Cara menghilangkan kenangan dari perkara buruk dan tidak mahu dikenang

Setiap orang mempunyai ingatan, sama ada baik atau buruk. Kedua-duanya terpaut erat, kadang-kadang bahkan berkelip ke belakang. Apabila kenangan indah muncul, anda mungkin tersenyum gembira. Sebaliknya, kenangan buruk sebenarnya boleh menyebabkan trauma atau fobia. Kenangan negatif ini tentunya mahu dilupakan. Namun, bagaimana untuk membuang ingatan atau melupakan sesuatu yang buruk?

Mengapa kenangan buruk dicatat dengan jelas di otak?

Sebelum membincangkan cara melupakan sesuatu yang tidak mahu anda ingat, fahami terlebih dahulu bagaimana otak berfungsi dalam memproses kenangan.

Otak anda mempunyai ruang khas untuk menyimpan kenangan. Walaupun sudah berhari-hari atau puluhan tahun, anda masih dapat mengingati memori ini. Kenapa? Ini berlaku kerana protein merangsang sel otak untuk membentuk hubungan dalam ingatan lama.

Walau bagaimanapun, sambungannya boleh berubah. Kadang-kadang ada ingatan yang dilupakan atau bahkan lebih jelas, bahkan kelihatan berlebihan. Contohnya, labah-labah yang jatuh tepat di dekat mata anda semasa tidur.

Kenangan ini dapat diperburuk oleh banyak faktor, seperti filem atau foto yang menampilkan labah-labah yang menakutkan. Semakin kuat dan berlebihan memori, semakin besar kemungkinannya menimbulkan fobia.

Sekiranya seseorang sudah mengalami fobia, salah satu cara untuk mengatasi masalah yang ditakuti ini ialah meminta bantuan doktor atau psikologi.

Kajian mengenai jurnal Arah Semasa dalam Sains Psikologi melaporkan bahawa kenangan buruk lebih sukar untuk dilupakan kerana kebanyakan orang mengingatnya dengan lebih jelas. Kenangan buruk diketahui melibatkan bahagian otak, iaitu korteks amigdala dan orbitofrontal, yang juga bertanggungjawab untuk memproses emosi.

Cara menghilangkan kenangan buruk

Sesuatu yang ingin anda lupakan, biasanya membuat anda takut, cemas, sedih, dan tertekan. Dalam kes yang lebih teruk, emosi yang anda rasakan ketika ingatan kembali dapat menghalang aktiviti.

Anda sebenarnya tidak dapat menyingkirkan kenangan buruk dari otak anda, tetapi anda dapat mengurangkan penglibatan emosi yang menyertainya sebagai cara untuk berhenti merasa cemas atau takut seperti sebelumnya.

Untuk keluar dari masalah ini, anda boleh mencuba cara berikut.

1. Cari pencetus

Kenangan buruk, sedih, atau memalukan tidak selalu ada di kepala anda. Kenangan ini akan muncul kerana ada pencetus, seperti bau, gambar tertentu, atau suara.

Sebagai contoh, Orang A, yang mengalami trauma pemberontakan, akan mengingati kejadian itu ketika dia mendengar suara kuat, asap tebal, atau orang ramai. Nah, suara yang kuat, asap tebal, dan orang ramai adalah yang mendorong A mengingati kenangan buruknya.

Mengetahui pencetus adalah cara asas untuk membantu anda menghapus sesuatu yang tidak baik dari ingatan. Semakin sensitif anda terhadap pencetus ini, semakin besar peluang anda mengawal diri sendiri dan memutuskan hubungan antara pencetus dan kenangan negatif.

2. Rujuk ahli psikologi

Sekiranya kenangan buruk menyusahkan anda, sudah tiba masanya untuk melawat ahli psikologi. Tujuannya adalah agar psikologi dan profesional kesihatan mental dapat membantu anda mencari jalan yang betul untuk melupakan sesuatu yang membuat anda trauma.

Selepas trauma itu berlaku, psikolog akan meminta anda menunggu beberapa minggu agar emosi anda stabil. Kemudian, anda akan diminta untuk menceritakan kembali pengalaman atau kejadian yang membuat anda trauma sekali atau dua kali seminggu.

Mengingati kenangan buruk berulang kali ternyata bertujuan untuk memaksa otak untuk menyusun semula peristiwa dan mengurangkan trauma emosi yang dialami. Walaupun kenangan ini tidak dapat dihapus, sekurang-kurangnya emosi yang timbul tidak lagi sensitif seperti sebelumnya.

3. Lakukan penekanan ingatan

Menurut kajian dalam jurnal Trend Sains Kognitif, penekanan ingatan (penekanan ingatan) boleh digunakan sebagai cara untuk menghilangkan kenangan buruk yang terus muncul.

Kajian menunjukkan bahawa menggunakan fungsi otak tahap tinggi, seperti penaakulan dan pemikiran rasional, dapat mengganggu bagaimana otak berfungsi untuk mengingat suatu memori. Teknik ini sebenarnya sama dengan melatih otak untuk mematikan memori dengan menggantinya dengan memori lain yang lebih menyenangkan.

4. Terapi pendedahan

Terapi ini sebenarnya merupakan rawatan untuk PTSD (Post Traumatic Stress Disorder). Walau bagaimanapun, ia juga boleh dilakukan sebagai cara untuk menghapus kenangan seseorang tentang peristiwa yang menyedihkan dan menakutkan.

Terapi ini melibatkan menceritakan semula peristiwa traumatik, diikuti dengan latihan menangani trauma. Ahli terapi boleh memberi pesakit sesuatu atau membawa pesakit ke tempat yang mencetuskan trauma.

5. Ambil propranolol

Propranolol adalah ubat untuk hipertensi, yang sering digunakan untuk merawat orang yang mengalami trauma. Ubat ini dapat mengurangkan tindak balas badan terhadap kegelisahan, seperti berjabat tangan, berpeluh, jantung berdebar, dan mulut kering.

Propranolol adalah ubat tekanan darah dari kelas ubat yang dikenali sebagai penyekat beta, dan sering digunakan dalam rawatan kenangan traumatik.

Setelah diambil secara oral, propranolol akan mengurangkan tindak balas emosi yang berlaku apabila anda mengingati trauma. Rawatan ini akan lebih berkesan jika digabungkan dengan terapi.

Sumber gambar: CAIPA

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found