Selain penuaan, ini adalah 5 penyebab katarak yang perlu anda perhatikan

Katarak adalah salah satu penyakit degeneratif yang paling biasa (kerana usia) pada mata. Pada usia kira-kira 60 tahun, biasanya katarak mula terbentuk secara semula jadi kerana proses penuaan. Namun, tahukah anda bahawa katarak juga boleh disebabkan oleh perkara lain? Katarak disebabkan oleh sebab-sebab tertentu malah boleh menyerang kanak-kanak. Lebih terperinci, mari kita lihat lima penyebab katarak pada mata berikut.

Bagaimana katarak terbentuk?

Katarak muncul di lensa mata, struktur kristal lutsinar yang terletak tepat di belakang murid. Bahagian mata ini berfungsi seperti lensa kamera dengan memfokuskan cahaya ke retina di bahagian belakang mata, tempat gambar dirakam. Lensa juga menyesuaikan fokus mata, yang membolehkan kita melihat sesuatu dengan jelas baik dekat maupun jauh.

Kanta dibuat dari air dan protein. Protein ini disusun sedemikian rupa sehingga menjadikan lensa mata berwarna terang untuk membolehkan cahaya melewati.

Walau bagaimanapun, beberapa protein dapat berkumpul dan mula membentuk awan mendung yang menutupi lensa. Ini menghalang cahaya memasuki mata dan mengurangkan ketajaman gambar yang kita lihat.

Lama kelamaan, kabut protein dapat mengembang sehingga menutupi sebahagian besar lensa, memberi kita penglihatan kabur atau kabur. Ini dipanggil katarak. Penyebab pembentukan katarak pada umumnya adalah usia.

Katarak biasanya memakan masa bertahun-tahun untuk berkembang. Pada mulanya, anda mungkin tidak merasakan sebarang gejala. Hanya apabila keadaan semakin teruk, anda akan mula merasakan gejala katarak, seperti:

  • Penglihatan menurun pada waktu malam
  • Penglihatan kabur jika cahaya di sekitar anda terlalu terang
  • Warna yang anda lihat kelihatan lebih pucat dari biasanya
  • Bulatan cahaya putih terang (halo) muncul di mata anda
  • Tidak tahan dengan silau
  • Penglihatan anda berubah menjadi kekuningan atau coklat

Apa yang menyebabkan katarak?

Dalam banyak kes, penyebab katarak adalah proses penuaan. Keadaan ini mungkin bermula ketika anda berumur 40-50 tahun dan boleh bertambah buruk pada usia 60 tahun.

Namun, pada hakikatnya katarak juga boleh berlaku pada usia muda, sekitar 30 tahun. Fenomena katarak pada usia muda juga dikenali sebagai katarak katarak permulaan awal.

Artinya, ada sebab lain yang dapat menyebabkan anda menghidap katarak. Berikut adalah beberapa keadaan yang menyebabkan katarak:

1. Diabetes

Orang yang menghidap diabetes, baik jenis 1 dan jenis 2, mesti sangat berhati-hati dalam mengawal gula darah. Gula darah tinggi yang tidak terkawal boleh menyebabkan pelbagai komplikasi, termasuk katarak pada mata.

Dipetik dari American Optometric Association, orang yang menghidap diabetes mempunyai risiko katarak lebih besar daripada orang pada umumnya.

Gula darah tinggi yang tidak terkawal boleh menyebabkan tekanan oksidatif (banyak radikal bebas) di dalam badan, termasuk mata. Ini boleh merosakkan lensa mata, menyebabkan katarak.

Bukan hanya itu, pada lensa mata juga terdapat enzim yang mengubah gula menjadi sorbitol. Sorbitol yang terkumpul dapat menyebabkan perubahan protein sehingga lensa menjadi keruh dan katarak muncul.

2. Trauma

Penyebab katarak yang lain adalah trauma fizikal. Trauma itu sendiri boleh berlaku jika anda mengalami kecederaan akibat benturan, tusukan, atau tekanan yang berlebihan di bahagian kepala dan mata.

Trauma mata akibat benturan, tusukan, atau tekanan dapat menyebabkan kerosakan pada tisu lensa di dalam mata. Kerosakan ini dapat meningkatkan risiko terkena katarak.

3. Kongenital (katarak kongenital)

Seperti namanya, katarak kongenital adalah katarak yang muncul sejak lahir. Walau bagaimanapun, katarak pada kanak-kanak juga boleh terbentuk semasa kanak-kanak atau remaja. Ini disebut sebagai katarak kanak-kanak .

Katarak kongenital boleh berlaku disebabkan oleh gangguan genetik atau adanya penyakit berjangkit semasa kehamilan. Beberapa jenis jangkitan telah direkodkan untuk mempengaruhi lensa mata janin, termasuk virus rubella, parasit toxoplasma, sitomegalovirus, virus varicella-zoster yang menyebabkan cacar air, dan virus herpes simplex.

4. Galactosemia

Galactosemia adalah penyakit keturunan yang menjadikan tubuh bayi tidak dapat mengubah galaktosa, sebatian khas dari karbohidrat, menjadi glukosa. Akibatnya, galaktosa menumpuk dalam darah.

Galaktosa akan ditukar menjadi galaktitol, di mana keduanya akan terkumpul di lensa mata. Penumpukan kedua-duanya akan menarik air ke lensa mata anda. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, lensa mata akan menjadi keruh dan menyebabkan anda mengalami katarak.

Di kalangan bayi dengan galaktosemia, kira-kira 75 peratus akan menghidap katarak di kedua mata walaupun dalam beberapa minggu pertama sejak lahir.

5. Toksokariasis

Toxocariasis adalah jangkitan cacing gelang dari jenis Toxocara yang ditularkan dari haiwan ke manusia. Cacing gelang ini biasanya berasal dari kucing atau anjing. Walaupun jarang berlaku, toksocariasis juga boleh berlaku kerana anda memakan daging haiwan yang belum dimasak, terutama domba atau arnab.

Cacing berbahaya ini boleh bergerak dan bertelur di tubuh manusia. Selepas itu, cacing ini akan merebak ke pelbagai organ tubuh manusia, termasuk mata dan menyebabkan katarak.

Anda perlu mengetahui sebab-sebab katarak di atas untuk menentukan rawatan katarak yang betul. Anda juga boleh mengambil langkah-langkah untuk mencegah katarak, sesuai dengan penyebabnya.

Recent Posts