyperemesis gravidarum adalah keadaan perubatan khas yang dapat dirawat dengan:

Promethazine

Promethazine adalah ubat mual antihistamin yang berfungsi dengan menyekat bahan semula jadi tertentu yang dihasilkan oleh tubuh sehingga menyebabkan mual.

Mengantuk, pening, sembelit, penglihatan kabur, atau mulut kering mungkin berlaku sebagai kesan sampingan ubat ini. Untuk melegakan kesan sampingan dari mulut kering, hisap gula-gula, ais, kunyah, atau minum banyak air.

Sekiranya kesan ini berlanjutan atau bertambah buruk, beritahu doktor anda.

Vitamin B6

Makanan tambahan vitamin B6 juga dapat mengatasi rasa mual kerana sakit pagi, dan dilaporkan selamat untuk dimakan oleh ibu hamil. Tidak ada bukti yang menunjukkan potensi bahaya pada janin ketika ibu mengambil vitamin B6 sebagai ubat untuk mual semasa kehamilan.

Dos vitamin B6 yang biasa untuk melegakan penyakit pagi adalah 10 mg hingga 25 mg, diambil 3 kali sehari. Walau bagaimanapun, berbincanglah dengan pakar obstetrik anda sebelum mengambil vitamin B6 semasa kehamilan untuk mendapatkan dos yang tepat.

5. Ubat loya kerana kegelisahan yang berlebihan

Kecemasan juga boleh menyebabkan anda merasa mual dan akhirnya muntah. Ini adalah cara tubuh bertindak balas terhadap tekanan dan panik.

Untuk mengatasi rasa mual kerana kegelisahan yang berlebihan, doktor secara amnya akan menetapkan ubat antiemetik seperti prochlorperazine. Ubat loya ini berfungsi untuk mengawal rangsangan abnormal di otak.

Prochlorperazine adalah ubat anti muntah dan juga antipsikotik, yang biasanya diresepkan untuk merawat skizofrenia. Namun, ini bukan penawar penyakit, tetapi hanya membantu melegakan gejala mual yang sering timbul.

Anda tidak boleh menggunakan prochlorperazine jika anda baru-baru ini mengambil alkohol, ubat penenang, atau ubat narkotik. Prochlorperazine juga tidak digalakkan diambil oleh kanak-kanak.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found