Ciri-ciri Urin Normal dari Warna, Bau, dan Jumlah

Keadaan sistem kencing setiap orang sangat berbeza. Oleh itu, adalah wajar anda menghasilkan air kencing (air kencing) dengan warna, bau, atau jumlah yang berbeza dari orang lain. Faktor lain seperti kesihatan, pengambilan cecair, serta pengambilan makanan dan ubat juga mempengaruhi pengeluaran air kencing.

Walaupun begitu, air kencing normal masih mempunyai ciri tersendiri. Apa contohnya?

Warna urin biasa

Warna air kencing berbeza dari yang jelas hingga kuning gelap. Perbezaan warna ini disebabkan oleh pigmen air kencing yang disebut urokrom dan urobilin. Selain itu, warna air kencing juga dipengaruhi oleh pengambilan cecair dan apa yang anda makan.

Air kencing yang sihat jelas berwarna kuning muda. Semakin banyak air yang anda minum, semakin jelas air kencing anda. Sebaliknya, tidak minum air yang mencukupi akan menjadikan air kencing anda berwarna kuning gelap hingga jingga.

Di luar julat warna ini, air kencing juga dapat berubah warna menjadi merah, hijau, biru, menjadi coklat gelap. Berikut adalah pelbagai warna air kencing dan penyebabnya yang juga berkaitan dengan penyakit pundi kencing.

1. Kuning pekat

Penyebab urin kuning gelap yang paling biasa adalah dehidrasi. Apabila badan mengalami dehidrasi, kepekatan urobilin dalam air kencing akan meningkat. Tidak ada cukup air untuk melarutkan urobilin sehingga urin berwarna lebih gelap.

Selain kekurangan cairan, warna kuning gelap juga dapat disebabkan oleh:

 • Pengambilan antibiotik, ubat anti-radang, dan ubat jangkitan saluran kencing.
 • Penyakit kelamin, terutamanya klamidia.
 • Keradangan pundi kencing (sistitis), saluran kencing, atau buah pinggang.
 • Ambil vitamin B, vitamin C, dan beta-karoten.
 • Disfungsi hati.

2. Merah jambu atau merah

Air kencing biasanya berwarna merah kerana dicampurkan dengan darah, tetapi penyebabnya tidak semestinya serius. Darah boleh datang dari jangkitan saluran kencing, batu ginjal, atau batu pundi kencing. Kadang-kadang, darah juga boleh berasal dari prostat atau tumor yang membesar.

Ubat-ubatan tertentu juga dapat mengubah warna normal air kencing menjadi merah. Sekiranya anda kerap mengambil antibiotik untuk tuberkulosis atau ubat untuk saluran kencing, air kencing anda kemungkinan akan berubah menjadi oren menjadi merah gelap.

2. Jingga

Warna oren dalam air kencing sering berasal dari pengambilan ubat anti-radang phenazopyridine dan sulfasalazine, julap, dan ubat kemoterapi. Dalam beberapa kes, warna oren boleh disebabkan oleh gangguan fungsi hati atau dehidrasi yang teruk.

3. Coklat gelap

Air kencing berwarna coklat gelap biasanya merupakan tanda penyahhidratan yang teruk. Kandungan air dalam air kencing sangat sedikit sehingga kepekatan pewarna air kencing menjadi sangat tinggi. Akibatnya, air kencing yang normal berubah warna menjadi sangat pekat.

Namun, ada keadaan lain yang mungkin menjadi penyebabnya, seperti:

 • Penyakit ginjal, penyakit hati, atau jangkitan saluran kencing.
 • Kecederaan otot akibat senaman berat.
 • Ambil ubat antimalarial chloroquine dan primaquine, antibiotik, julap, atau relaksan otot.

4. Biru atau hijau

Warna urin biru atau hijau boleh datang dari pewarna makanan atau pewarna dalam ujian fungsi buah pinggang dan pundi kencing. Ubat amitriptyline, indomethacin, dan propofol juga dapat mengubah warna air kencing menjadi warna biru-hijau.

5. Mendung atau mendung

Sekiranya air kencing anda mendung tanpa gejala lain, ini mungkin menunjukkan dehidrasi. Walau bagaimanapun, air kencing mendung disertai rasa sakit atau panas ketika membuang air kecil boleh menjadi gejala penyakit kelamin, jangkitan saluran kencing, atau batu ginjal.

Jumlah air kencing yang normal dan kekerapan membuang air kecil

Orang yang sihat dapat membuang air kecil 6-8 kali sehari. Kekerapan membuang air kecil 4-10 kali dalam 24 jam masih dianggap normal selagi tidak mengganggu aktiviti harian.

Sementara itu, jumlah air kencing yang dikeluarkan dalam sehari berkisar antara 400 hingga 2,000 mL, dengan pengambilan cecair normal sekitar 2 liter sehari. Ini adalah julat purata dan setiap orang mungkin mempunyai jumlah pengeluaran air kencing yang berbeza.

Seberapa kerap anda membuang air kecil bergantung pada banyak faktor, termasuk:

 • Umur.
 • Pengambilan air dalam sehari.
 • Minuman yang dimakan, seperti air, teh, dan sebagainya.
 • Keadaan perubatan seperti diabetes, jangkitan saluran kencing, atau pundi kencing yang terlalu aktif (pundi kencing yang terlalu aktif).
 • Pengambilan ubat-ubatan tertentu.
 • Saiz pundi kencing.

Keadaan khas seperti kehamilan atau melahirkan juga boleh mempengaruhi seberapa kerap anda membuang air kecil. Semasa mengandung, janin boleh memberi tekanan pada pundi kencing, menyebabkan anda lebih kerap membuang air kecil.

Selepas melahirkan, kekerapan membuang air kecil biasanya meningkat selama lapan minggu. Ini berlaku kerana pengambilan cecair tambahan dari IV dan ubat-ubatan yang mungkin diterima semasa bersalin.

Bau air kencing biasa

Secara semula jadi, semua air kencing menghasilkan bau yang tidak menyenangkan, kerana air kencing mengandungi pelbagai produk buangan dari metabolisme badan. Salah satu bahan yang paling berpengaruh dalam membuat bau air kencing adalah amonia.

Pengambilan diet dan cecair juga mempengaruhi bau air kencing. Sekiranya bau air kencing berubah buat sementara waktu, ia mungkin disebabkan oleh sesuatu yang anda makan lebih awal. Jengkol atau petai, misalnya, boleh menyebabkan bau yang sangat kuat ketika anda kencing.

Namun, dalam keadaan biasa, air kencing tidak akan mengeluarkan bau yang kuat atau mempunyai bau tertentu. Berikut adalah bau air kencing yang tidak biasa dan keadaan yang boleh menyebabkannya:

1. Menyengat seperti ammonia

Sekiranya tiba-tiba kencing anda berbau pedas dan berwarna kuning gelap, itu adalah tanda bahawa anda mengalami dehidrasi. Amonia yang tinggi dalam air kencing tidak dapat dilarutkan kerana air tidak mencukupi. Akibatnya, air kencing menghasilkan bau yang kuat.

Selain dehidrasi, bau dalam air kencing yang kuat juga boleh disebabkan oleh:

 • Jangkitan saluran kencing
 • Gangguan pemecahan nutrien dalam badan
 • Perubahan hormon kerana kehamilan atau menopaus
 • Ambil makanan berasid, protein, dan makanan tambahan vitamin B6

2. Amis

Air kencing berbau amis tidak normal dan boleh menjadi tanda masalah kesihatan, terutama jika ia berlarutan dalam jangka masa yang lama. Pelbagai penyebab kencing berbau amis adalah seperti berikut.

 • Jangkitan saluran kencing.
 • Jangkitan bakteria pada vagina (vaginosis bakteria).
 • Sindrom bau ikan, yang merupakan bau amis pada peluh, nafas, dan air kencing kerana badan gagal memecah trimetilamina.
 • Masalah buah pinggang.
 • Keradangan kelenjar prostat.
 • Kegagalan jantung.

Sebenarnya, keadaan air kencing yang berbau amis tidak selalu menunjukkan masalah kesihatan yang serius jika tidak disertai dengan gejala lain. Sebabnya, ini mungkin kerana anda mengalami dehidrasi atau dipengaruhi oleh diet anda akhir-akhir ini.

Namun, jika bau air kencing tidak kembali normal, segera berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya. Perhatikan gejala kesakitan yang teruk ketika membuang air kecil, mual, muntah, demam, dan sakit belakang. Ini mungkin menandakan jangkitan buah pinggang yang perlu segera diubati.

3. Manis

Keadaan perubatan, ubat-ubatan, dan makanan tambahan tertentu dapat membuat bau air kencing menjadi manis. Berikut adalah beberapa sebab yang paling biasa.

 • Gula darah berlebihan dalam air kencing kerana diabetes yang tidak terkawal.
 • Ketoasidosis diabetes, yang merupakan keadaan ketika tubuh membakar lemak untuk tenaga kerana hormon insulin tidak dapat memproses gula masuk.
 • Penyakit kencing sirap maple, yang merupakan gangguan genetik yang membuat tubuh tidak dapat mencerna protein tertentu.
 • Ambil makanan tambahan vitamin B6 dan ubat-ubatan tertentu.
 • Foetor hepaticus, yang merupakan komplikasi hipertensi saluran hati yang menyebabkan perubahan bau nafas dan air kencing.

Perubahan kecil dalam air kencing normal mungkin menunjukkan gangguan fungsi atau penyakit sistem kencing. Inilah sebabnya mengapa anda perlu membiasakan diri melihat keadaan air kencing anda ketika membuang air kecil, terutama jika anda juga mengalami gejala tertentu.

Recent Posts